Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Skänk din aktieutdelning skattefritt

Känner du att du har så pass mycket pengar att du har råd att skänka bort lite av dem till välgörenhet? De flesta tycker nog att det är ok att skänka lite pengar och vill du ha ett smart sätt att ge till välgörenhet så kan du prova att skänka bort din aktieutdelning.

Ifall du väljer att skänka bort din aktieutdelning till välgörenhet kan du göra det skattefritt. Det innebär att hela utdelningen går raka vägen till ett välgörande ändamål, vilket gör att du faktiskt ger ca 43 % mer än ifall du skulle skatta för pengarna först.

För att det ska gå vägen måste du göra på rätt sätt. Du måste se till att avsäga dig rätten till utdelning till förmån för en välgörenhet. Det ska vara en ideell organisation eller förening med allmännyttigt ändamål. Ändringen ska du ha genomfört innan bolagsstämman så att utdelningen skickas till rätt ställe.

Frivilligorganisationernas insamlingsråd har samlat ihop ett 30-tal välgörenhetsorganisationer som funkar bra att ge bort sin aktieutdelning till. Du kan hitta dessa organisationer på Aktiegåvan.se. Där kan du även hitta mer information och ett formulär att fylla i om du vill skänka din aktieutdelning.

Använder du en aktiedepå som Avanza eller Nordnet kan du ofta fixa det hela direkt på deras webbsida. Det är alltså i de flsta fall väldigt smidig att skänka bort sin utdelning och eftersom det är skattefritt blir gåvan klart större än ifall du skänkt beskattade pengar. Det hela är en bra idé som fler och fler utnyttjar, vilket gynnar dem som får hjälp. Skänk pengar du också!

Följ oss på Facebook