Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spelaktier på börsen

Med tanke på att den nya spellagen har börjat gälla (med licenser och nya regler osv) och att man ser reklam för spel och casino överallt kan det vara intressant att se över de stora spelbolagen på börsen och hur spelmarknaden ser ut rent allmänt. Detta för er som är lite sugna på att investera i dem. Detta ska vi titta lite närmare på i denna artikel.

Att börsnoteras brukar vara ett mål för de som startar ett spelbolag. Många av de stora svenska spelbolagen är börsnoterade och kursen har för en del av dem varit en berg- och dalbana. Det finns också exempel där svenska spelbolag blivit uppköpta av utländska spelbolag och avnoterade från börsen.


Det är inte givet att det är en hit att satsa på att investera i ett spelbolag men ju mer man vet om bolagen ju bättre chanser har man att ta rätt beslut. Vi sammanfattar nedan spelmarknaden och en del intressanta bolag.

Tillväxt på svenska spelmarknaden 2018

Under 2018 så kunde man se fortsatt tillväxt på den svenska spelmarknaden enligt en rapport från Spelinspektionen. Ännu har inte hela 2018 sammanfattats, men efter tredje kvartalet så hade den svenska spelmarknaden omsatt runt 16,8 miljarder kronor, efter utbetalda vinster.

Det är en ökning med 1,2%, och man kan se att det var aktörer som då saknade svenskt tillstånd som ökade mest. De aktörer man syftar på i denna rapport är givetvis svenska spelbolag med dåvarande licens i andra länder än Sverige t.ex. Leo Vegas, Betsson och Mr Green.

I och med införandet av en svensk spellicens så har dessa aktörer numera en svensk licens, vilket innebär att rapporten för 2019 kommer se annorlunda ut än den gjort de senaste åren. Utifrån tidigare rapporter från 2016 och 2017 så kan man se att trenden för spelbolag med statlig inblandning (ATG och Svenska Spel) minskar sin omsättning.

Under 2017 stod aktörer utan svenskt tillstånd för 25% av den totala omsättningen på svenska spelmarknaden. Prognosen för 2018 ligger enligt rapporten från Q3 på ca 27% för dessa aktörer, en tydlig ökning således.

Svenska spellicensens inverkan på börsnoterade svenska spelbolag

Ett hett ämne under andra halvan av 2018 var den kommande svenska spellicensen och hur spelbolagen skulle komma att påverkas av den. Det fanns en osäkerhet kring vilka bolag som skulle få licens och hur framtiden på den svenska spelmarknaden skulle se ut efter införandet.

I en artikel i Svenska Dagbladet frågade man sig om spellicensen skulle innebära ett bakslag för "börshajpen" kring svenska spelbolag. Kindreds VD sa vid det tillfället att tiden får utvisa om så är fallet. Nu i efterhand så kan man se att börskursen gick stadigt nedåt för många spelbolag, fram till årsskiftet då många vände uppåt igen, bland annat Kindred.

Tanken med spellicensen var ursprungligen att man ville få kontroll över den allt mer ökande oreglerade spelmarknaden i Sverige. Regeringen ville skydda spelare från överdrivet spelande samt begränsa spelbolagens marknadsföring. För att skydda spelare infördes också begränsningar gällande spelbolagens utdelningar av bonusar till sina spelare. Detta har medfört att många spelbolag ändrat taktik kring bonusar och även ändrat reglerna kring begreppet bonus.

Innan licensens införande så krävdes det ofta en motprestation från spelaren för att få sin bonus, i många fall var det ett krav på en viss omsättning. Det ersattes med så kallad cashback, där man inte får en bonus innan man spelar utan pengar tillbaka om man förlorar.

En skrivelse från Spelinspektionen har under februari 2019 gått ut till berörda spelbolag om en tillsyn av detta. Regeringens uppenbara intention med att få bort dessa typer av bonusar har inte gett det utfall man önskade, därav denna tillsyn.

Svenska spelbolag 2019: Hur ser trenden ut just nu?

Som tidigare nämnts så dalade börskursen för många svenska spelbolag under senare delen och slutet av 2018, för att under början av 2019 stiga uppåt igen. Det ska dock sägas att börsen i sin helhet gick ner mycket i slutet av 2018 och att den sedan har mer eller mindre spikrakt uppåt under de första månaderna av 2019, så spelaktierna följer i stort börsen i övrigt.

En del utländska aktörer som fanns på den svenska marknaden innan spellicensen infördes, valde att inte ansöka om svensk spellicens inför 2019. William Hill är ett sådant exempel, som istället för att söka svensk licens köpte upp Mr Green. Den 15 februari 2019 så avnoterades Mr Green från börsen, vilket potentiellt skulle kunna hända fler svenska spelbolag.

Precis som Mr Green så har Leo Vegas också haft en svängig resa på börsen under 2018 och början på 2019. Trots ökade intäkter så sjönk aktiekursen under stora delar av 2018, och ligger nu på en kurs som är ungefär i paritet med kursen man hade i april 2017.

Betsson däremot har gjort en annan resa på börsen under samma period och ligger i början av 2019 på en högre kurs än samma period 2018. Under och efter 2018 års fotbolls-VM kunde man se ett uppsving på börsen för de spelbolag som hade stort fokus på betting. Aktiekurserna gick uppåt för att sedan svalna inför osäkerheten kring vad den svenska spellicensen skulle ha för utfall.

Funderingar om framtiden

Ska man försöka titta i spåkulan för de svenska spelbolagen på börsen 2019 så är framtida uppköp inte helt otänkbara. Vem som köper vem kan vi låta vara osagt, men det finns köpkraft på flera ställen på den internationella spelmarknaden.

Den 18 december 2018 kom ett bud på spelbolaget Cherry från EE Interessenter, vilket under februari 2019 har accepterats av aktieägarna. Så trenden med uppköp är redan igång i viss mån. Hur de svenska spelbolag som finns kvar på börsen kommer att agera framöver blir spännande att följa. Klart är att flera av dem har mycket att jobba med för att få upp kurserna och fortsätta den så kallade "börshajpen".

Följ oss på Facebook