Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bynk tappar i trovärdighet med nya reklamen

Bynk är en lite nyare långivare som lägger stor fokus vid att vilja verka moderna, nyskapande och smidiga. De har t ex gjort mycket reklam på tv och gillar att framhäva hur man enkelt kan ändra i sitt lån via deras app, t ex låna mer, förlänga lånet osv. Deras reklam tycker jag dock känns allt annat än seriös, vilket är tråkigt.

Bynk dålig reklam för lån

Den första nya reklamfilmen för Bynk som jag såg visar ett ungt par där mannen står i köket och ser bekymrad ut medan han säger något i stil med “Åh nej…”, som om något dåligt har hänt (i detta fall förmodligen ekonomirelaterat). I nästa ögonblick skiner han dock upp och säger med ett leende och glad röst “Men vi kan Bynkaaaa!”.

Uppenbarligen försöker Bynk införa “bynka” som ett verb, något man gör när man lånar pengar från Bynk och i deras egen mening av ordet ska det så klart vara något positivt. I den här reklamen blir det dock extremt överdrivet eftersom killen säger det på ett sätt som lika gärna skulle kunna handla om att de ska åka och göra någon av sina favoritaktiviteter.

Hur flippar man en stor oväntad utgift till något glatt och positivt?

Jag tror inte direkt att någon som fått reda på en dålig nyhet som kommer att kosta dem en massa pengar, där man sedan måste ta ett lån för att klara av att hantera den utgiften, kommer att låta speciellt glad och upprymd. Det som händer i reklamen verkar ju uppenbarligen vara så allvarligt att de inte kan klara det med sparade pengar, vilket är det allra bästa sättet att hantera oväntade utgifter.

Man vill inte låna pengar om man inte absoluta kan undvika det, eftersom det alltid innebär en extra kostnad. Paret i reklamen verkar med andra ord antingen ha ett dåligt sparande och en allt för liten buffert som täcker oväntade utgifter och bara det är tråkigt då man får en sådan sak att framstå som inte bara ok men till och med bra. Dessutom blir killen extremt uppspelt när han tänker på att de kan ta ett lån för att lösa problemet, vilket som sagt är en allmänt dålig lösning.

Alla kommer givetvis inte analysera reklamen för Bynk lika noga som jag gör. Jag är uppenbarligen arbetsskadad av att ha skrivit om lån, skulder och ekonomiska problem en hel del, så jag tänker mer på hur saker och ting tolkas i reklamer av det här slaget.

Men det innebär också att många som tittar på reklamen och som inte har på de “kritiska glasögonen” kommer att få känslan av att det är hur lugnt som helst när en oväntad negativ händelse som kostar en massa pengar dyker upp, samt att det är bra och trevligt att lite snabbt ta ett lån för att lösa problemet. Bynk framställer alltså både för lite buffertsparande, oväntade utgifter och lån för att täcka dem som kul och schyssta grejer.

Spara pengar med ett lån

Något som har blivit väldigt vanligt på senare tid är att långivare försöker locka kunder att slå ihop sina gamla lån genom att ta ett större lån hos dem. Tanken är att detta ska spara pengar varje månad för att man ska få lägre räntekostnader.

Själva grundtanken är inte alls dum. Vi har skrivit många artiklar om att samla sina dyra lån och på så vis spara pengar. Det funkar om man har ett antal mindre lån med hög ränta och att man sedan kan få ett större lån som täcker alla de små, och för detta lånet få en lägre ränta.

Principen är det alltså inget fel på. Det som är problemet är att många långivare, inklusive Bynk, vill få det att låta som att det är självklart att man tjänar en massa på detta. Det är inte så uppenbart att det går för det är många saker som måste klaffa först.

För att kunna samla lån och spara pengar så måste du har ett flertal dyrare små lån, med en märkbart högre ränta än för det lån som du vill använda för att samla dem. Om räntorna inte är så höga på de små lånen eller om räntan du kan få på det stora lånet inte är så låg, så blir skillnaden inte heller så stor när du samlar dem.

Du måste också bli godkänd för det stora lånet. Om du har allt för trasslig ekonomi, dåliga inkomster eller något annat sådant så kan det många gånger bli svårt. Du kan helt klart få ett nej. Det är allra vanligast att det är personer med just dålig ekonomi som har många olika mindre och dyrare lån.

Det kan kännas orättvist att det är så men faktum är att folk som har ordnad ekonomi sällan behöver ta en massa små dyra lån. De kan vanligen bli godkända för ett billigt lån, antingen privatlån eller belåna bostaden, samtidigt som de med god ekonomi också mycket oftare har mer pengar sparade och kan använda dem istället för att ta små lån när något behöver betalas.

Bynks senaste reklamfilm om att spara pengar på lånet känns också tveksam

Bynks senaste reklam har referenser till filmen Gudfadern, vilket också känns oseriöst för en långivare, när fokus ligger på att skoja till det snarare än allvaret i att ta ett lån som är viktigt för din privatekonomi. I den reklamfilmen pratar mannen om att de har sparat så mycket pengar genom att “bynka”.

För det första är det som jag precis sa inte så lätt för vem som helst att spara en massa pengar hur som helst bara genom att samla sina lån. De flesta som inte har alltför dålig koll på sin ekonomi har som sagt inte så många dyra små lån till att börja med.

Sen pratar de också i reklamen om att pengarna som de har “sparat” kan gå till en resa. Jag tycker att detta också är lite vilseledande. Det är ofta som långivare pratar om pengar som sparas på detta vis som pengar som man helt plötsligt kan köpa en massa andra saker för. Men det handlar ju inte om att du får pengar i handen på det viset, utan om att du sparar in på utgifter i din privatekonomi.

Du friar upp pengar i din budget eftersom du slipper betala ut dem. Om du är en person som har tvingats ta en massa lån tidigare för att ha råd att köpa saker eller göra saker så bör du se över ditt sparande framför allt. De pengar som du eventuellt sparar in på att samla dina dyra lån bör du i första hand lägga på att spara mer pengar, så att du inte behöver låna eller handla på kredit i framtiden.

Att samla sina lån handlar inte om att spara pengar som du sedan får i handen och kan köpa nya prylar för. Åtminstone inte rakt av. Det handlar om att få en bättre och mer hälsosam ekonomi, att få mer pengar över och större marginaler i sin ekonomi, att kunna spara mer och att ta färre och mindre risker framöver. När du kan betala med sparpengar istället för att låna.

När banker och långivare pratar om dessa pengar som att de plötsligt ligger där och väntar på att slängas bort på nästa nöjesgrej så känns det ganska oseriöst enligt mig. Man försöker locka folk med löften om att extrapengar att ha kul för men den typen av lån tycker jag i första hand är för dem som behöver stärka sin ekonomi, inte för att få någon extra tusenlapp till kläder eller resor.

När man i reklamen tar så lätt på ämnet lån och att inställningen till lån är att det är en naturlig, roligt och till och med positiv grej så har man hamnat väldigt fel. Vissa lån som studielån, bolån och billån är naturliga i en normal ekonomi men de flesta andra lån och krediter är helt klart inte naturliga eller positiva.

Sådana lån, eftersom de kostar onödiga pengar, bör alltid undvikas. Om man måste låna främst för att man inte sparar tillräckligt eller för att man väljer att ta en risk med sin ekonomi för att slippa vänta tills man har råd, så är man på fel väg med sin ekonomi. Sådant bör banker och långivare inte uppmuntra, varför jag är besviken på Bynk som gör det så uppenbart i sina reklamfilmer.

Följ oss på Facebook