Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vågar man satsa pengar på krypto?

Med krypto menar jag förstås kryptovaluta, alltså en slags digitala pengar som är decentraliserade. Detta betyder att de inte är kopplade till något speciellt land, centralbank eller finansiell institution i övrigt. De bygger vanligen på så kallad blockchain-teknologi (blockkedja) som gör det säkert.

Investera i krypto?

Det har blivit väldigt populärt att investera i kryptovalutor de senaste åren och de har också ökat kraftigt i värde, men osäkerheten är också större.De största och mest kända kryptovalutan är BitCoin men det finns t ex även Ether och nya uppstickaren DogeCoin - samt ett antal andra.

Bara de senaste åren har värdet på BitCoin skjutit i höjden och många tror att man är på väg mot magiska nya höjder. En BitCoin var t ex ganska nyligen värd över 60 000 dollar. För bara fem år sedan var en BitCoin bara värd ca 600 dollar istället, så värdeökningen har varit extrem.

Samtidigt ska sägas att det har varit ett ganska stort ras bara den senaste tiden för BitCoin. Den var uppe över 60 000 dollar, bland annat tack vare att tech-miljardären Elon Musk visat intresse för valutan, men har nu rasat ner till runt 33 000 dollar. Detta är ett bra exempel på osäkerheten som förknippas med kryptovalutor och dess värde. De kan vara ganska ostabila.

Kryptovalutors framtid

En del tror klart att kryptovalutor är framtiden. Att det är så här man kommer att ha sina pengar i framtiden samt att man även kan använda blockchain-teknologin till digitalt ägande, t ex av konstverk etc. Andra tycker att BitCoin och andra liknande valutor är luriga eftersom de lever sitt eget liv och har ett oklart värde, som bara godtyckligt baseras efterfrågan och hype.

Huruvida kryptovalutor och exempelvis BitCoin är en del av framtiden på riktigt eller ej är alltså inte helt klart, men något som är klart är att det har hänt mycket på senaste åren och värdet har verkligen gått upp mycket. En del större bolag har köpt på sig valutan och säger sig ta betalt i BitCoin dessutom.

Andra säger att BitCoin kan liknas vid guld och att det kan vara en investering med liknande ändamål. Likheterna är flera eftersom värdet på kryptovalutan inte är kopplad till en centralbank eller ett land och därmed kan leva fritt. T ex kan det vara ett stabilare alternativ för investeringar när börsen går sämre och man vill placera sina pengar någon annanstans. Alltså som guld har varit och är.

Det är inte speciellt troligt att dessa digitala valutor kommer att försvinna. Det är inte en fluga, utan något som håller på att utvecklas från att vara en lite mer chansartad och alternativ investering till att bli ett relativt rumsrent alternativ. Dock fortfarande med högre risk. Man ska inte investera om man inte har hyfsad koll på hur värdet på dem bestäms.

Många kryptovalutor - en del kommer överleva och andra inte

Det finns utöver de mer kända kryptovalutorna även ett antal mindre kända. Det är långt ifrån säkert att alla dessa kommer att överleva. En del av dem kommer troligen att dö ut eftersom för få investerar i dem medan andra starkare valutor överlever.

Min gissning är att det inte bara kommer att finnas en enda kryptovaluta i slutet, vilket man kanske skulle kunna tro. Skälet till detta är att valutorna kan ha olika funktion och användningsområden. BitCoin kan som sagt funka som ett sätt att förvara pengar, såsom guld, när man inte vill investera i börsen. Ethereum och Ether kanske kan vara bra för att skapa digital äganderätt, t ex konstverk. Samt för att köpa saker.

Ska jag köpa och hur gör jag?

Jag kan givetvis inte svara på frågan om du ska investera eller ej, då jag inte kan ge någon finansiell rådgivning här. Allmänt gäller att du aldrig ska investera pengar du inte har råd att förlora och när det gäller krypto så är det kanske extra viktigt att inte satsa pengar som du behöver. Med tanke på att det är en så pass instabil typ av valuta.

Det går att tjäna bra med pengar på krypto men det gäller också att man vet när det är dags att gå in och när det är dags att hoppa av tåget. Det är lätt att man inte hoppar av i tid när det går bra och inte alltid så lätt att veta när det är köpläge heller, varför man kanske inte bör satsa på krypto om man inte är lite mer insatt och en van investerare.

Om man dock har läst på lite och känner att man har koll, eller om man har pengar att satsa som man vågar riskera så kan det vara en spännande väg att gå. En investering i bitcoin kan vara riktigt bra om man tajmar rätt, enligt cryptomeister.com och mycket handlar just om timing. Satsade du en slant innan den stora uppgången i början av 2021 och sedan förstod att det var dags att sälja runt 60 000 dollar, så blev det en bra vinst. Köper du på dig nu efter den stora nedgången så finns det troligen också pengar att plocka hem om ett tag.

Om du är lite mer obrydd och bara vill ha något säkert och bekvämt så är krypto förmodligen inte för dig. Åtminstone inte idag. Kanske kan det vara något om några år, t ex om BitCoin kan bli ett alternativ till guld. Idag är det lite för stora svängningar för att satsa på om man bara vill köpa och sitta lugnt i båten.

Det är då bättre att satsa sina pengar på stabila långsiktiga aktier samt billiga aktiefonder, så att man kan köpa på sig sakta men säkert via ett månadssparande och sen inte direkt behöva bry sig så mycket, utöver några få genomgångar per år.

Om du har lite “lekpengar”, alltså en del pengar som du har över och kan tänka dig att satsa med högre risk och i hopp om högre avkastning så kan det alltid vara ett alternativ att gå in i en kryptovaluta. Men det finns även andra alternativ, t ex aktiefonder med högre risk eller rena aktier. Man ska dock aldrig räkna med att göra några vinster här och vara på det klara med att investeringen lika gärna kan tappa i värde.

Hur jag investerar i krypto

Om du skulle vilja prova så behöver du vanligen en digital plånbok där du förvarar dina pengar och en handelsplattform för att utföra köp och försäljningar. Det finns ett antal sådana plånböcker, varav vissa är mer populära än andra. Du kan med fördel undersöka och kolla lite recensioner osv innan du gör ditt val.

Handelsplattformar finns det också gott om, och det man ska hålla koll på är vad de tar ut för avgifter för handel på valutabörsen och vad det kostar att köpa kryptovalutor, t ex en fast avgift eller en procentsats. Man vill givetvis inte ha något onödigt dyrt.

Du kan läsa mer om detta och även hitta passande plattformar för handel med kryptovalutor inne på FxForex.com. Här finns även ytterligare information om denna typ av valutor och hur man handlar med dem. Det är viktigt att läsa på innan man investerar i något nytt och det gäller helt klart i detta fall också.

Följ oss på Facebook