8 tips för investeraren när aktiemarknaden går dåligt
- Kategori: Investering
- Publicerat den 26 februari 2016
Som du kanske har märkt har året inte börjat speciellt bra när det gäller aktier. Stockholmsbörsen är nere ganska mycket sen årsskiftet och även på andra ställen runt om i världen har det varit skakigt. Att ha pengar investerade i aktier, eller att försöka investera, när det går dåligt är lite lurigt, men här kommer några tips som kan hjälpa dig att tänka på rätt sätt.
1. Få inte panik bara för att det går ner
De flesta som investerar i aktier eller aktiefonder gör det på lite längre sikt. Du kanske har en sparhorisont på flera år framåt och målet är då att dina investeringar ska gå bra och att du ska få avkastning över en längre period.
Ifall aktiemarknaden går dåligt blir man sugen på att göra något för att undvika att förlora pengar. En vanlig reflex är att sälja men om du planerar att behålla dina aktier och fonder en längre tid framöver så ska du försöka att inte oroa dig för mycket över upp- och nedgångar på vägen. Oftast är det bäst att rida ut vågen och behålla ditt innehav, speciellt om det är stabila aktier som bör gå upp på sikt.
2. Dina långsiktiga mål ändras inte bara för att aktiemarknaden är skakig

Du som har ett långsiktigt sparande har säkert visa mål och tankar på hur du ska investera på längre sikt. Troligen är tanken att du ska behålla aktier och fonder i många år framöver och inte hålla på och köpa och sälja hela tiden. Den typiske spararen är ingen daytrader utan någon som satsar på lite mer stabila investeringar över en period på ett eller flera år.
Bara för att börsen går dåligt och aktiemarknaden är skakig betyder inte det att du ska ändra hur du lägger upp ditt sparande eller hur du agerar. Du vill fortfarande spara långsiktigt och på lång sikt kommer även dina aktier och fonder med största sannolikhet att gå upp. Även om de har gått ner de senaste månaderna så brukar det med tiden återhämta sig igen.
Ifall man inte är väldigt duktig och kan förutse nedgångar på börsen och kan sälja innan dessa nedgånger kommer och sen kan köpa igen när det är billigt (vilket är enormt svårt även för proffsen) så är det ingen idé att försöka köpa och sälja för att klara sig bättre undan. Oftast handlar man ändå för sent och missar chansen. Tänk istället i ett större perspektiv och sett på ett eller flera år så kommer de här nedgångarna troligen inte att ha varit så farliga för dina sparpengar.
3. Om du blir orolig, se tillbaka på hur dina aktier gått historiskt
Visst är det jobbigt när det går ner på börsen och man ser sina kära sparpengar försvinna när aktier och fonder tappar i värde. Jag tycker själv att det är irriterande även om jag inte har några tankar på att sälja mina investeringar nu och casha ut. Om du tvivlar på dig själv och aktier rent allmänt kan du ta en titt på hur det har sett ut tidigare år och då kanske känna dig lite lugnare.
För det första har du säkert haft aktier eller fonder som gått väldigt bra de senaste åren. Detta är sparformer som innebär en viss risk men som också ger bra avkastning. Just nu får vi alla betala lite för den risk vi tagit men på det stora hela är det väl ändå bra siffror som du ser om du tittar tillbaka?
Du kan även se att det vid tidigare börsnedgångar och ”börsras” etc brukar återhämta sig ganska bra. För den som bara har tid att vänta ut det hela kommer det snart att börja gå upp igen. De som riskerar att förlora är folk som får panik och säljer vid fel tillfälle och sedan kanske inte vågar investera igen eller som väljer att återinvestera vid fel tidpunkt.
4. Du och aktier kanske inte passar ihop
Det är inte alla som trivs med att investera i aktier eftersom det alltid finns en risk att de går ner och man förlorar pengar. Det kan vara stressigt och nervöst, speciellt i tider som dessa när det går sämre och man ser investeringarna minska i värde. Det är inte alla som känner att denna investeringsform är för dem och då kan man titta på andra alternativ.
