Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Obligationer har gett bättre avkastning än aktiefonder

Aktier och aktiefonder är populära och ofta sägs aktier ge bättre avkastning än obligationer och räntefonder. Det är dock inte alltid så - de senaste 15 åren har faktiskt fonder som investerar i obligationer gett bättre avkastning än aktiefonderna. Den som har satsat på sverigefonder har dock varit de stora vinnarna.

Vanligen brukar man säga att aktiefonder ger bättre avkastning än obligationer men de senaste 15 åren är det faktiskt inte så. Det är inte så stor skillnad - obligationsfonder har ökat med 102 % medan aktiefonder har ökat med "endast" 97 %. Det är alltså inte nån större skillnad men det är ändå intressant att notera att obligationerna gått så bra.

Ett av skälen till att räntefonder och obligationer gått så pass bra är att marknadsräntorna har fallit ganska rejält under den här perioden. Det är något som är bra för den här typen av investeringar. Det finns självklart även andra saker som har spelat in och bara för att obligationer varit bättre de senaste åren betyder det inte nödvändigtvis att de kommer att vara bättre framöver också.

Den som investerat i sverigefonder har dock varit en av de stora vinnarna då dessa fonder har gått klart bättre. Ökningen för sverigefonder under senaste 15 åren ligger på hela 186 % vilket är en bra bit högre än de 102 % som obligationsfonderna lyckats uppnå. Många svenska investerar satsar på sverigefonder vilket gör att många säkert är nöjda.

Vad man ska välja inför framtiden är inte helt lätt att säga men både aktier och obligationer verkar erbjuda intressanta alternativ. Sverigefonder är alltid ett bra alternativ då Sverige ofta har en stark ekonomi och tillväxt och många starka företag som även breder ut sig globalt. Se till att du funderar igenom dina investeringar innan du bestämmer dig var du lägger pengarna.

Följ oss på Facebook