Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Räntefonder - ett lite säkrare alternativ

Nu när aktiemarknaden är osäker och det ser ut att kunna bli en del nedgångar tittar man självklart efter andra bra sätt att investera sina pengar som innebär en större säkerhet och stabilitet. Något som kan vara intressant då är att placera pengarna i räntefonder, vilka har en låg risk men också självklart en mindre chans att tjäna mycket pengar fort. Detta är en långsiktig investering för dem som vill ta det säkra före det osäkra.

Räntefonder investerar endast i olika typer av räntebärande papper som t ex obligationer, vilka utfärdas av exempelvis staten, kommuner eller företag som ett sätt att få in ytterligare pengar. De är alltså ganska stabila och kan vara ett bra alternativ nu när vanliga aktier eller aktiefonder etc inte riktigt går att lita på. Sen ska man ju självklart veta att stabilitet och säkerhet ofta går hand i hand med en mer blygsam utveckling, så man tjänar inga stora pengar snabbt på räntefonder. Ibland är det dock viktigare med säkerhet.

Räntefonder påverkas av hur räntan förändras. Den långa och korta räntan påverkar utvecklingen av fonderna. Exempelvis kommer fonden gå upp på kort sikt ifall räntan går ner och tvärtom. Det finns långa räntefonder och korta räntefonder och namnet har helt enkelt att göra med vilken löptid det är på de värdepapper som köps i fonden. Räntefonder som har en löptip på max ett år kallas ofta för korta räntefonder och de som har längre löptid kallas för långa räntefonder.

De korta räntefonderna är säkrare och innebär nästan ingen risk alls. Du kommer därför inte heller att se några större snabba uppgångar i värdet. En kort räntefond är lite lik ett vanligt sparkonto men kan självklart ge bättre avkastning om man har lite tur. En lång räntefond passar bättre för lite mer långsiktiga investeringar. De innebär en lite större risk än de korta och är lite mer beroende av hur räntan kommer att utvecklas. Det är bra ifall du har lite koll på hur ränteläget ser ut och hur det kommer att förändras över tid.

Det är självklart alltid en fråga om att utvärdera läget när man ska investera pengar. Tycker man att det är för riskabelt att ha kvar sina pengar i aktier och vanliga fonder eller vågar man försöka rida ut stormen? Man ska ju inte ta beslut för hastigt och sälja i panik, med stora förluster som resultat, bara för att man vill bort från börsen. Har man dock pengar att investera kanske det passar bättre att satsa på något säkrare i dessa osäkra tider. Då kan räntefonder vara ett alternativ. Liten avkastning men framför allt en väldigt liten risk.

Läs mer om olika fonder, t ex räntefonder

Följ oss på Facebook