Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fixa jobbet - Skriva CV Del 2

För ett tag sedan kom Del 1 som handlade om att skriva ett bra CV när man söker jobb. I den delen tog vi upp lite allmänt hur ett CV bör vara upplagt och vilka olika typer som finns att välja på. I den här delen ska vi fokusera på det personliga brevet och sen lite allmänna bra tips på hur du kan göra ditt CV till en vinnare som sticker ut i mängden.

Personligt brev

Det personliga brevet ska först och främst ta upp varför just du har sökt till det här jobbet, varför du passar så bra och vad du kan tillföra. Ett CV ska visa på din utbildning, erfarenheter, kunskaper och färdigheter. Det fokuserar på att visa vad du har gjort, när du har gjort det och vad du kan. Ett personligt brev förklarar istället varför du vill ha just detta jobb och varför det är rätt jobb för dig.

Du kan berätta lite mer om dig själv och knyta an till din personlighet men försök att hela tiden ha en röd tråd som kopplar till det jobb du söker. Om du kan visa att du är rätt för just detta jobb på ett bra sätt, att du är som klippt och skuren för ta dig an de specifika arbetsuppgifterna, så är det givetvis inte så dumt.

Upplägget på det personliga brevet är också viktigt. Håll dig på max en A4-sida så att det inte blir för mycket att läsa. Lägg upp strukturen så att det är lättläst - kortare och fler stycken, korta och lättlästa meningar, självklart korrekt stavning och bra språk.

Man vill gärna klämma in så mycket som möjligt när man skriver ett personligt brev men det gäller att vara lagom sparsam. Du behöver inte ta med för mycket detaljer - spara sådant till en eventuell intervju. Referenser kan du också hoppa om det inte klart stått i annonsen att detta ska finnas med. Något annat att undvika är negativa ord och att skriva ut vad du inte kan eller är bra på. Håll dig till det positiva istället. Ljuga ska man så klart inte men man kan fokusera på det som är bra.

Skriv gärna en egen variant på det personliga brevet för varje jobb du söker. Du vill kunna visa att du verkligen vill ha det jobbet och att du passar bra. Det märks ganska ofta om du har skrivit ett allmänt brev och skickat samma till många olika. Det blir lite mer jobb men är värt det.

Allmänna tips för ditt CV

Det finns en mängd olika tips som kan vara mer eller mindre bra att veta när man skriver ihop sitt CV. Jag tar och listar några som är värda att tänka nedan.

  • Ett proffsigt och välskrivet CV är alltid bättre än ett slarvigt och / eller fult CV. Lägg lite tid på att göra ditt CV riktigt bra. Det är värt den extra tiden.
  • Skriv inte för mycket om dig själv, din personlighet och vad du sysslar med på fritiden etc. Sådant är oftast inte relevant och är bra jobbigt att läsa. Fokusera på dina färdigheter och vad du kan bidra med. Personliga egenskaper som knyter an till jobbet du söker kan du ha med.
  • Lägg undan ditt CV och det personliga brevet en stund när du är klar och kom tillbaka till det igen senare. Läs det igen och se om allt känns proffsigt och bra. Leta reda på alla stavfel. Låt även några kompisar / familjemedlemmar läsa. Det är bra med fler åsikter.
  • Anpassa din ansökan till jobbet du söker. Ditt CV ser i princip likadant ut hela tiden men det personliga brevet kan du göra unikt och koppla det du skriver till just det jobb du söker.
  • Glöm inte att skriva med namn, kontaktuppgifter, datum, referensnummer och mottagarens namn etc. Allt sånt här kanske känns uppenbart men missar man något kan det leda till att ansökan inte ens övervägs.
  • Du behöver inte alltid bara skicka in en ansökan till företag som har en jobbannons ute. Du kan skicka en intresseanmälan för att visa att du finns. En del företag är alltid på jakt efter bra personal, andra företag kanske normalt sköter rekrytering internt eller genom folk de känner, så det är aldrig fel att skicka iväg ett brev. Oftast får du kanske inget svar men ibland träffar du också rätt.

Följ oss på Facebook