Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Börsras och Coronaskräck

Förra veckan tillsammans med fredagen före var en dålig vecka för börsen. Stockholmsbörsen gick ner ungefär 12 procent under denna period och har inte bara raderat hela årets uppgång utan även hamnat på flera procent minus. Mycket av nedgången beror på oron för Coronaviruset (COVID-19 som det numera kallas). Framtiden är givetvis lite osäker så det kan vara värt att prata om börsen lite mer i ett blogginlägg.

Detta börsras är det största på länge och även det snabbaste. Flera dagar hade stora nedgångar och det kändes givetvis ganska nervöst för de som har pengar investerade i börsen. Det har varit dåligt inte bara i Sverige utan även i USA och runt om i världen. Kinas ekonomi har t ex visat sig vara riktigt dålig just nu, sämre än under finanskrisen.

Coronaviruset har skapat oro och stora börsnedgångar

Nu är det en ny vecka och vi vet fortfarande inte riktigt vad som komma skall. Ifall det börjar lugna ner sig eller om fler nedgångar är att vänta. Det är alltid svårt att avgöra när botten är nådd och just därför är det så svårt att spekulera i aktier och att köpa och sälja vid rätt tillfälle.

Det vi vet är att oron för viruset COVID-19 fortfarande finns kvar. Viruset är ännu inte under kontroll och verkar sprida sig ganska rejält runt om i världen. Många länder börjar förbereda sig mer intensivt och sätta in lite mer resurser för att hantera viruset, men vi vet inte hur effektivt det kommer att vara. Vi måste fortfarande vänta och se. Denna oro och osäkerhet kommer alltså finnas kvar ett tag till och säkerligen påverka börsen ytterligare.

Börsen reagerar ofta mer på psykologi än på konkret data

Börsen reagerar väldigt starkt på just osäkerhet och oro. Att inte kunna förutspå vad som ska hända och hur dåligt något kan bli är vad som ofta leder till nedgångar. Det är ett stort skäl till det ras som var förra veckan. När folk tror att det ska gå dåligt så agerar de på detta och kan få börsen på fall trots att de flesta bolagen är stabila.

Virusoron är helt enkelt en okänd faktor som gör folk nervösa. Marknaden är givetvis också högt värderad och efter förra årets stora uppgångar är det inte konstigt om det till slut kom en eller flera korrigeringar och nedgångar. Det är dock inte säkert att det hade kommit just nu om inte COVID-19 hade kommit med sin käftsmäll.

Rent allmänt är det också så att den psykologiska aspekten påverkar mer än man kanske skulle vilja. En aktie som är stark i grunden kommer oftast att gå upp över tid men även en stark aktie som kanske just nu kan räknas som billig, kan fortfarande gå ner om det finns tillräcklig mycket oro och osäkerhet för att folk ska bli nervösa.

På lång sikt är det inte dumt att äga denna starka aktie och om aktiekursen går ner ytterligare så kan man också tänka sig att köpa mer, eftersom det kan sägas vara rabatt på den. Efter oroligheterna försvinner och det börjar handla mer om bolagets värde så kommer en stark aktie att gå upp igen.

Det innebär också att tillfällen som dessa, vid större börsnedgångar som beror på yttre faktorer (som viruset är), kan det vara bra läge att köpa mer aktier och investera mer pengar. Det finns många aktier som kan räknas som billiga och där det finns rabatter. Men det är inte alltid lätt att veta vilka aktier det är och när det är köpläge, så försök inte dig på för svåra manövrar om du inte känner att du har bra koll på aktiemarknaden och bolagen bakom.

Vi ska dock inte glömma att det finns konkreta problem också, t ex att produktionen i Kina har drabbats hårt och många företag är beroende av leveranser därifrån. Plus alla bolag som drabbas direkt som resebolag / flygbolag, affärer och restauranger osv. Det finns många anledningar att tro på sämre resultat 2020 redan idag.

Hur ska man bete sig vid en börsnedgång som denna?

Frågan på mångas läppar är givetvis hur man ska hantera nedgångarna. Ska man sälja av allt man har så fort det börjar gå ner, för att slippa de stora nedgångarna? Ska man vänta ut det lugnt i båten, som många ofta förespråkar? Ska man köpa på sig ytterligare när börsen har gått ned mycket? Och när ska man göra det i så fall?

Det finns många frågor men svaren är ofta också osäkra eftersom att det är så mycket som man inte vet i förväg. Alla de olika alternativen ovan kan vara bra dessutom. Om du är en aktiv handlare som är snabb och har bättre koll på när det kan vara på väg mycket nedåt så kan det vara möjligt att sälja av för att komma undan nedgångarna. Men det är framför allt viktigare för pengar man har på börsen på kortare sikt. Det är också svårt att tajma in bra.

Om du sitter med investeringar på lång sikt och tänker dig att du ska ha pengarna om fem år eller mer så kan du oftast bara ta det lugnt och avvakta, för börsen kommer återhämta sig igen. Det gäller så klart för alla som pensionssparar, har pengar i fonder för barnen och framtiden osv.

Om man inte har så bra koll på börsen är det inte lätt att köpa och sälja vid rätt tillfällen så nästan alltid bättre att låta bli att försöka. Det man kan göra är dock att fortfarande köpa lite mer när man kan. Du som månadssparar ska fortsätta med detta som vanligt även om det går nedåt. Då kommer du köpa när det är billigare och tjäna på det när det börjar gå bättre på börsen igen. Var inte för feg - om du bara köper aktier och fonder när börsen går bra så gör du sällan några billiga köp.

Att köpa på sig mer när det är “billigt” är ju också något man kan göra. Jag förespråkar helt klart, som jag nämnde ovan, att man ska fortsätta med sitt vanliga sparande och köpa lite varje månad osv. Kanske kan man lägga in något litet extra om man har och känner att botten kan vara nådd. Det är dock inte så lätt att veta var någonstans kurvan är just nu, om det fortfarande är på väg nedåt, om det börjat bottna osv.

Risken finns att man köper för tidigt och att börsen sedan fortsätter ned. Vi vet inte om detta är en mindre rekyl som snart börjar klättra uppåt igen eller början på en större och mer långdragen nedgång eller en korrektion där de nya lägre nivåerna faktiskt är den nya normalnivån. Allt är möjligt, speciellt när det finns olika faktorer att väga in och där osäkerheten kring COVID-19 är den största av dem.

Med tanke på osäkerheten så är det kanske farligt att köpa på sig för mycket i hopp om att man ska göra ett stort klipp. Jag kommer inte göra några stora köp själv utan mestadels helt enkelt lägga in månadssparandet som vanligt och hoppas att det snart vänder igen. 

Enskilda aktier som man verkligen vet är billiga just nu kan vara värda att köpa men då ska man ha gjort en ordentlig analys och man ska också veta att aktien kan gå ner trots att aktiekursen ligger under dess egentligen värde. Det är som sagt även här mycket psykologi som spelar in och en aktie kan gå ner trots att den inte “borde”.

Följ oss på Facebook