Göra och inte göra inom investeringar
- Kategori: Investering
- Publicerat den 26 juli 2018
Att spara eller investera pengar är något som alla människor bör göra. De flesta har nog även någon typ av sparande, sen om pengarna investeras i t ex aktier eller fonder eller om de läggs undan på ett sparkonto kan variera. Det viktigaste är att det finns någon form av aktivt sparande, men visst är det bra att man optimerar hur man sparar sina pengar och om man investerar, att man gör det på ett bra sätt. Därför ska vi titta närmare på bra och mindre bra saker att göra när det gäller investeringar.

Att spara pengar (lägga undan pengar) varje månad är väldigt bra. Det är viktigt att få pengar över varje månad och att lägga undan pengar till sådant man vill köpa eller bara som en buffert om något skulle gå dåligt. Att investera en del av de pengarna är också väldigt bra då det sitter mycket fint att få avkastning på sina pengar. Vem vill inte tjäna pengar passivt?
Att investera pengar i t ex aktier och fonder (men även valutor eller lite vad som helst som man tror på) är ett bra sätt att bygga upp ett kapital på. I de allra flesta fall kan man få mer avkastning här än om man t ex har pengarna på ett sparkonto. Risken på sparkontot är så klart mindre men chansen till bra vinst är också klart mindre.
Givetvis är det viktigt att vara klok när man investerar och att optimera sitt sparande så att man får ut som mest av sina sparade pengar. Jag tänkte mig därför här gå igenom ett antal bra tips på saker man kan göra och saker som man bör undvika att göra när det gäller investeringar och sparande. Kanske kan det hjälpa dig att göra bättre val.
Vad du ska göra när du investerar
Skaffa ett ISK - Ett Investeringssparkonto eller ISK är rätt väg att gå om du tänkt dig att spara i billiga fonder och liknande på lång sikt. Kontot har ingen vanlig beskattning vid försäljning och vinst utan har en schablonskatt som betalas årligen. Denna skatt är idag förmånlig och så länge du har en avkastning som överstiger skatten så är det ett bra sätt att spara pengar. Dessutom kan du fritt byta fonder utan att behöva redovisa vinster osv i deklarationen.
Välj billiga indexfonder - Om du vill spara i fonder är det ibland svårt att veta vilka fonder du ska satsa på. Dock är det ganska klart att de flesta bör satsa på billiga indexfonder. Speciellt de som inte är så insatta och som vill spara med lång sparhorisont. Du får betala 0,2 - 0,4 procent i avgift för dessa jämfört med upp mot 1,5 eller mer för aktivt förvaltade fonder. De aktivt förvaltade fonderna går dessutom ofta inte ens bättre. Välj bredare fonder som Globalfond, Europafond, Sverigefond osv till portföljen.
Lär dig aktier innan du börjar handla - Det är lätt att tänka att man bara kan bli ett aktieproffs lite snabbt och enkelt. Det är så många experter som tipsar hit och dit och många tänker nog att om de bara följer deras tips och rekommendationer så kommer det gå fint. Dock ska man gärna lära sig vad som gör att vissa aktier går bra och varför, plus hur marknaden fungerar, så att man faktiskt kan välja bolag utifrån vad man själv tror är bra. Lär dig fundamental analys och liknande och hitta dina egna bolag istället för att lita på andra. Risken är annars att man är tvåa på bollen och hoppar på tåget när aktien redan har gått upp.
Investera bara pengar som du har råd att förlora - Detta är ett klassiskt tips som är viktigt. Man ska investera pengar som man har utöver det man behöver för att leva. Det finns alltid en risk att investeringar tappar i värde och man vill inte riskera de pengar som man behöver för att klara räkningar och annat på detta vis. Ett viktigt skäl till detta är att om man behöver använda pengarna så måste man sälja även om investeringen har förlorat i värde. Det man borde göra är istället att vänta ut tills marknaden har återhämtat sig, vilket man bara kan göra om man inte har press på sig att använda pengarna tidigare.
Gör en årlig genomgång eller fler - Oavsett hur lite man egentligen bryr sig om sina fonder och om man inte är så insatt så är det trots allt viktigt att göra en genomgång minst en gång per år. Gärna oftare. Då har man möjlighet att utvärdera sin portfölj och göra ändringar. Också att fördela risken lite bättre, så att man ligger på den risknivå man vill. Väntar man för länge med att kolla igenom investeringar kan det bli så illa att man tar onödiga förluster eller missar vinster som man borde kunnat få.
