Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Agera smart även i tuffa tider

Runt om i världen ser det mörkt ut i finansvärlden och börserna tappar. Även i Sverige som är ett väldigt stabilt land rent allmänt kan man ju se att det är oroligt och att börsen går ner en del. Som privatperson vill man självklart skydda sin ekonomi så gott det går och minimera sina förluster. Men det är inte alltid lätt att veta hur man ska gå till väga för att skydda sig på bästa sätt. Det gäller att tänka smart även när det är tufft och att hålla ut även om det känns nervöst.

Det är alltid svårt att veta hur man ska agera när börsen är osäker. Ska man sälja sina aktier och fonder eller försöka hålla ut och rida ut stormen? Jag tänker inte försöka svara på den här frågan genom att säga att den ena lösningen är bra och den andra är dålig utan mer allmänt prata om vad som kan vara bra att tänka på och olika möjliga lösningar som är värda att fundera på. Det kan nämligen vara olika för olika personer och för olika situationer.

Många som är oroliga för större börsnedgångar väljer att sälja av åtminstone delar av sitt innehav och placera pengarna någonstans där det är lite säkrare. Ett alternativ som blivit lite mer populärt nu när det är så stor osäkerhet med aktier och fonder är att helt enkelt lägga pengarna på ett sparkonto. Detta alternativ är klart säkrare och även om avkastningen då också är lägre finns det ändå skäl att titta på ett sådant alternativ.

Att helt enkelt ha sina pengar på ett sparkonto är något som experter tycker kan fungera ganska bra. Är det väldigt osäkert på börsen är det inte fel att lägga en del pengar på ett säkert ställe, speciellt om man inte har så stora marginaler i sitt sparande. Även när det inte är någon direkt finanskris är det viktigt att sprida riskerna i sitt sparande och då kan man med fördel ha en del pengar t ex på ett långsiktigt sparkonto eller i räntefonder.

När det gäller aktier och fonder är det ganska många som väljer att sälja av eftersom de är rädda för en större nedgång. Det går inte att säga att detta är ett bra eller dåligt beslut men det man kan säga är väl att i vissa fall kan det vara nödvändigt men i andra fall kan det också vara bra att ha lite is i magen och hålla ut. Satsar du på mer långsiktigt sparande och inte behöver ta ut dina pengar kan det ofta fungera ganska bra att rida ut stormen och vänta tills börsen börjar gå upp igen, vilket den kommer att göra förr eller senare. Frågan är bara hur snabbt den återhämtar sig.

Att sköta sina finanser på rätt sätt är ofta inte helt lätt och det krävs en blandning av kyla, smarthet, risktagande och försiktighet plus att man försöker hålla sig uppdaterad med viktig info. Några av dessa saker kanske motsäger varandra men det gäller att våga chansa i rätt lägen och att vara försiktig i andra lägen. Det svåra är att med säkerhet veta när man ska göra vad.

Vi på Ekonomi-portalen.com tycker att man alltid ska vara försiktig med sitt sparande och hellre ta en risk för lite än en för mycket. Se till att ha en buffert och att sprida ditt sparande ordentligt för att få en lägre risk. Låna endast pengar ifall du känner att du har en ekonomi som klarar av det och köp inte sådant som du inte har pengar till, även om det är lockande med avbetalningsköp många gånger. Nu när den ekonomiska situationen är ostabil och osäker är det ännu viktigare att man noga överväger alla beslut som påverkar ekonomin.