Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Aktiehandel for dummies

Att handla med aktier låter krångligt och riskabelt i mångas öron och man tror kanske att det är något som bara rika personer gör eller proffsen som jobbar på bank eller som kallar sig för traders. Men faktum är att det inte är speciellt krångligt. Även nybörjare kan tjäna pengar på aktier, särskilt nu när det är så lätt att få tips på vad man borde köpa och sälja.

Hur funkar aktier?

Aktier innebär alltid en risk och man bör aldrig investera pengar som man inte är redo att förlora. Det kan låta hårt och visst vill man inte förlora sina sparpengar men det som menas är i grund och botten att du inte ska satsa pengar på börsen som behövs för räkningar och viktiga utgifter. Man kan inte räkna med att alltid tjäna pengar och ibland går det neråt.

Ibland vill man inte heller sälja en aktie vid en viss tidpunkt utan vänta lite på bättre tider, t ex vid ett börsras som våren 2020. Har man viktiga pengar uppbundna i aktier så kanske man då antingen måste sälja med stor förlust även om man inte vill eller alternativt inte har pengar till det man behöver en viss månad. Försök därför att handla med pengar som du åtminstone inte behöver det närmaste året eller kanske mer.

Men vi tar det hela från början, vad är egentligen en aktie och varför kan man tjäna pengar på dem överhuvudtaget?

Så här funkar aktier

En aktie är ett sätt att i själva verket vara delägare i ett bolag. Hur stor del av ett bolag en aktie motsvarar beror på hur många aktier de har. Om de har 100 aktier så äger du en hundradel av bolaget om du har en aktie, men om de har 1000 äger du en tusendel. Stora bolag har ofta många miljoner aktier. Ibland kostar en aktie 1 krona och ibland kostar den 500 kronor. Det beror på aktiekursen.

Aktier ger också i de flesta fall rösträtt vid bolagsstämmor, så att du kan vara med och påverka bolaget som du äger. Dock är det sällan du har något att säga till om som vanlig aktieägare. Du äger för få aktier och troligen också aktier som är “värda” färre röster. Vissa former av ägande ger dig inte ens rösträtt alls, t ex om du äger aktiefonder eller om du äger aktierna via en kapitalförsäkring (vad detta är tillhör en senare lektion).

Aktiens värde

I grund och botten handlar aktiens värde om utbud och efterfrågan. Ju fler som vill ha aktier i ett visst bolag, ju mer blir de värda. Om många börjar köpa en aktie så stiger dess pris och om många säljer så sjunker det.

Vanligtvis hänger efterfrågan ihop med hur bra bolaget går, dess vinster, kassaflöde och tillväxt etc. Om det går bra för företaget så blir din aktie normalt värd mer, eftersom fler personer tror på att bolaget kommer att gå bra, men om det går dåligt så är det rimligt att tro att folk tappar förtroende för aktien och säljer. Då blir aktien mindre värd.

Det handlar inte bara om hur ett bolag går just nu utan en stor del handlar om hur man tror att bolaget kommer att gå i framtiden. Många bolag som har höga värderingar och dyra aktier har ganska liten vinst eller kanske till och med gör förlust. Då handlar det mer om att folk tror på bolaget över tid och tänker sig att de snart kommer att bli större eller göra bättre vinster osv.

Att välja aktier

Det är givetvis viktigt att försöka köpa aktier i företag som man tror det kommer gå bra för. Det är inte alltid det enklaste att veta och för att avgöra vad man ska köpa kan man analysera bolaget i sig och deras nyckeltal eller titta på den marknaden de verkar på eller på aktiemarknaden rent allmänt. Man kan väga in många saker om man vill, men det kräver också att man sätter sig in i bolaget och tar reda på dessa saker samt vad de betyder.

När du är nybörjare och kanske inte har så bra koll kan det vara smart att satsa på stora och mer stabila företag, som till exempel Apple, HM, Investor eller Amazon. Bolag som kanske inte alltid rusar iväg jättesnabbt men som ofta levererar på sikt. Det är inte att göra snabba pengar men risken är klart mindre och det är en bra väg för de flesta normala investerare, om man inte vill bli en riktig trader och jobba mycket med att analysera bolagen och marknaden.

Det finns många bolag som räknas som mer säkra, även om inga aktier har någon garanterad vinst och att det finns en risk att de tappar i värde och att du förlorar pengar. Du har inte förlorat dina pengar på riktigt förrän du säljer aktierna till ett lägre värde än du köpte dem för, men det gäller att våga sälja med förlust när man känner att en aktie inte har det som krävs eller ser så bra ut inför framtiden. Det är de som vägrar sälja och som sitter och väntar på att få tillbaka sina pengar eller en vinst som ofta blir de stora förlorarna.