Ifall du i dagsläget redan har investerat i aktier så bör du givetvis inte bara sälja alltig och lämna direkt. Har du redan investerat måste du försöka göra det bästa av situationen och då är det oftast att vänta och rida ut stormen som är bäst. Ifall du funderat på att börja investera i aktier men tycker att det känns jobbigt när det är så oroligt så kan du se över alternativen.
Aktiefonder är ett lite lugnare alternativ eftersom man där per automatik för en spridning av risken. Om du t ex väljer en Sverigefond så får du ett antal olika aktier som finns på den svenska börsen. Där är risken mindre och du behöver inte kunna så mycket själv om vad som är bra och mindre bra. Dock går även aktiefonder dåligt när aktiemarkanden går dåligt, vilket många har märkt nu i början av året.
Vill du vara ännu mer försiktig kan du spara på annat vis. Du kan ha pengar på ett långsiktigt sparkonto eller liknande. Dock är det tveklöst sämre avkastning på sådana sparformer på lång sikt. Risken är mindre men det krävs ofta lite risk för att få belöning också. Du får helt enkelt avgöra ifall du är mentalt redo för aktiemarknaden och allt vad det innebär eller om du hellre är lite mindre nervös och kanske inte får lika stor avkastning.
5. Sluta inte månadsspara / investera

Det är lätt att man blir skeptisk till att lägga undan pengar som vanligt i t ex månadssparande i aktiefonder och liknande när det går ner så mycket på börser runt om i världen. Varför sätta in pengar när de bara kommer förlora i värde? Så ska man inte tänka, utan det är troligen bäst att fortsätta sätta in pengar och investera som vanligt.
När du har ett kontinueligt sparande / månadssparande så sätter du förmodligen in några tusenlappar varje månad i den sparform som du har valt. Många sparar t ex i fonder. Det fina med att göra på det viset är att man köper aktier / fonder både när de är billiga och dyra under året, eftersom det i princip alltid kommer både toppar och dalar. När fonderna går ner så är det bra att investera mer pengar i dem (så länge man tror på att de kommer att gå upp igen förr eller senare) eftersom man då köper billigare.
När fonderna sedan går upp igen så har du tjänat pengar på nedgången. Ifall du valde att inte köpa några fler fondandelar medan fonden gick dåligt så missade du även chansen att utnyttja nedgången för att tjäna pengar. Det är så här man jämnar ut sina förluster och vinster över ett år. Du som månadssparar kommer automatiskt att köpa både när det är billigt och dyrt och just nu är det som sagt riktigt billigt att köpa eftersom det har gått så dåligt.
Har du bara en grundläggande tro att dina fonder (eller långsiktiga aktier) kommer att gå upp igen, även om det kan ta lite längre tid, så är det en bra idé att fortsätta sätta in pengar och köpa mer. Dina gamla investeringar kommer tids nog att återhämta sig och alla dina nyinvesterade pengar kommer att hjälpa till så att du faktiskt tjänar pengar på att det har gått dåligt.
Det finns statistik som visar att den som investerar pengar varje månad utan att försöka förutspå upp- och nedgångar faktiskt på ett eller flera års sikt kommer att ha fått bättre avkatsning än den som aktivt försöker köpa för större summor när de tror att det är billigt. Investerar man en större summa på en gång och prickar in fel tidpunkt (vilket tyvärr är lätt hänt) så har man inte gjort en speciellt bra affär.
6. Fundera på hur mycket risk du vill ha i din portfölj
Att fundera på och välja hur mycket risk man vill ha är en pågående grej som du alltid måste ha i bakhuvudet när du investerar pengar. Ju mindre marginaler du har ju sämre är det att ha för stor risk eftersom du då inte har råd att förlora så mycket pengar.
Risken blir extra tydlig när det går dåligt för aktiemarknaden. När det går bra så tänker man inte alls lika mycket på risk, men det bör man givetvis göra. Har du inte funderat på risken så mycket på senare tid så kan det ju vara läge att göra det nu. Du ska givetvis inte riva upp hela din portfölj nu direkt för att bygga en ny med lägre risk men ifall du känner dig orolig över dina pengar bör du helt klart se vad du kan göra över den närmaste tiden för att hitta en lite mer lagom nivå.