Välj en bra bank efter behov - När du avgör var du vill investera dina sparpengar gäller det att fundera på vilket behov du har. Om du är intresserad av fonder och aktiehandel är det troligen så att en nätbank som Avanza eller Nordnet har bäst möjligheter för dig. De vanliga storbankerna har inte lika bra utbud av t ex fonder och vill gärna att du ska ha deras dyra aktivt förvaltade fonder. När du vill spara på sparkonto - kolla efter ett sparkonto som har lite vettig ränta istället för att nöja dig med vad du får hos din vanliga bank.
Vad du inte ska göra när du investerar
Investera i osäkra investeringsformer - Forex (valutahandel) och BitCoin etc kan låta lockande och de som erbjuder denna typ av handel brukar ofta berätta om hur mycket pengar man kan tjäna osv. Det är lätt att tro att det är en guldgruva. Speciellt med BitCoin och dess spektakulära utveckling. Dock är det aldrig bra att investera i något bara för att det är en hype eller för att det låter bra. Om man inte förstår investeringsformen och känner sig trygg med en är risken att man gör dåliga val och förlorar pengar. Håll dig med fördel till enklare saker som aktier och fonder.
Handla med hävstång - T ex valutahandeln erbjuder något som kallas hävstång där man i princip kan investera mer pengar än man har på kontot. Med 5 gånger hävstång kan du satsa 5 000 kr fastän du bara har 1 000 kr. Om du gör en vinst är detta givetvis bra då du har fått fem gånger mer vinst än du annars hade kunnat få, men om du gör en förlust så kan du förlora klart mer än du har på kontot. Det är en stor risk att ta och inget jag rekommenderar förutom för dem som verkligen vet vad de gör och vet att de har råd att täcka eventuella förluster.
Lita blint på din bankrådgivare - Bankens rådgivare är där för att hjälpa dig att ta de beslut som bäst gynnar din ekonomi. Eller? Man får inte glömma att rådgivarna jobbar för banken och de vill tjäna så mycket pengar som möjligt. De sätter bankens bästa före ditt bästa. Ibland kanske det inte skadar dig, när bankens och dina intressen sammanfaller, men många gånger kommer de t ex att föreslå fonder som de tjänar mer pengar på snarare än de fonder som skulle vara bäst för dig. Om rådgivaren föreslår något kan du ta det med en nypa salt och kolla sedan upp på egen hand vilka alternativ du har. Det finns ofta bättre möjligheter på annat håll och tveka inte att utnyttja detta.
Handla aktier som någon annan blivit rik på - En klassiker är att en vän eller kollega etc tipsar om en aktie som den personen har tjänat mycket pengar på. Personen i fråga berättar hur bra aktien har gått och vilken trevlig aktie det är (då hen har tjänat en massa på denna aktie). Du blir då sugen på att köpa samma aktie. Problemet med detta tänk är att du är för sent ute. Om din vän eller kollega redan har blivit rik på aktien så har den redan gått upp mycket tidigare. Kanske har den nått sin maxgräns. Kanske har den överstigit sin värdering. Det finns en möjlighet att det är ett guldkorn som kan gå upp mer, men var försiktig och tänk på att aktier som har gått upp mycket tidigare inte alls behöver gå bra i framtiden.
Investera / spara lite pengar om det finns något kvar i slutet på månaden - Något som ganska många förmodligen gör är att de betalar räkningar osv och sen betalar de för mat, nöjen och andra utgifter under månaden. Sedan kollar de i slutet på månaden om det finns några pengar över och dessa pengar kan man då lägga undan till sparande och investeringar. Det är dock mycket bättre att budgetera för ett visst sparande, som känns lagom, och lägga undan dessa pengar direkt. Som om de vore en bestämd utgift som inte går att ändra på. På så vis sparar man normalt mycket mer pengar och får ett bra stabilt sparande. Lägg alltså undan pengarna direkt när lönen har kommit, gärna via autogiro / automatisk överföring, och köp fonder eller nåt.
Tro att det är för svårt att investera pengar - Tyvärr är det nog många som är tveksamma till att investera pengar i t ex aktier eller fonder då det verkar krångligt. Då de låter bli. De kanske lägger pengar på ett klassiskt sparkonto med dålig avkastning eller möjligen följer bankens rådgivares råd rakt av. Detta får normalt till följd att man har dålig avkastning, höga avgifter och rent allmänt får väldigt lite ut av sitt sparande. Kanske sparar man inte ens några pengar.
Det är inte så svårt att lära sig grunderna och göra lite bra investeringar. Speciellt när det gäller billiga aktiefonder. Där kan man inte göra speciellt många fel. Köp billiga indexfonder och spara på lång sikt. Gärna en globalfond, som har bredd och lägre risk. Det tar inte heller allt för många timmars studerande och läsande för att få en grundläggande förståelse.