Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Så ska en månadssparare göra med sitt aktiesparande

Förra året gick börsen upp väldigt mycket. Det var ett av de bästa åren på länge och även början av 2020 har gått riktigt bra med några väldigt starka dagar. Det finns helt klart en rädsla för att vi är på toppen av en stigning nu och att den enda vägen som finns framöver är nedåt. Visst finns det vissa skäl för att oroa sig över ett kommande börsras eller en bubbla som spricker vilket gör det extra intressant hur man som vanlig månadssparare ska göra med sitt sparande.

Med månadssparare eller småsparare menar jag någon som inte är speciellt insatt i aktier eller aktiemarknaden och som inte är direkt aktiv, men som ändå gillar att spara i t ex tryggare aktier eller aktiefonder. Aktiefonder och helst då även indexfonder, är ett riktigt bra sätt att investera / spara pengar om man vill ha en vettig avkastning samtidigt som man inte vill lägga allt för mycket jobb eller tanke på sparandet.

Hur göra med sitt månadssparande i aktier och fonder?

Med detta i åtanke så finns det idag väldigt många som är exponerade mot aktiemarknaden, främst genom indexfonder, men som trots allt inte är så intresserade av aktier eller aktiemarknaden utan bara vill ha ett stabilt sparande och sakta men säkert bygga på sitt kapital. De flesta av dessa människor är inte insatta i börsen och vill inte heller vara det, men har ändå tillräcklig koll på läget för att veta när det är lite oroliga tider.

Om man läser några artiklar då och då från ekonomisektionen i en tidning eller bara ser ekonominyheterna på tv så kommer man få reda på en del grundläggande saker om börsen och hur situationen ser ut. Det räcker oftast inte till att få en djupare förståelse men kan ofta räcka för att man ska börja fundera på risker, börsras, strategier, köp och sälj osv.

Det är ofta lätt att man gör fel eller åtminstone tänker lite fel när man utgår ifrån bara grundläggande kunskap tillsammans med några antaganden och allmän oro. Därför tänkte jag nedan ta upp några viktiga punkter som gäller speciellt för dig som har ett väldigt passivt och långsiktigt sparande, som månadssparar och inte på något vis är aktiv på börsen.

Några bra saker att veta som månadssparare

För det första. Det är enormt svårt att förutspå framtiden och det är enormt svårt att veta exakt hur börsen ska gå, speciellt på kortare sikt. Ska den gå upp eller ner i februari? Hur mycket? Vilka branscher / regionen kommer bli vinnare och vilka kommer bli förlorare? Det är så svårt att inte ens proffsen vet. 

I många fall bevisas detta tydligt när analytiker och aktiefolk spår om enskilda aktier eller aktiemarknader och visar sig ha helt fel. Och ifall proffsen inte har någon speciellt bra koll på vad som komma skall så kan vi vara säkra på att du (eller jag) som ej är insatta kommer ha någon koll alls. Det är därför också dumt att försöka spekulera i detta och helt enkelt undvika att köpa eller sälja utifrån möjliga upp- och nedgångar.

Om man inser att det är för svårt att göra sådant så har man kommit ganska långt bara där. Då behöver man inte oroa sig för att vara allt för aktiv eller att försöka göra smarta drag med sina sparpengar. Då tar man bara den strategi man har för sitt sparande och kör på den, oavsett hur det går på börsen. Det brukar också bli ganska bra.

Fortsätt månadssparandet i alla väder

Det fina med månadssparande är just att det fortgår oavsett hur börsen går. Eftersom du alltid lägger in mer pengar regelbundet varje månad så kommer du ibland att handla billigt och ibland dyrt, bara för att börsen råkar ligga högt eller gå sämre just då. Du behöver inte fundera på det dock.

Det fina är att man ofta kan få en bättre avkastning totalt om man delar upp sina insättningar över hela året utan tanke på upp- och nedgångar än om man försöker tajma börsen och köpa när det är billigt samt sälja när det är dyrt. Just eftersom det är så svårt att veta sådana saker blir det också mycket svårt att få till det. De som försöker brukar ofta vara lite sena på bollen oavsett vilket håll det går åt.

Ett stabilt regelbundet sparande kommer pricka in både upp- och nedgångar och ge en jämn avkastning utan onödiga risker eller onödigt jobb och det kommer på sikt bli ge dig en ganska bra avkastning. Ett fel som många gör är att de slutar med månadssparandet om det kommer ett börsras eller blir turbulent på börsen, eftersom det känns som att det kommer innebära förluster.

Visst kan det innebära att dina köp tappar lite i värde ibland men det innebär också att du köper in dig under en period när aktierna är billiga och på sikt kommer det att gå upp igen och alla billiga köp kommer att börja ge dig vinst. Du kan också ha tur och pricka in några riktigt bra köptillfällen bara av en slump, som hjälper till att jämna ut genomsnittet.

