Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Titta över ditt sparkonto

Att ha sina pengar sittande på ett sparkonto är vanligt. Det är en sparform som många väljer eftersom att det är enkelt, risken är låg och man kan ofta komma åt pengarna ganska enkelt om det det behövs. Det ger givetvis inte den bästa avkastningen men många väljer ändå sparkonto istället för t ex fonder. Ska du spara på detta vis gäller det dock att kolla upp så att du inte har för kass ränta.

Det är enkelt att bara sätta in sina pengar på första bästa sparkonto som finns tillgängligt och vanligen är det ett av de sparkonton som erbjuds av den bank man för närvarande är kund hos. Det är med andra ord troligen ett sparkonto hos en av storbankerna SEB, Swedbank, Handelsbanken eller Nordea. Att spara hos dessa banker är dock inte den bästa idén då deras sparräntor faktiskt ligger långt under räntorna hos andra kreditinstitut som konkurrerar med egna sparkonton.

Just nu ligger reporäntan riktigt lågt vilket innebär att det är låga sparräntor rent allmänt, så det är inte någon enorm avkastning på sparkonton i dagsläget. Ska man köra på den här sparformen vill man ju dock gärna få bästa möjliga sparränta och det innebär att du inte ska nöja dig med det enklaste alternativet utan kolla runt lite. Det går att tjäna mycket pengar på det.

På de enkla sparkonton utan bindningstid och där du kan sätta in och ta ut pengar hur som helst är räntan hos storbankerna riktigt låg, bara runt 0,20 - 0,30 procent. Detta är ju nästan ingenting och det går att göra mycket bättre om man väljer ett vettigt alternativ.

Sparkonto hos en alternativ bank

Det finns idag många banker utöver storbankerna. Dessa kreditinstitut så som Ikano Bank, Resurs Bank, Santander, Marginalen Bank och SBAB erbjuder egna sparkonton och de har ofta bra alternativ med högre ränta. Om du tar och tittar över det hela lite kan du nog hitta ett sparkonto med klart bättre avkastning som fortfarande erbjuder fria uttag och flexibilitet.

Här kan du många gånger få en sparränta från 2 procent, vilket ju är en hel del bättre än 0,2 procent. Om du dessutom kan tänka dig att binda upp dina pengar lite går det att få ännu bättre avkastning och det är något som kan vara värt att överväga om du har en del pengar att lägga undan.

Det viktiga är att inte vara för bekväm och bara nöja sig med det som storbankerna erbjuder i sina enklaste former. Du behöver ofta inte göra något för att få tillgång till sådana sparkonton men de är även inte mycket att ha när du vill spara pengar. Genom att göra några aktiva val och se över alternativen kan du få ihop ganska mycket mer pengar.

Givetvis finns det förutom sparkonton även andra intressanta sparformer så som fonder där risken också är riktigt liten. Om du skulle kunna tänka dig att investera dina pengar på detta vis bör du kolla upp det lite närmare. För dig som fortfarande är mestadels sugen på ett bra sparkonto kan du t ex kolla in vår jämförelse av sparkonton för att se vilka alternativ som finns.