Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Jakt efter vettiga sparräntor när reporäntan är rekordlåg

När reporäntan är nere på 0,25 procent till följd av en mer eller mindre obefintlig inflation blir det inte mycket utrymme för sparräntorna. Dessa ligger på väldigt låga nivåer, ibland löjligt låga så som 0 %. Många av storbankerna har sparräntor som alltså inte ger någon avkastning alls. Men är man helt körd om man vill spara pengar på ett sparkonto eller vad ska man göra?

Just storbankerna är de som har minst att erbjuda just nu verkar det som. Banker så som Nordea och Swedbank har obefintlig sparränta, allstå 0 % eller kanske 0,05 - 0,10 % på större belopp över 50 000 kr. Detta blir man inte rik på och det är ingen avkastning värd att ägna en tanke. I ett tidigare inlägg skrev vi om möjligheten att flytta från sparkontot till en annan typ av sparform / investeringsform så som aktier eller fonder.

Ifall man inte vill satsa på fonder utan vill hålla sig till sparkonto, vad gör man då? Ska man bara vänta ut den låga marknadsräntan och hoppas att det snart blir bättre? Det är tyvärr inte ett jättebra alternativ då det kan vara fortsatt låg ränta en bra bit in i 2015 och kanske längre än så. Det man kan göra är att vara aktiv och kolla efter alternativ till storbankerna. Att byta till en bank som har ett vettigare sparkonto är inte så svårt och det gör stor skillnad, speciellt om man har noll ränta nu.

En del banker har vettiga räntor trots allt

Det finns banker som har bättre sparräntor. Att ha bättre ränta än noll procent är givetvis inte så jättesvårt men det finns en del som har helt ok räntor i förhållande till reporäntan. Du kan hitta en ränta runt 2 % hos ett antal olika banker. Det är t ex sådana som GE Money Bank, Santander, SevenDay, Marginalen, Collector och Svea Direkt. Alltså inte de "vanliga" storbankerna utan lite nyare uppstickarbanker som försöker visa framfötterna.

Ifall du är en av dem som jagar den allra högsta sparräntan och flyttar runt mellan olika banker och sparkonton för att få den bästa möjliga avkastningen på dina pengar kan det vara lite luriga tider. Många banker ändrar sina räntor och det kan tänkas att du flyttar till en ny bank och inte långt senare sänker de sin sparränta och du har plötsligt inte längre den bästa möjliga räntan.

Det är inte helt lätt att hamna rätt i alla lägen och det blir lite av en katt-och-råtta-lek där man jagar efter något och som sedan försvinner precis när man tror att man har fångat det. Det du kan göra är att försöka hitta en stabil bank som du tror kommer hålla en bra nivå på räntan hela tiden. Du behöver inte nödvändigtvis ha den absolut högsta sparräntan av alla - så länge du har en relativt hög ränta och slipper hålla på att byta hela tiden blir det bra.

Det viktigaste är dock att du inte blir passiv och sitter där och nöjer dig med 0,00 % ränta på ditt sparkonto! Där tjänar du inte några pengar. Ifall du har ett hyfsat stort sparkapital kan du normalt förvänta dig ganska bra avkastning, på minst 2-3 %, så det gäller att du tar tjuren vid hornen och börjar leta reda på ett vettigt sparkonto. Detta även om du måste ge dig ur din bekvämlighetszon och titta på banker som du vanligen kanske inte skulle ha använt.

Kolla runt och hitta de bästa sparräntorna

Det krävs att man är lite aktiv och lägger lite tid om man vill hitta bra sparräntor. Det är alltid ett bra tips att kolla olika alternativ och att jämföra innan man tar sitt beslut men det är extra viktigt i dagsläget när det är så pass stor skillnad mellan olika banker.

Ifall du vill vara säker på att hitta en vettig ränta måste du titta på alla banker, inte bara de vanliga stora bankerna. Det är just uppstickarna som ofta har lite bättre sparräntor att erbjuda så glöm dem inte. Om du vill ha en bra ränta får du försöka kolla på de olika bankerna och se vilken du tycker känns bäst. Högst ränta är givetvis ett bra argument men det är inte det enda som spelar in när man ska välja. Låt jakten börja!

Följ oss på Facebook