Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Effektivisera din arbetsplats och tjäna mer pengar

Vare sig du är anställd hos någon annan eller egenföretagare är det en stor fördel ifall du kan få ut det mesta av din arbetstid. Det gäller kanske extra mycket om man har ett eget företag då man i många fall får bättre betalt ju mer man jobbar. Att hitta ett effektivt arbetssätt kan många gånger vara en process som tar lite tid och det är inte alltid man gör rätt från början. En viktig del av detta kan vara att organisera sitt kontor på ett bra sätt.

Mitt skrivbord kanske bäst kan beskrivas som kontrollerat kaos. Jag har en viss ordning på saker men samtidigt är det också tyvärr lite för dåligt organiserat. I de flesta fall lider jag inte så mycket av det men ibland kan det vara en klar nackdel. Exempelvis råkade jag ganska nyligen glömma att betala en faktura som hade gömt sig under några andra papper.

Att ha bra organisation och struktur på sin arbetsplats är viktigt eftersom det underlättar det dagliga arbetet. Du sitter dag ut och dag in på ditt kontor och jobbar och ifall det då inte är optimerat för dig och ditt arbete så kommer det innebära att du slösar bort lite tid varje dag. Kanske är det inte så mycket tid som försvinner en vanlig dag men om du skulle kunna tjäna 10 minuter om dagen på att ha bättre ordning skulle det vara ca 37 timmar under ett år. Dessa timmar skulle säkert kunna användas till något bättre.

Bra organisation gör dig mer effektiv

Organisera ditt kontor och tjäna mer pengar

Oavsett vad och var din arbetsplats är så kommer du troligen att gynnas av att organisera den på ett bra sätt. Det behöver inte vara ett kontor utan det kan vara i en verkstad eller bakom en servicedisk någonstans. När du spenderar så mycket tid på din arbetsplats kommer du i längden alltid tjäna på att den är organiserad och du har tänkt igenom hur den ska vara för att passa det arbete du gör.

För min egen del är arbetsplatsen ett kontor med en dator där jag spenderar det mesta av min tid. Mitt arbete går ut på att driva webbsidor (så som denna) framför allt inom ekonomi och finans och att hjälpa folk till en bättre ekonomi. Som egenföretagare är arbetstiden viktig eftersom det vanligtvis blir mer pengar i plånboken om man arbetar hårdare och lägger fler timmar. Det är inte alltid så men det brukar vara en bra grundregel.

Jag har i första hand ett behov av att ha bra organisation digitalt eftersom det mesta av mitt arbete finns antingen på datorn eller någonstans online. Det blir då viktigt för mig att ha en bra struktur där och ha ordning på alla saker jag arbetar med, men även att jag optimerar min tid och planerar mitt arbete. Varje gång jag ha dålig ordning lägger jag lite onödigt mycket tid på att leta efter något eller på att fundera, vilket är tid som i grund och botten går förlorad.

Oavsett hur man arbetar blir det dock även viktigt att ha bra koll på sina "fysiska" saker, alltså papper och sådant som finns på kontoret. Även om vi lever i en digital värld blir det en del papper och annat som man måste ha koll på. Jag försöker att göra detta genom att ha många olika pärmar med ordentliga register, brevkorg för mina brev och några olika tidskriftsamlare där jag har alla papper sorterade efter vad de handlar om.

Det är egentligen inte så svårt att bli organiserad om man har ett vanligt kontorsjobb som jag har. Du kan hitta det mesta av de prylar jag använder hos en butik som Staples som specialiserar sig lite på sånt här men det går givetvis även att hitta ett grundläggande utbud av de saker man behöver i välsorterade vanliga butiker som Ica osv.

Tid är pengar på arbetet

Att arbetet flyter på smidigare och att man får färre avbrott och har bättre ordning är säkerligen bra för den mentala hälsan, men det stora skälet till varför man bör ha en bra organisation på sin arbetsplats måste väl ändå sägas vara pengarna. Ju mer tid man förlorar på onödiga saker och som kan undvikas ju mindre pengar blir det i slutänden i plånboken. Detta är som sagt i första hand något som egenföretagare måste tänka på men även om du är anställd kan det vara på samma vis.

Är du anställd hos någon annan så kanske du inte rent faktiskt får mer i lön om du skulle jobba tio minuter extra under en dag. Dock kan man väl ändå tänka sig att om du arbetar lite bättre och lite mer effektivt så kanske chefen märker att du är duktig. På längre sikt kan ett effektivare arbete leda till att du gör ett bättre jobb, visar framfötterna, får mer ansvar och slutligen också en bättre lön. Du kanske sticker ut som en duktig medarbetare eller har mer att komma med vid en löneförhandling osv.

När man har eget företag kan tid många gånger vara lika med pengar. Speciellt om man har ett arbete där man arbetar mot kunder och får betalt för en viss levererad produkt. Om du kan bli mer produktiv och ha fler kunder och leverera fler produkter blir detta också mer pengar för dig. Och ett av de största hinder du har från att ta fler kunder och leverera mer är just att tiden inte räcker till.

Om du kan bli mer effektiv och spara in tid är det givetvis något du bör sträva efter. Du bör givetvis se över dina rutiner och ditt arbetssätt och se om det finns sätt att effektivisera produktion och liknande. Samtidigt ska du inte glömma de små sakerna som att strukturera upp din arbetsplats och att skapa en mer effektiv miljö runt omkring dig, för det är som sagt i denna miljö du spenderar det mesta av din arbetstid.

Läs även: Tips för att effektivisera sitt arbete från två frilansande formgivare

Följ oss på Facebook