Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fixa jobbet - Jobbintervjun Del 1

När man har pluggat och kämpat i många år och har en bra utbildning och kanske lite erfarenhet från praktik och liknande tycker man nog att man är värd att få det där jobbet som man har kämpat mot så länge. Men det räcker sällan att ha ett bra CV utan man måste även se till att göra bra ifrån sig på sin jobbintervju. Detta är inte alltid det lättaste eftersom det kan vara nervöst, men med bra förberedelser och lite koll på vad som är viktigt ska det gå bra.

Att göra ett bra intryck på jobbintervjun är minst lika viktigt som att ha en bra utbildning, arbetslivserfarenhet och allt det där andra som man bör ha när man söker jobb. Bara första intrycket är i sig viktigt men även hur man klarar av frågorna under intervjun och det totala intrycket. I den här delen av vår artikelserie om att fixa jobbet ska vi försöka ge lite tips som underlättar när du ska gå på anställningsintervju.

I just det här inlägget kommer vi fokusera på hur du bäst förbereder dig inför en jobbintervju och vad du kan tänka på i förväg. Detta kan vara allt ifrån att förbereda sig på olika frågor till att klä sig rätt eller uppföra sig korrekt. I nästa del kommer vi sedan gå in lite mer på olika viktiga frågor som intervjuaren troligen ställer och hur man hanterar dem, plus hur man bör bete sig under själva intervjun.

Att tänka på före intervjun

Det är väldigt viktigt att vara väl förberedd på en anställningsintervju. Det är förvånansvärt många som kommer dåligt förberedda och det märks ofta. Intervjuaren ställer många olika frågor för att ta reda på om man passar för jobbet och en del av dem är ganska kluriga.

Förbered dig ordentligt

Du kan förbereda dig genom att fundera igenom lite allmänt vad du ska svara på olika frågor. Du ska givetvis inte tänka ut helt färdiga svar men åtminstone fundera på vilka frågor som kan tänkas komma och klura lite på vad du skulle kunna säga. Vi kommer ta upp vanliga intervjufrågor i nästa blogginlägg men några klassiker är att du t ex ska räkna upp några av dina styrkor och svagheter, berätta lite om dig själv eller säga varför just du bör få jobbet. Dessa frågor är inte alltid lätta att svara på och kan ställa till det om du inte är beredd.

Du kan även med fördel läsa på lite om arbetsgivaren, t ex om vad företaget sysslar med och vilka arbetsuppgifter som ingår i den tjänst som du söker. Om du har bättre koll på detta är det lättare att återkoppla dina kunskaper och talanger till vad som krävs för det jobb du söker och vad arbetsgivaren kan vara ute efter.

Första intrycket är viktigt (och även det andra)

Se även till att klä dig i passande kläder för din intervju. Normalt är det bättre att klä upp sig lite extra då detta visar att man är seriös. Har man dålig koll på vad de förväntar sig på just den arbetsplatsen kan man försöka titta in på företagets hemsida och se om man kan få några tips, eller helt enkelt ringa och fråga om klädkoden.

Det är viktigt att man är lugn och ger ett trevligt och kompetent intryck under sin jobbintervju. Det är en fördel att inte komma rusande till sin intervju i sista sekunden, med andan i halsen, utan snarare vara lite tidig så att man hinner lugna ner sig och fundera igenom vad man ska säga etc. Är man lugn och avslappnad gör man även ett bättre första intryck.

Kroppsspråket kan spela in en del under en anställningsintervju så det är också något man kan tänka på. Flacka inte med blicken utan håll den fäst på intervjuaren (eller den som talar) då man annars kan se osäker ut eller som att man ljuger. Ett fast handslag är också bra.

Att vara nervös inför eller under en intervju är inte direkt ovanligt och som vi precis nämnt är det bättre att vara lugn och avslappnad. Men hur ska man klara detta då? Bästa sättet att lugna nerverna är ofta att vara väl förberedd. Ju bättre du har förberett dig ju lättare är det att svara på kluriga frågor och att sälja dig själv på bästa sätt.

Följ oss på Facebook