Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Jobba tills du är 75 snart verklighet?

Enligt Fredrik Reinfeldt kanske det i framtiden blir aktuellt med arbete tills man blir 75 istället för att ha det som idag med en pensionsålder på 65. I en intervju säger han att det kanske kan vara en plan för framtiden att höja pensionsåldern.

Han förklarar att pensionssystemet i grund och botten bygger på människors arbete och att det pengarna måste komma någonstans ifrån. För att kunna få en lika hög pension framöver är det troligt att vi kommer att behöva arbeta längre, så att vi har råd till samma nivå.

Om vi vill kunna gå i pension tidigare får vi också nöja oss med mindre pengar. Reinfeldt tror inte att speciellt många är intresserade av en lägre pension och därför kan det alltså krävas att pensionsåldern höjs. Eftersom medellivslängden stiger krävs det också att man jobbar längre för att kunna behålla samma ekonomiska standard.

Vad kan man då säga om det som Reinfeldt tar upp i intervjun. Det låter självklart inte så skoj att behöva arbeta tills man är 75 och frågan är ju också hur många som faktiskt skulle klara det rent praktiskt. I många yrken krävs att man är pigg antingen mentalt eller fysiskt eller både och. Det är då kanske inte direkt optimalt att ha anställda som är över 70 år gamla.

Dock är det ju sant som Reinfeldt säger att pengarna inte går att trolla fram utan de måste komma någonstans ifrån. För att ha råd att bekosta vår pension när vi blir äldre gäller det helt enkelt att vi jobbar in pengarna först. Många 40-talister går i pension och kommer gå i pension de närmaste åren och där försvinner en stor antal arbetande människor som alla ska ha pensionspengar.

Att vi troligen behöver höja pensionsåldern framöver håller jag med om, sen är frågan bara hur mycket och ifall det finns några andra lösningar som kan hjälpa till att förbättra pensionssystemet.

Följ oss på Facebook