Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Facebooks aktie fortsätter tappa

Det har nu gått ca två och en halv vecka sedan Facebook börsintroducerades. Det var höga förväntningar på aktien och priset sattes vid introduktionen till 38 dollar. Efter den första handeln såg man ganska snabbt att aktien inte levde upp till de mer optimistiska förväntningarna. Nu har aktien tappar ca 29 procent och det ser inte helt ljust ut.

Med ett utgångspris på 38 dollar per aktie värderades Facebook till 104 miljarder dollar vilket är en ganska rejäl siffra. Intresset för att handla aktier i företaget verkade först vara ganska stort och med tanke på hur populärt det är med Facebook världen över kan man givetvis tycka att det borde vara ett bra köp. Mycket av denna handel uteblev dock och under de senaste veckorna har aktien fallit mycket.

En del av det hela är helt enkelt att Facebook värderades lite väl högt och att aktien fallit för att hitta sitt "riktiga pris", vad aktien faktiskt är värd. Samtidigt kanske Facebooks öde är sammankopplat med en liten "it-bubbla" som verkar ha spruckit då de inte är det enda högt värderade företag som har haft problem sedan börsintroduktionen.

Ett annat företag som värderades högt var Groupon (som erbjuder rabatter då ett visst antal personer nappar på ett erbjudande)som hade sin börsintroduktion i slutet av 2011. Aktien har fallit med närmare 55 procent sedan dess och även Zynga (som tillverkar webbaserade spel till t ex Facebook och även fristående) har tappat ca 40 procent.

Det går inte att dra några säkra slutsatser bara baserat på att dessa aktier har gått ner. Självklart är det alltid en risk att köpa aktier i ett företag som värderas högt inför en börsintroduktion. I många fall kanske det kommer en nedgång i början då det riktiga värdet bestäms av marknaden. Ibland kan det dock tänkas gå uppåt, t ex som för LinkedIn (en tjänst som hanterar dina privata och professionella nätverk) som faktiskt har ökat med 40 procent sedan årsskiftet och fördubblats sen börsintroduktionen för ca ett år sedan.

När det gäller Facebook så var troligen värderingen helt enkelt lite för hög. Företaget värderades till ca 100 gånger förra årets vinst. Som jämförelse kan man säga att Google värderas till 19 gånger förra årets vinst och Apple till 14 gånger vinsten. Nu har aktien alltså gått ner med 29 procent och någon gång ska väl en lagom nivå bestämmas av marknaden, men man får väl se vad som händer framöver.