Investera inte i onoterade bolag (sådana som ej finns på någon börs) om du är ny, eftersom dessa inte är lika säkra kort. Det är även krångligare att köpa sådana bolag. Med tiden kan du försöka dig på detta men så länge du lär dig aktiemarknaden och att handla med aktier så finns det mer än nog bra bolag som är noterade för att hålla dig sysselsatt.

Grundläggande guide för aktiehandel

Att tjäna pengar på sina aktier

Den allmänna principen för att tjäna pengar på aktier är att du köper dem när de står lite lägre och säljer dem när de har gått upp en bit. Det svåra är att veta när dessa saker inträffar. När du ska köpa en aktie vet du inte med säkerhet om bolaget är på väg att gå bra eller mindre bra och ifall dess aktie kommer att gå upp eller ner. Du kan ha en kvalificerad gissning men det finns ingen 100-procentig säkerhet.

Man kan göra analyser och kolla på bolagets finanser samt rekommendationer, hur marknaden ser ut för bolaget samt eventuella kommande kontrakt och andra saker och avgöra om det är ett bolag som du tror har en bra framtid framför sig. Om du har tittat på rätt saker och tänkt rätt så är det troligtvis så att bolaget kommer att gå bra och aktien går uppåt.

Kan du köpa “billigt” och sälja “dyrt” så har du gjort en bra affär och tjänat på aktien. Det bygger dock på att man kan avgöra att det är billigt så att man vet när man ska köpa, samt att man kan avgöra när aktien börjar nå sin topp. Det är få som kan förutspå dessa saker, så det är oftast bättre att inte tänka för mycket. Tror man på bolaget så köper man.

När det gäller att sälja är det lätt hänt att man sitter på aktierna för länge. Speciellt om det går väldigt bra för bolaget och aktien bara går upp och upp. Man har “FOMO” - Fear of Missing Out - alltså att man är rädd att man ska sälja och det sedan går ännu mer upp och att man ska missa den vinsten. Även de bästa kan sitta för länge på sina aktier och råka ha kvar dem när de har kommit över toppen och börjat dala igen.

Många förespråkar att köpa och sedan behålla på väldigt lång sikt. Att man inte ska försöka sälja av vid ett visst tillfälle för att pricka in en topp, utan helt enkelt bara behålla. Tanken är att bra bolag kommer att gå upp över tid. Sen om man slutar tro på bolaget och tycker det har blivit sämre så ska man så klart sälja av det skälet.

När det gäller köpandet så är det bästa för nybörjare ofta att ha ett månadssparande och därmed sprida ut sina inköp över tid. Då struntar man i hur börsen eller enskilda aktier går just nu utan köper helt enkelt varje månad oavsett. Då får man bra spridning och det är bevisat att detta ofta leder till att man pricka in bättre köp än om man verkligen försöker tajma börsens upp- och nedgångar.

Har man en större summa att börja sin aktiekarriär med så kan man givetvis göra det lite annorlunda men det skadar inte att sprida ut även dessa pengar över ett antal månader och man ska givetvis även sprida ut risken genom att köpa många olika aktier. Riskspridning är en viktig del som vi ska prata lite mer om senare.

Aktieutdelning

Du kan också tjäna pengar på dina aktier genom något som kallas aktieutdelning, där bolagen delar ut pengar till aktieägarna per aktie som de äger. Det är inte alla som har aktieutdelning men vissa bolag har ganska mycket och det finns de som satsar specifikt på att ha utdelningsaktier. Då räknar man med utdelningen som en del av vinsten för den aktien.

När man har utdelning så minskar kravet på att aktien ska öka i värde eftersom man även får ut riktiga pengar på kontot, som sedan kan tas ut eller återinvesteras. Man måste räkna in både aktiens utveckling samt hur mycket man får i utdelning under ett år för att se hur aktien står sig jämfört med andra aktier.

En fördel med utdelning är att den är lite mer säker. Den fastslagna utdelningen brukar inte ändras om det inte är något speciellt och då vet man att det kommer in X antal kronor i avkastning från denna aktie under året, vilket man inte kan veta när det gäller aktiens utveckling i övrigt.

Risknivå och riskspridning

En viktig del av att äga aktier är att hitta en lagom risknivå och att sprida ut sina risker. Flera olika saker räknas in i risknivån. Vill man ha låg risk ska man köpa aktier i stabila stora bolag som visat sig starka och som klarar sig igenom tuffa tider. Man ska satsa på långsiktighet.

En annan del av det hela är att sprida riskerna, vilket man gör genom att äga många olika aktier inom olika sektorer och dessutom kanske gärna från olika börser, t ex även lite aktier från USA. Har man för mycket pengar procentuellt i en viss aktie blir man utsatt och om just den aktien går dåligt så tar hela portföljen mycket stryk.