Har du lång sparhorisont så kan du sitta lugnt i båten

Många blir oroliga för sitt sparande när börsen går ner, speciellt då om det är större börsras. Det är enkelt att förstå varför. Det kan bli stora nedgångar och de pengar man redan har investerat i aktier eller aktiefonder kommer att minska i värde. Det är dock något man får räkna med. Det kan inte gå uppåt hela tiden så ibland blir det nedgångar och att portföljen tappar i värde.

Dock ska man här inte oroa sig om man ändå har tänkt att ha kvar sitt sparande under en längre tid. Det är bara om du säljer dina aktier eller fonder som det aktuella priset blir verklighet, så att säga. Så länge du har kvar aktierna så kan de alltid öka i värde igen. Så om du inte behöver dina pengar just vid det tillfället så är det klart bättre att vänta ut nedgången och avvakta tills det börjar gå bättre igen.

På sikt brukar börsen alltid gå upp igen och speciellt efter en större nedgång. Då finns det extra mycket kraft för uppgångar. Det kan ta ett tag, ett år eller mer ibland, men tids nog så går det uppåt igen och snart har du fått tillbaka ditt gamla värde i portföljen och till och med mer. 

Det går ännu snabbare om du fortsatt att köpa på dig mer under de stora nedgångarna, för då kommer vinsterna från dessa köp göra dina andra förluster mindre. Det är skälet till att man inte ska fega ur när det går dåligt på börsen eller om det varit ett ras, utan fortsätta köpa som vanligt. På sikt ger de investeringarna bra betalt.

Det hela bygger givetvis på att du har råd att vänta ut en nedgång och att du inte behöver ha dina pengar just när det går som sämst. Pengar som du vet att du behöver på kortare sikt kan du möjligen ta bort från börsen om det börjar verka vara dåliga tider på gång men alla pengar som du vet att du kan avvara i några år framåt ska du helt klart ha kvar där så att du slipper onödiga förluster och kan bygga på ditt kapital på längre sikt.

Välj bra fonder

Du har givetvis först och främst valet mellan aktier och aktiefonder. Om du vill ha större säkerhet, mindre risk och bättre spridning så är aktiefonder det bästa alternativet. Du får exponering mot en stor mängd aktier och marknader på en och samma gång, utan att behöva göra något eget jobb. Det kommer automatiskt.

Med indexfonder så får du också stabila fonder med längre risk och lägre avgifter, som följer ett visst index. Du kan välja en globalfond som följer ett globalt index och har aktier från många länder och områden, en USA-fond som riktar in sig på amerikanska bolag och index eller Sverigefond som har svenska fonder och svenskt index. Allt beroende på vad du tycker känns bäst. En blandning av dessa är ofta bra men med en stark grund och mest pengar i globalfonder.

Avgiften på fonden är viktig också, för den räknas alltid bort från fondens avkastning innan du kan se hur mycket du verkligen har tjänat. En fond med högre avkastning kan verka bättre men om dess avgift äter upp hela skillnaden så är den plötsligt inte bättre. Den kanske till och med många gånger är sämre totalt.

Om du inte vill vara så insatt och bara ha månadssparande på autopilot kan du med fördel välja billiga indexfonder. De är stabila och med lägre risk, de är billiga och sköter sig själva till stor del. De följer ett index, vilket gör att de inte försöker sig på några konstigheter. Om börsen i Sverige eller totalt runt om i världen har gått upp så kan dina indexfonder ha gått minst lika bra.

En avgift på runt 0,2 - 0,4 procent är ganska lagom för indexfonder. Det kan finnas någon enstaka som är billigare och några som är lite dyrare som kan vara värda att välja ibland. Du får titta lite närmare på dem, avkastning och andra siffror och avgöra vad som känns bäst. Välj bara aktivt förvaltade fonder om du har stark tro på dem och är beredd att aktivt utvärdera dem minst en gång om året eller gärna oftare.

Skapa ett stabilt månadssparande

För att ditt månadssparande ska bli bra är det givetvis viktigt att det först och främst blir av. Du kan med fördel automatisera det så att du inte behöver göra något aktivt varje månad för att spara. T ex kan du ha månadssparande aktiverat hos din bank, vilket normalt innebär att banken tar ett visst belopp från ditt konto på en bestämd dag och sedan automatiskt köper en viss fond eller aktie för beloppet.

Genom att ha detta automatiskt så behöver du inte oroa dig för att det inte blir av. Du kan också ha som mål att sätta av dessa pengar direkt när lönen har kommit så att du inte hinner fundera på att spendera dem på något annat. Se det som en utgift som alla andra helt enkelt.

Tack vare ränta på ränta och kontinuerliga insättningar kan ett månadssparande göra väldigt mycket på lång sikt. Om du t ex har sparande till barn med en sparhorisont på 15-18 år så kan det bli väldigt stora summor till slut. Insättningar är så klart grunden men ränta på ränta är vad som sedan gör den stora delen.

Följ oss på Facebook