Det kan innebära att satsa i säkrare aktier, att satsa mer pengar i stabila fonder eller att helt enkelt ha en del pengar på annat ställe än investerade i aktier eller fonder. Titta på säkrare investeringsalternativ och sparkonton osv.
7. Titta inte hur det går för dina långsiktiga investeringar för ofta
Det är lätt att man går in och tittar hur det går för sina aktier och fonder väldigt ofta, bara för att det är spännande eller för att man är orolig. När det går bra så vill man se sina pengar växa och gotta sig i det och när det går dåligt så är man orolig och tittar in för att se hur mycket det har gått ner.
Det är ingen större idé att hela tiden gå in och titta hur det går för de dagliga upp- och nedgångarna är inte av någon stor betydelse för dig som har en lång sparhorisont. Ifall tanken ändå är att du ska ha dina fonder i 1, 3, 5, 10 eller kanske 20 år så är det ju faktiskt skit samma hur det har gått just idag. Du behöver inte gå in en gång i veckan eller en gång i månaden ens.
Alla bör givetvis gå igenom sina investeringar ett par gånger per år och se så att man inte av något skäl ska byta någon fond eller aktie osv om det finns bra skäl men för alla som har köpt för ett långsiktigt sparande så är det faktiskt inte nödvändigt att spana på sin depå allt för ofta. I tider som dessa när det går dåligt och pengarna försvinner så blir det mest deprimerande och stressigt att gå in och titta och du får inte ut något av det, för du ska ändå inte sälja.
Det är bättre att du helt enkelt accepterar att aktiemarknaden har sina upp- och nedgångar och att det kanske går dåligt för tillfället, men att det också kommer att gå bättre tids nog. Om du väntar tre månader mellan varje titt så kommer du att se stora skillnader och väntar du tre månader från nu innan du kollar hur det har gått så kan det säkert tänkas att situationen har förändrats riktigt mycket. Allt som du gått back idag kan du ha tjänat in med råge tills dess.
Alltså är mitt råd att inte oroa dig för mycket och att inte stressa upp dig genom att gå in på ditt konto och titta på nedgångarna för ofta. När du ändå ska behålla dina investeringar, vad är då vitsen med att få huvudvärk i onödan?
8. Köp aktier när de är på rea
När aktiemarkaden går dåligt och aktier går ner så blir de billigare att köpa. Man kan nästan säga att det är rea på dem. Åtminstone är det sant för kvalitetsaktier – sådana som har ett grundläggande bra värde och som bör gå upp med tiden. Normalt när något är på rea brukar folk rusa för att köpa, speciellt om det är något de kan tjäna pengar på.
Dock är det inte så vanligt att folk rusar för att köpa mer aktier när börsen går ner. Det är någon slags mental grej att när aktiemarkanden går dåligt så vågar man inte investera. Risken med aktier blir mer påtaglig när det går neråt och folk känner sig inte riktigt bekväma med att lägga sina pengar på något som kan förlora i värde.

När aktiemarkanden går bra och aktierna går upp brukar dock folk vara väldigt sugna på att köpa aktier. De ser att det går bra för aktierna och för folk som redan äger dem och vill också vara med. Resultatet är att det är väldigt vanligt att folk köper aktier när de är dyra och sedan säljer dem när de är billiga, istället för att göra tvärtom.
Att göra rätt och köpa när aktierna är billiga är inte alltid så lätt just eftersom det känns lite fel mentalt. Men om man vill tjäna pengar på aktier och hitta ett sätt att tjäna på en sviktande aktiemarknad så ska man investera i stabila och bra aktier som just nu är värda mindre än de på sikt borde vara. Se inte nedgångarna som någonting alltför negativt utan se istället möjligheten att köpa aktier till reapriser.
Detta sista råd är också från en av de allra bästa investerarna Warren Buffett. Så det känns som ett bra råd att avsluta med. Lyssna på hans ord, och om du vågar, investera lite pengar nu när det är billigt med aktier.