Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Enkla jobb kan vara bra eller dåliga

Något som alltid är på tapeten är att skapa nya jobb i Sverige. Det har talats en hel del om ”enkla jobb” på senare tid, som en sak som kan minska arbetslösheten. Detta är jobb som inte kräver någon utbildning över grundskolenivå och det kan vara t ex städare, restaurangbiträde eller vaktmästare. Frågan är hur vikten att skapa nya jobb vägs mot jobbens kvalitet och lön. Är det värt att skapa ett nytt jobb om det jobbet är hårt och har dålig lön?

I många andra länder finns det klart fler småjobb som inte kräver någon utbildning men där lönen säkerligen också är sämre. Folk kan jobba med renhållning, leveranser och andra saker som kanske inte alltid räknas som de roligaste jobben och som inte betalar jättebra, men som åtminstone kan ge dem ett jobb och lite pengar i kassan.

Enkla jobb bra möjlighet för dem utan utbildning?

I Sverige har vi inte riktigt haft samma mentalitet och intresse för den typen av jobb då vi egentligen tänker att alla svenskar ska få en hyfsad utbildning och hitta ett vettigt jobb med en vettig lön. Vi behöver givetvis fortfarande folk som jobbar med den typen av enklare arbeten men även där är grundtanken fortfarande att alla jobb ska uppnå en viss nivå av hygglighet när det gäller arbetsvillkor och lön.

Kanske tänker vi att sådana arbeten utförs av unga som ännu inte riktigt har gjort klart sin riktiga utbildning eller bestämt sig för vilken väg de ska ta i yrkeslivet. Den grundläggande tanken har dock egentligen aldrig varit att svensken ska tvingas ha ett allt för dåligt jobb med usel lön, mer än som ett tillfälligt gig under resan till något bättre.

Fler med låg utbildning

En viktig del av ekvationen är att vi räknar med att de flesta skaffar sig en hyfsad utbildning, minst på gymnasienivå och då gärna en yrkesutbildning. Vi har säkerligen också historiskt sett haft en hög nivå när det gäller hur många som vidareutbildar sig men idag är det dock också så att många har en lägre utbildningsnivå.

En viktig utveckling är att vi tar in fler och fler flyktingar och i den gruppen finns många som inte har någon högre utbildning – men om de ska kunna klara sig i Sverige och bli en del av samhället behöver de också ett jobb. Utan utbildning behöver man då ett jobb som funkar ändå – förmodligen ett så kallat ”enkelt jobb”.

Även unga ska kunna utnyttja de enkla jobben, t ex på så vis att de kan få ett jobb medan de funderar på utbildning och hur de sedan ska gå vidare. Jobbet är tänkt som ett första jobb så att man kan komma in i arbetslivet och börja tjäna pengar men att man sedan ska kunna gå vidare mot bättre saker.

Hur ska man göra ett enkelt jobb  bra nog?

Problemen med de enkla jobben är att man måste finansiera dem på något sätt. Regeringen verkar vara för att använda skattemedel för att betala löner (bidrag till arbetsgivare som anställer folk inom denna kategori) och på så vis behålla lönerna på dagens nivå. Andra tycker att vi ska låta företagen sköta detta och då kunna anställa folk till lägre löner, vilket fackförbunden givetvis inte är helt förtjusta i.

Dock har till och med LO öppnat för möjligheten att kunna anställa vissa grupper till en lägre lön, exempelvis invandrare med låg utbildning. Detta är en utveckling som man aldrig tidigare sett då det är första gången som LO går med på sänkta löner.

Problemet är i grunden att hitta en vettig balans mellan jobb och lön. De enkla jobben kallas enkla för att det inte krävs någon utbildning för att utföra dem, så att de utan utbildning skulle kunna komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb. Dock är de jobben sällan enkla på det viset att de är lätta att utföra. Det är vanligen hårt arbete med långa pass med fysiskt anstängande arbete.

Det handlar alltså inte om några lättare jobb som man får mindre betalt för utan bara jobb som kanske är lite enklare att få även om man inte har någon utbildning eller erfarenhet. Kan vi tänka oss att erbjuda ett lite enklare men ofta också tufft jobb till en lägre lön, bara enligt tanken att ett dåligt betalt jobb är bättre än inget jobb och var går gränsen?

