Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kan historisk data säga hur aktier kommer att bete sig i framtiden?

På DI finns en artikel att läsa om hur börsen är svag på sommaren men att det finns vissa bolag som ändå har presterat bra historiskt under sommarmånaderna och på så vis slagit index. Men hur bra är egentligen tidigare prestationer som indikation på hur det kommer att gå i framtiden?

Detta är något man kan diskutera fram och tillbaka. Det man kan säga med säkerhet kan säga om framtiden är att det inte går att säga något alls med säkerhet, som det klassiska uttrycket säger. Det finns alltså ingen garanti för att något kommer att hända, ens om det har hänt många gånger förut.

Kan tidigare avkastning hjälpa dig att avgöra om du ska köpa en aktie?

Går man in och läser om en aktiefond eller liknande på Avanza så står det en liten varningstext på alla sidor som avslutas med “En fonds historiska avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning.” Detta innebär helt enkelt att även om man tittar på grafen för 5 år tillbaka och ser att fonden i snitt har gått upp med t ex 10 procent årligen så kan den fonden likväl gå ner 5 procent nästa år.

Att det har gått på ett vis tidigare är egentligen inte någon speciellt tung indikator på vad som komma skall, eftersom det som påverkar en aktiekurs idag kan vara något helt annat än det som påverkade för ett år sedan. Det finns många saker som spelar in i hur en aktie går - bolagets grundläggande finanser (tillgångar, kassa osv), vinsten, förvärv och försäljningar av tillgångar eller andra bolag, marknaden och dess framtid, valutakurser, lokala och internationella regler som kan ändras, rådande ekonomiskt läge lokalt eller i områden som kan påverka bolaget osv osv.

Dessa saker kan alla förändras. Det som var starkt en gång kan bli svagt imorgon om man har otur. Givetvis kan man argumentera för att ett bolag som historiskt har varit starkt och stabilt också borde fortsätta vara det, men det finns inga garantier. Om man vill satsa på en aktie är det alltså nästan alltid bättre att kolla upp bolaget och dess styrka idag och se framåt för att försöka förstå hur saker som händer framöver kan påverka aktiekursen.

Att titta bakåt och gå efter historisk utveckling är i grunden ganska meningslöst för enskilda aktier. Man har inte lika mycket nytta av att veta var en aktie har varit som att veta vart den är på väg. Det skadar inte att kolla historiken också men använd inte den som en avgörande grej när du gör ditt val.

När kan det vara bra att titta på historiska data?

Det finns tillfällen då det kan vara bra att titta tillbaka åtminstone en del. Först och främst tänker jag på teknisk analys. Detta är ett sätt att analysera just historisk kursutveckling och data för att kunna dra slutsatser om vad som ska hända i framtiden. Tanken är att man ska kunna använda denna data för att få en indikation om framtiden just för att olika marknader ofta kan följa specifika mönster.

Poängen här är oftast att se trender och mönster och att om det finns en viss trend så kan man titta på historisk data för att förstå hur denna trend kan fortsätta. Detta är givetvis en metod som har sina användningsområden och jag säger inte att det inte går att analysera historiken för att få fram nyttig information.

Det är dock något som normalt lämpar sig bäst för att analysera hela markander, t ex aktiemarknaden som helhet eller valutakurser osv. Man kanske kan använda teknisk analys för att se när börsen ser ut att gå mot bull eller bear och när det kan komma en rekyl efter en stark uppgång osv. Dessa saker följer ofta mönster på ett eller annat vis och då kan man få indikationer, även om det inte finns någon absolut säkerhet i dem.

Fundamentalt starka aktier i upptrend

Aktieprofilen Kavastu (Arne Talving) brukar säga att man ska investera i fundamentalt starka aktier i upptrend (till rimlig värdering). Fundamentalt starka aktier innebär att bolaget är starkt (analysera vinst, omsättning, kassaflöde och andra viktiga nyckeltal som säger om bolaget är stabilt).

Att aktien är i upptrend betyder att den är på väg åt rätt håll, att bolaget ser ut att gå bra och aktien går uppåt. För att det ska gå att se detta kan det dock vara nödvändigt att titta lite på hur aktien har gått den senaste tiden. Man kan ju inte veta om den är på väg åt rätt håll utan att först titta lite på hur den har presterat historiskt.

Det är givetvis ingen garanti för att den kommer att fortsätta uppåt, bara för att den har gått upp tidigare. Det finns klara exempel på aktier som har gått hur bra som helst under perioder men som sedan har störtdykt utan allt för mycket förvarning. Detta hände t ex Ericsson för ganska länge sedan nu och Fingerprint för inte så länge sedan. Sedan kan man ju alltid diskutera om det funnits signaler om att dessa nedgångar skulle komma.

Att kunna gå tillbaka en bit och se om det känns som att trenden är god kan alltså vara nyttigt. Att analysera trender kan helt klart vara ett verktyg av många som går att använda för att avgöra om man tror att en aktie är värd att köpa. Det gäller dock att inte gå tillbaka för långt i tiden.

Om man tittar på exempelvis en aktiefond så kanske man kan titta på utvecklingen de senaste 3-5 åren bara för att ha en måttstock när man jämför med andra likadana / lika dyra fonder men man måste samtidigt förstå att det som hände för tre år sedan på intet vis har något att göra med hur det kommande årets avkastning blir.

Ett år kan fondens avkastning ha varit fantastisk bra helt enkelt för att börsen gick fantastiskt bra eller för att andra faktorer var mycket gynnsamma. Dessa förutsättningar kan vara helt annorlunda idag, och är därmed ingen bra indikation på hur fonden kan tänkas utvecklas det kommande året.

Sammanfattningsvis vill jag alltså säga att man ska vara försiktig med att använda historisk utveckling / avkastning som mått eller för att avgöra om man tycker att en aktie är värd att satsa på idag. Använd som mest denna data för att se om aktien är i upptrend och har ett bra flyt just nu, på lagom kort sikt.

Teknisk analys kan vara bra att ha när man investerar men titta helst på större marknader, börser och större områden snarare än enskilda aktier. Det som är viktigt när man köper enskilda aktier är framför allt att de är fundamentalt starka och att man tror på framtiden för aktien utifrån dess nuvarande förutsättningar, och inte gamla meriter.

Följ oss på Facebook