Skatteregler för investeringssparkonto (ISK)
- Kategori: Investering
- Publicerat den 03 december 2018
Investeringssparkontot är alternativet som troligen passar de flesta vanliga sparare. Det är en intressant och populär sparform där man kan spara i aktier, fonder och liknande. Skillnaden mellan ISK och ett vanligt aktie- och fondkonto är att man inte betalar skatt på vinsterna på sitt ISK på samma vis som på aktie- och fondkontot.
Där betalar man 30 procent skatt på vinsterna varje gång man säljer av ett innehav men på sitt ISK betalar man en schablonskatt som räknas ut baserat på dina insättningar och värdet på kontot under året. Du får betala den här schablonskatten vare sig dina investeringar har gått upp eller ner i värde och du kan inte kvitta vinsterna mot förluster på samma vis.

Schablonskatten på ISK beräknas utifrån statslåneräntan plus en procent. Ska du räkna ut skatt för deklarationen så används statslåneräntan från 30 november året innan och 2018 ligger den på 0,51 procent. Du ska alltså räkna på 1,51 procent när du räknar ut schablonskatten för ditt ISK. Du ska sedan betala 30 procent av detta belopp i skatt.
Detta innebär (trots en del höjningar av skatten) att ett ISK är ett billigt sätt att spara pengar, så länge räntan är låg. Sparformen passar riktigt bra till investeringar i aktier och fonder, speciellt långsiktigt. Det är många som pensionssparar i ett ISK, t ex med aktier och aktiefonder.
Man ska tänka på att ett ISK passar bäst för investeringsformer med lite högre avkastning och därför är det inte lika bra att ha räntefonder eller liknande där. Detta för att avkastningen är lite för låg och då äter skatten upp vinsten ganska snabbt.
En fördel med ett ISK är att man inte behöver krångla med att deklarera sina försäljningar och vinster för enskilda investeringar. Det görs automatiskt genom schablonskatten. Därför kan man fritt köpa och sälja som man vill utan att oroa sig för allt pappersarbete till följd av det. Det gör sparformen bra för sådana som vill ha en enkel och lättskött sparform.
Skattetips och hur man ska räkna
Jag såg nyligen en artikel i Placera (Avanza) som gick igenom skattetips för ISK, som jag tyckte var bra och som innehöll mycket information och bra exempel. Där skrev man om hur skatten funkar och gav en del andra bra tips på vad man ska tänka på gällande skatt och sparande i ISK.
Istället för att jag själv skriver ner samma saker igen så tänkte jag bara länka till artikeln så att ni kan läsa där. Det står t ex om hur ISK beskattas, hur man räknar ut skatten och lite olika exempel på detta. Det finns information om likvida medel, hur det funkar med kvittning på ett investeringssparkonto och om överföring av värdepapper mellan konton eller från ett aktie-fondkonto till ett ISK.
Om du använder ett ISK och vill ha lite mer information om hur det funkar eller om du har funderingar på att byta till ett ISK och vill läsa på innan så kan du alltså kolla in den här artikeln om skattetips på Placera.
Vi har givetvis själva också skrivit en hel del om hur ett investeringssparkonto fungerar om du vill läsa allmän information, tips, för- och nackdelar etc. Om du är intresserad av att handla i fonder kan du även läsa Fondskolan (länk till del 1).