Ett jobb kan vara hårt och till en lägre lön – men det finns gränser

Jag läste nyligen en artikel om en reporter som hade testat att jobba som cykelbud för två olika tjänster som erbjuder leverans av mat från restauranger – Uber Eats och Foodora. Där beställer man mat i en app och så kommer den levererad till dörren inom t ex 40 min.

Jobb som cykelbud är ett klart exempel på ett så kallat enkelt jobb då det inte kräver någon utbildning alls och väldigt liten träning osv för att klara. Man behöver i princip kunna cykla. Det är inte speciellt troligt att någon gör sig en karriär som cykelbud utan det är nog ett sådant jobb man tar för att kunna tjäna lite pengar i väntan på något bättre.

Reportern som hade provat på detta insåg snabbt att det är ett hårt jobb att vara cykelbud. Man cyklar många mil varje pass (kanske 5 mil eller mer under 5-6 timmar) och vädret kan vara lite hur som helst med regn eller snö och kyla. Man är inte direkt skyddad på en cykel jämfört med om man kör bil och kan komma bort från väder och vind.

Att jobba som cykelbud kan väl klart räknas som ett hårt hederligt arbete men som förmodligen inte betalar jättebra. Dock är det stor skillnad på detta jobb beroende på var man arbetar och det är kanske också detta som gör att vissa enkla jobb kan kännas ok och andra inte ok.

Jobbet för Uber Eats visade sig vara riktigt dåligt då man bara fick betalt per leverans (ingen fast timlön) och det var dåligt med jobb. Ett pass på fem timmar innebär ju att man är redo ute på stan på sin cykel på ett fem timmars arbetspass. Men man får ändå bara betalt för de leveranser man gör och när det kommer få leveranser sjunker timlönen mycket. Timlönen kan variera mycket beroende på hur många leveranser man får och reportern själv hamnade på runt 39 kr i timmen.

Hos Foodora har de ett annat upplägg då de ger en fast timlön plus en mindre summa per leverans. De har också klart fler beställningar än Uber Eats så cykelbuden har fullt upp hela sina pass istället för att behöva cykla omkring och vänta på att få en leverans. Där har man även schemalagda pass och mer struktur. Reportern får här till en snittlön på 168 kr. Det är klart mer än hos konkurrenten.

Du kan läsa hela reportaget om att jobba som cykelbud här.

Skillnad på jobb och jobb beroende på upplägg

Reportaget visar att det kan finnas enkla jobb som är vettiga och de som inte är vettiga. Att jobba som cykelbud är hårt helt klart och det krävs att man cyklar långa steckor i alla väder. Lönen för jobbet beror på hur duktig man är och hur hårt man jobbar. Det är inte direkt en jättelön man får ut även om man man sliter och jobbar i princip heltid. Men det är ändå ett helt ok jobb för dem som inte har någon utbildning och som behöver pengar.

Dock krävs det att företaget tar ett visst ansvar och har en vettig modell för arbete och lön. Det måste finnas någon slags grund som gör att man vet att man kan tjäna pengar om man bara jobbar hårt. Det behöver inte nödvändigtvis vara en fast timlön men då ska det åtminstone vara så att man vet att det kommer nog med leveranser för att man ska få ihop en godkänd timlön på egen hand, när man väl gör ett arbetspass.

Foodoras modell verkar funka fint medan Uber Eats fallerar ordentligt. Här ser man klart skillnaden på ett ”enkelt jobb” som funkar och ett som inte är rimligt alls. Det kan vara ok att jobba hårt med ett enklare jobb som inte kräver utbildning men då måste det ändå finnas någon slags trygghet i att man får betalt för sitt hårda jobb. Om den grundläggande tryggheten finns så finns det säkert också många som kan tänka sig att jobba med ett sådant hårt arbete även om lönen inte är fantastisk.

Jag kan nog klart se att enkla jobb i grunden kan funka, även om man låter företagen ansvara för detta själv och det blir en lägre lön för många av jobben. Det viktiga är att det finns en grundläggande trygghet och ett bra upplägg så att man vet vad man får för sitt hårda arbete. Det finns många som är beredda att jobba hårt och en lite lägre lön är ofta också bättre än att gå arbetslös och inte ha någon lön alls. Reglera de enkla jobben på ett bra sätt så finns det nog en framtid.

Följ oss på Facebook