Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Unga tar lån till aktieköp

Ett allmänt tips när det gäller att köpa något brukar ofta vara att man inte ska köpa om man inte har pengarna för att betala för det. Att köpa något på kredit eller med hjälp av ett lån är oftast ett sämre alternativ än att spara ihop pengarna först. Det kan finnas undantag och att investera med lånade pengar kan i vissa fall vara rimligt, men det är också en väldigt stor risk.

Låna till investering på börsen

Att använda lånade pengar eller liknande när man investerar brukar ofta kallas att använda en hävstång. Det finns sådana produkter att investera i rakt av, som går ut på att om man köper för t ex 5 000 kr så kan man exponera sig t ex 10 gånger mer och därmed sats 50 000 kr istället.

Om investeringen går bra så kan man göra mer vinst på detta vis men om det går dåligt så kan man också förlora klart mer än det man faktiskt har satsat. En aktie kan som mest gå ner till 0 kr i värde och de 5 000 kr som man köpte för är borta, men mer än så förlorar man inte. Med hävstång är det värre - vilket gör det till en riskabel investering.

Vanligt lån för att investera i aktier

Utöver att handla produkter med hävstång kan man givetvis också bara ta ett vanligt lån som man sedan köper aktier för. Att göra detta är också en risk helt klart men det beror mycket på vad för typ av lån det handlar om och vilken ränta man har fått på sitt lån.

T ex kan det vara en ganska intressant strategi att ta ut studielån, även om man inte egentligen behöver pengarna, för att använda till investeringar. Det kanske kan låta som en tokig rekommendation men räntan på studielån är idag 0,05 procent, vilket är nästan inget alls.

Snittavkastningen på börsen brukar sägas ligga runt 7-8 procent på ett år, vilket gör att man ligger långt långt över gränsen för vad som krävs för att det ska gå plus. Ett bolån kan också vara rimligt med en ränta på t ex 1,5 procent. Dock finns det lån som har en ränta som ligger alldeles för nära gränsen.

Enkel uträkning för lån vs investering

En enkel uträkning / koll för att se om det är värt att investera pengar istället för att t ex betala av ett lån, som bolån eller liknande, handlar om att ta årsräntan och jämföra med vad du tror att du kan få för avkastning på ett år på investeringen. 7 % är rimligt och om du har en ränta på 2 procent så är det troligen så att du går plus med vettig marginal.

Är räntan på ditt lån 7 procent också så är det inte värt det rent allmänt, eftersom du inte skulle göra någon vinst. Räntan du måste betala på lånet skulle vara lika stor som avkastningen. Dessutom finns ju även år då börsen går sämre, rent av minus, varför det skulle kunna gå klart sämre. Du ska ju återbetala ditt lån med tiden också.

I vanliga fall använder man denna metod för att fundera på om det är bättre att amortera på bolånet eller bättre att lägga in pengarna på börsen. Då kan det många gånger vara aktier som är rätt svar, eftersom boräntan är så pass låg. Men det är även en större risk, med tanke på att aktier kan gå ner i värde samt att boräntan kan gå upp på sikt.

Det går dock att använda samma enkla uträkning även för att få en snabb överblick över om det kan vara någon bra idé att ta ett helt nytt lån för att använda pengarna till investeringar.

Riktigt stark börs och bolag får unga att tro att det alltid bara går uppåt

Jag tror att det är många unga som är sugna på att låna pengar för att köpa aktier just nu eftersom börsen har gått så extremt bra de senaste åren och bara i år har t ex OMXS30 gått upp ca 20 procent.

Flera aktier har också gått som raketer, t ex Evolution Gaming som har gått upp 1 355 procent på bara tre år eller Embracer Group som har gått upp 275 procent på samma period. Samt även ett antal andra. Även all kalabalik kring Game Stop har säkert påverkat här, då många sett att det går att göra väldigt stora klipp och tjäna mycket pengar på kortare tid.

Det kan säkerligen tyckas både väldigt lockande och ganska enkelt att tjäna storkovan på aktier idag. Speciellt när börsen har haft en sån bra trend de senaste åren. Stockholmsbörsen har gått upp över 40 procent senaste tre åren, inräknat börskraschen våren 2020 när pandemin var ett faktum.

Utvecklingen över 10 år har varit +133 procent, med i princip inga år som varit dåliga. Speciellt från 2020 efter börsraset och fram till nu har det varit extra galet med en enorm återhämtning och stora vinster att kamma hem om man satsat rätt. Så det ser säkerligen väldigt trevligt ut på lite avstånd för alla de som inte hållit på mycket med aktier tidigare - som att man bara kan slänga in lite pengar på måfå och få hem en storvinst utan speciellt mycket risk.

De som varit med längre tid på börsen eller som har mer erfarenhet av att handla med aktier vet dock att det går både upp och ner och att man långt ifrån alltid tjänar pengar, åtminstone om man inte har riktigt bra koll på bolagen och vet hur man ska hitta bra värde. Men även då är det många gånger svårt.

Lån för att investera är en vansklig väg att vandra

Att ta ett privatlån för att investera pengarna på börsen är inte att se som något man gör lättvindigt. Det är en risk för din ekonomi och om det inte går som du har tänkt dig med avkastningen så kan det bli förluster.

Det finns även risk på sikt att du får problem att betala tillbaka lånet. Tänk på att du ska betala in pengar varje månad - pengar som du troligen måste ta från lönen eller liknande eftersom du väl inte tänkt sälja av en del aktier inför varje månad.

För den som kan börsen väl och är duktig investerare kan det givetvis gå vägen att ta ett lån som går till aktieköp. Dock ska räntan vara riktigt låg och man ska ha realistiska mål för hur stor avkastning man kan få.

Någon som lånar ut pengar via Lendify skrev nyligen att de såg att de hade ett autoinvesterat lån i sin låneportfölj på 50 000 kr till 8.68% ränta med syfte angivet som ”köp av värdepapper”. Detta är alltså någon som har lånat 50 000 kr med målet att investera i aktier och som har fått en ränta upp mot 9 procent.

Detta när en normal rimlig årsavkastning på börsen är 7-8 procent. Och ska man ha större vinster blir det ofta att man satsar på mer riskabla bolag, som mycket väl också kan floppa. Många så kallade aktieraketer blir floppar. De kanske funkar för vissa som råkar komma in i rätt tid men för alla andra blir det istället skit.

Till detta hör även att man ju även måste betala av på själva lånet varje månad, vilket inte ska glömmas bort. Låntagaren är tydligen klassad som F-kund (alltså lägsta betyget) och lånet nu hos inkasso. Det är inte helt oväntat att det blivit så, eftersom lånet i grunden inte kändes speciellt bra. Vi får bara hoppas att det inte är allt för många unga som luras in i liknande riskabla chansningar.

Följ oss på Facebook