Sprid riskerna

Så fördela på ett bra sätt. Man ska även tänka på att om en viss aktie har gått riktigt bra och därmed vuxit sig större än övriga innehav och kanske gått från att bara vara 10 procent av portföljen tidigare till att vara 25 procent av portföljen, så kan man behöva justera risken. Detta gör man genom att sälja av en del av denna aktie med stark utveckling och köpa något annat (nytt eller påfyllnad i övriga innehav). Då blir man inte allt för viktad mot en viss aktie.

Ett sätt att få till en lägre risknivå är att välja att köpa aktiefonder istället för riktiga aktier. Vilket innebär att man köper andelar i en fond där en förvaltare har köpt in ett stort antal aktier som denne tror på. Då får man rejäl riskspridning direkt samt ett proffs som sköter om köp och sälj.

Även fonderna har olika risknivå och breda indexfonder som globalfonder, europafonder, Sverigefond och USA-fond etc är ofta de med lägst risk eftersom de följer ett visst index. De har normalt låga avgifter och satsar på att ha lite mer säker avkastning istället för att riskera mer för att möjligen göra större vinster.

Så här köper man aktier

När man köper aktier kan man som minst köpa en aktie i ett bolag. Det går inte att köpa en halv aktie. Därför kan det bli dyrare att köpa i vissa bolag med hög aktiekurs, t ex Apple som i skrivande stund kostar ca 500 dollar. Vissa aktier är dock väldigt billiga och kostar t ex 0,50 kr styck, så det beror väldigt mycket på vilket bolag man är intresserad av.

När man lägger en köporder på aktier så måste någon annan vara villig att sälja dessa aktier och till det priset, annars får man inget. Handelsplattformarna kopplar ihop köpare och säljare och matchar dem och deras priser så att en affär kan bli av. Man kan om man vill lägga in en köporder som ligger lite lägre än det nuvarande kursen, för att se om man kan få napp på lite bättre pris. Det kan funka om det dyker upp säljare som lägger sig på samma prisnivå.

Det går att göra samma sak när man ska sälja, genom att försöka sälja lite dyrare. Det är dock en risk att det inte blir någon affär om ingen dyker upp som kan tänka sig samma pris. En order ligger vanligen ute en dag och om inget avslut görs så försvinner order. Man får då lägga en ny order nästa dag om man vill försöka igen.

Väljer man att handla till “bästa pris” så får man bästa tillgängliga pris och då går affären normalt igenom, bara att man inte vet helt säkert vad det hamnar på. Givetvis är det inga jättestora variationer i pris att oroa sig för men ju fler aktier man vill köpa ju viktigare blir givetvis aktiekursen.

Var köper du aktier?

Du kan antingen köpa aktier genom din bank eller genom en så kallad nätmäklare. En nätmäklare är ofta att föredra eftersom de i de flesta fall har ett större utbud av aktier att välja mellan. De kan även ofta ha bra funktioner som hjälper till att hitta rätt aktier för dig.

Det hela är inte mycket mer komplicerat än vanlig nätshopping om du använder dessa funktioner rätt. Det finns vanligtvis både hemsidor att logga in på och appar du kan använda om du vill köpa direkt via mobilen. Eller om du vill logga in för att scouta lite och analysera bolag.

En aspekt av att välja var du ska handla är “courtaget”, vilket är vad mäklaren tar i provision för varje aktieaffär som görs. Du betalar en viss procent på affären, t ex ett minimicourtage som är fast på 50 kr samt rörligt courtage på 0,10 procent. Detta är dock bara ett exempel då alla mäklare har sina egna priser och många har också olika courtageklasser att välja på beroende på om man är en storhandlare eller bara handlar lite smått och för låga belopp.

Om man gör stora affärer så vill man givetvis ha så lågt rörligt courtage som möjligt för att det inte ska bli så dyrt. Då kan man välja en nivå med en lite högre fast avgift och lägre rörligt. Den som gör små affärer vill ha tvärtom. Man ska alltid komma ihåg att det kostar lite att köpa eller sälja och därmed hålla koll så att man inte betalar mer än man behöver.

Nätmäklarna har lite intressanta funktioner som du kan utnyttja, vilket kan vara bra om du är ny på aktier. Du kan till exempel välja att kopiera någon annan som verkar bra på det där med aktiehandel så att när den personen köper eller säljer så gör du det automatiskt. Om du vill lära dig att handla med aktier och att förstå vilka bolag som är värda att köpa så bör du dock inte bara köra på automatik utan även ta dig tid att kolla själv och göra egna val.

Det finns också andra hjälpmedel som hjälper dig att hålla koll på data och statistik utan att överkomplicera det hela. Samt att man kan läsa mängder av ekonominyheter och börsnyheter samt rekommendationer om bolag, köp- och säljrekar etc. Det går så klart bra att följa andras tips och rekommendationer men man bör också försöka lära sig att analysera bolagen själv och att avgöra om man tror på dem utifrån sin analys.

Läs mer om att köpa aktier här.