Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Tips om du investerar i nya företag

Känner du att det är mer intressant att investera pengar i någons spännande idé eller vision hellre än i tråkiga aktier? Det finns många nystartade företag, eller företag som väntar på att skapas, där du kan investera dina pengar. På det här viset kan man tjäna mycket pengar om man investerar rätt, men det är inte på något vis enkelt. Några tips hjälper.

Affärsänglarna Thomas Egelstig och Pia Althin gav en del bra tips vid en presentation i Malmö som kan hjälpa många som är sugna på att investera i företag istället för i vanliga aktier. Genom att följa de här råden blir det aningen lättare att lyckas med sina investeringar. Det är dock fortfarande ganska lurigt, men samtidigt kul och spännande.

Jag ska försöka sammanfatta lite vad de säger och ta de viktigaste tipsen så att du kanske också kan våga dig på det här och kanske bli en affärsängel.

  • Du behöver troligen lägga ner mycket tid på bolaget. Se till att ha möjlighet att lägga ner tiden. Bolag som går riktigt dålig eller väldigt bra kräver normalt extra mycket engagemang.
  • Det är en fördel om du är en entreprenör och har erfarenhet av att driva nystartade företag. Kommer du in tidigt har du fler möjligheter, men du behöver även veta vad du sysslar med.
  • Pengar är alltid viktigt. Att kunna investera mer efter hand är en stor fördel. Dessutom får du räkna med att långt ifrån alla investeringar lyckas. De som lyckas ska betala sig så bra att även de misslyckade täcks.
  • Investera inte alla pengar på en gång. Försök investera mer när ni uppnått uppsatta mål. Detta funkar som en bra morot och gör att du har möjlighet att hålla koll på utvecklingen. Du kan även dra dig ur ifall målen inte uppnås.
  • Lita på dig själv och din förmåga att ta bra beslut. Känns det rätt? Då är det förhoppningsvis också bra. Magkänslan spelar in och det är likadant med människor. Försök läsa av vilken typ av människor du har att göra med. Vissa är lätta att samarbeta med och vissa omöjliga.

Det finns givetvis många fler bra tips och saker man bör tänka på när man investerar i sånt här. Detta är endast vad Thomas Egelstig och Pia Althin, som själva sysslar med investeringar, tycker är bra att tänka på. De ger några råd för dig som inte riktigt vågat ge dig in och prova. Har du lite extra pengar över kan det vara en spännande och utvecklande utmaning.