Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Gör dina sparpengar någon nytta?

Har man sparade pengar vill man gärna att dessa ska ge avkastning och föröka sig. Att ha sina pengar sittande på ett sparkonto är ganska säkert eftersom man inte riskerar att värdet minskar så som de skulle kunna göra när man har dem placerade i aktier eller fonder. Där ligger de säkert och du tjänar pengar på räntan. Men när räntan är väldigt låg blir avkastningen inte heller mycket att hänga i julgranen och då kan man fråga sig ifall det inte finns bättre alternativ.

Eftersom ränteläget är så extremt lågt just nu är det inte mycket att hämta på sparkonton för tillfället. De flesta har väldigt låga räntor och kanske näst intill ingen ränta alls i vissa fall. Även om man letar runt efter vettiga sparkonton så finns det tyvärr inte så många att finna. Om man inte vill binda upp sina sparpengar på längre tid blir det ofta bara högst ett par procents ränta.

Var ska man då göra av sina sparpengar?

När sparpengarna ligger på ett vanligt sparkonto och som mest ger ett par procent i ränteintäkter är det kanske dags att börja fundera på något bättre. Det är alltid en lite större risk att satsa sina pengar i någon form av investering där värdet kan gå ner men det finns klart säkrare och stabilare aktier och fonder att välja bland, där risken är ganska liten. Det kan alltså vara idé att vända blicken mot nya sparformer och kanske till och med dubbla sin avkastning.

Ett bra tips är att fundera på att investera i fonder. Det finns olika typer av fonder att titta närmare på så som aktiefonder (som investerar i en mängd olika aktier av varierande slag), räntefonder (som investerar i värdepapper så som obligationer) och blandfonder (där man investerar i både aktier och andra räntebärande värdepapper) med flera. Aktiefonder har lite högre risk eftersom aktier i sig är lite mer osäkra men fördelen är då chansen till lite bättre avkastning. Räntefonder är vanligen en ganska säker investering men med lite lägre avkastning.

Nyligen rekommenderade Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, högräntefonder som ett alternativ till sparkonton med dålig ränta. Högräntefonder investerar normalt huvudsakligen i företagsobligationer, antingen med längre eller kortare räntebindning. Detta är en fond med viss risk men du kan även vänta dig ca 3 - 4 procents ränta istället för 1,5 - 2 procent som du kanske får på ditt nuvarande sparkonto. Det är en trevlig ökning. Hemberg säger dock också att du nog inte kan förvänta dig denna höga ränta på högräntefonderna i mer än ett eller två år som mest eftersom den påverkas av reporäntan (vilken inte kommer hålla sig på denna låga nivå för alltid).

För dig som känner suget efter lite högre avkastning och lite högre risk finns många aktiefonder att välja bland. Du kan givetvis själv investera i aktier - det finns en hel del alternativ som har liten risk och där du investerar på längre sikt med ett lite mer blygsamt mål för avkastningen. Ifall du känner att du är lite för osäker på hur du ska satsa dina pengar och vill sprida risken lite mer kan en aktiefond funka då dessa investerar i många olika aktier och det finns även då fondförvaltare som förhoppningsvis är duktig på att välja aktier och vars jobb det är att få fonden att gå bra.

Spara i aktier istället för fonder?

Att investera i aktier är bra men kan givetvis även vara dåligt om det inte går som man vill. När man investerar pengar vill man så klart att de ska föröka sig och att man ska få en bra avkastning. Aktier kan dock gå både upp och ner och det finns alltid en viss osäkerhet, även om man tycker sig vara kunnig och veta vilka tecken man ska leta efter.

Man ska alltid vara medveten om att det finns en risk att man förlorar pengar ifall man investerar i aktier men som jag skrev tidigare finns det ganska många alternativ där man kan investera i ganska säkra aktier och få en hyfsad avkastning på lite längre sikt (och det går att tjäna pengar om man vet vad man gör). Ifall du vill tjäna pengarna snabbt är risken också större. Om du kan tänka dig att binda upp dina pengar några år brukar det dock normalt inte vara så farligt.

Aktier är ett alternativ som alltid finns att tillgå om man vågar. Fonder är oftast säkrare men erbjuder oftast inte lika stor chans till stor avkastning. Du kan välja att investera i aktier men det går oftast klart bättre ifall du är påläst och intresserad och följer aktiemarknaden ordentligt. Ifall du inte känner dig hemma på sådant eller vill lägga ner den tiden / jobbet kan du fortfarande satsa lite pengar i aktier men fonder är ett bättre och säkrare alternativ.

Betala av på bolånet?

Har man mycket sparade pengar kan man amortera extra på sitt bolån för att minska räntekostnaden. Det man ska tänka på i detta läge är att vinsten man gör i sparade räntekostnader måste vara större än vinsten man kan göra genom att investera sina pengar i något så som fonder eller aktier. Ifall du kan göra en större vinst genom att investera dina pengar än du skulle spara på att amortera på bolånet bör du inte göra detta. Bolånet är ett väldigt billigt lån, speciellt nu.

Med tanke på att bolåneräntorna är på en väldigt låg nivå i dagsläget är det inte så troligt att du kommer kunna tjäna mer på att betala av på ditt bolån än att investera pengarna. Visserligen får du inte mycket ränta på ett sparkonto men ifall du kan tänka dig att investera pengarna i något annat, t ex fonder som vi skrivit om ovan så är det troligen ett bättre alternativ. I andra situationer när bolåneräntorna är höga (vilket de troligen kommer bli någon gång i framtiden igen) kan detta dock vara ett alternativ att överväga när du fått händerna på en större mängd pengar.