6 misstag många gör när de handlar med aktier
- Kategori: Investering
- Publicerat den 10 april 2018
Aktier är inte superlätt att förstå sig på. Åtminstone inte om man vill göra bra investeringar och ha bra avkastning. Många vill få det att låta ganska enkelt och det finns många proffs och analytiker som ger sina åsikter dagligen, men bara för att du lyssnar på dem och deras tips innebär det inte per automatik att du kommer att lyckas. Jag ska gå igenom några misstag folk gör när de handlar med aktier, så att du kan undvika dem.
1. Köper hypade aktier för sent

Många gånger finns det vissa aktier som alla tycker är grymma och som har gått väldigt bra under en längre period. Folk talar sig varma om hur bra aktien har varit. Analytiker osv pratar om aktiens fina uppgångar osv. De som inte är så insatta i aktiemarknaden kanske lyssnar på allt detta och tänker att det är en bra aktie att satsa på, med tanke på dess historiska styrka.
Problemet med detta är att aktien redan har gått upp en massa och att det finns en viss risk att den börjat nå sin topp, åtminstone på kort sikt. När man är sen till festen är risken att man kommer få stå där sen med skägget i brevlådan. Ingen aktie kommer att gå upp i all evighet utan tids nog ser man rekyler, även om aktien i fråga är stark och beräknas gå upp på lång sikt.
Fundera därför igenom alla köp av hypade aktier, speciellt sådana som har gått väldigt bra under en väldigt lång tid. Du vill inte vara den som köper dem precis innan alla andra börjar sälja av dem för att ta hem vinsten. Då blir det inte så roligt.
Exempel på aktie som ett tag var väldigt hypad och som alla älskade är t ex Fingerprint Cards, som ett tag svävade fram men som nu ligger och skvalpar långt ner. Alla de som köpte tidigt och fick vara med om den stora uppgången är säkerligen glada, om de nu lyckades sälja i tid. Alla som köpte hypen och investerade när aktien redan hade börjat nå höga höjder lär ångra sig idag.
2. Har ingen klar plan för sitt aktiesparande
När du skapar din aktieportfölj behöver du ha en plan. Du kan inte bara köra på måfa, för då är risken att du tar fel beslut eller inte riktigt vet hur du ska bete dig. Vanligt är att man har en lång sparhorisont och sparar i aktier på lång sikt. Speciellt de som inte är så hemma på aktier, då det för dem många gånger handlar om sparande till pension, barn och annat sådant.
Det är en bra idé att sätta sig ner och gå igenom vad man har för mål med sina investeringar från början. Sådant som sparhorisont, risknivå och inriktning behöver man fundera på och besluta om tidigt, så att man kan investera och agera utifrån detta.
Om tanken är att man ska spara på lång sikt så måste man ha detta i åtanke när man gör sina val. Satsa med fördel på aktier som beräknas ge utdelning på längre sikt och som ofta också innebär en mindre risk. Dessutom kan du i detta fall vara lugnare om det t ex kommer en tillfällig nedgång på börsen.
Du behöver inte få panik och börja sälja om du ändå inte ska ha dina pengar på 10 år. Du kan då lugnt rida ut stormen, vilket vanligen anses vara bättre för de flesta, istället för att sälja till en dålig kurs. Tids nog brukar aktiemarknaden återhämta sig och för en med långsiktigt sparande är det bäst att ta det lugnt och vara tålmodig.
3. Sprider inte riskerna tillräckligt
En annan sak som är viktig är som jag precis tog upp risknivå och riskspridning. Det klassiska uttrycket att lägga alla ägg i samma korg passar alltid bra när det gäller aktier för det är verkligen ett pricksäkert uttryck. Man vill helt klart inte ha för få aktier i sin portfölj då detta kan leda till tråkigheter.
Eftersom det är så svårt att veta hur en enskild aktie kommer att gå så finns det inte heller någon garanti för att man gör en bra investering, även om aktien i sig verkar stabil och har visat på god avkastning tidigare. Ett sådant exempel är t ex H&M som länge kändes som en riktig klippa och i princip var vår nya folkaktie.
Många älskade H&M och såg det som en riktigt trygg och bra investering, men i efterhand vet vi att det inte har gått så bra. Det är säkert många som har eller har haft H&M i sin portfölj och det är inte alls konstigt. Det är också en naturlig del av aktiehandel att man tar förluster lite då och då och vissa aktier går sämre periodvis.
Så länge man har många olika aktier i sin portfölj blir det dock inte så farligt eftersom man då kan sprida riskerna. Har man 10 aktier (av vilka t ex en är H&M och en är någon annan aktie som har gått sämre) så har man fortfarande en majoritet som går uppåt. Dessa ökar värdet på din portfölj medan några aktier tynger ner. Förhoppningsvis har du valt fler bra aktier än dåliga och går plus.
Det är de som bara har några få aktier som har onödigt hög risk. Om man bara sitter på ett par, tre aktier så kommer ett enda dåligt val att göra ett alltför stort negativt intryck på sparpengarna. Har man t ex 40 % av alla sina pengar i H&M och de sedan går ner en massa så kommer det svida väldigt mycket. Sprid därför risken ordentligt och ha gärna minst 10 olika aktier i portföljen.

4. Lyssnar för mycket på “experterna”
När man inte själv vet så mycket om något, t ex aktier eller något annat, så lyssnar man gärna på de som säger sig veta mer. Det är lätt att man börjar lyssna för mycket på så kallade experter och tar deras råd som fakta.
Detta är extra vanligt för just aktier och investeringar då många vanliga människor, som inte är så hemskt insatta, gärna vill göra bra affärer utan att egentligen ha tillräcklig kunskap. För den som inte verkligen vill sätta sig in i alla bolag och börsens olika tecken, länders ekonomi etc så blir det logiskt att istället försöka läsa sig till vad som är bra genom att lyssna på andra som vet mer.
Tyvärr är så enormt svårt att sia om framtiden att de flesta egentligen bara gissar. De kanske själva tror sig veta vad som ska hända av olika skäl, men studier har visat att det oftast handlar om slumpen om de får rätt eller ej. Jag läste nyligen en artikel som visade på två undersökningar som gjorts, vilka båda kom fram till att olika “experters” prognoser inte var mer korrekta än slumpmässiga gissningar.
Experterna hade rätt knappt 50 % av tiden och lika fel resten av tiden. Därför känns det inte så bra att lägga allt sitt förtroende hos experter som säger vilka aktier som kommer att gå bäst framöver. Givetvis finns det saker man kan kolla på för att analysera en aktie och som kan ge en fingervisning om ifall den är köpvärd och en del experter är duktiga på att utläsa och förstå dessa, men det är ingen garanti.
När du gör dina val ska du inte lita blint på vad några experter säger utan samla så mycket information som möjligt. Läs gärna på om bolaget, försök förstå vad de gör och vad som påverkar deras utveckling och vinst. Ju mer du kan och förstår ju enklare är det att se vilka bolag som har potential. Kanske har du inte heller alltid rätt i dina bedömningar men då vet du åtminstone att du har gjort din egen analys istället för att bara lita på en spågumma.
5. Satsar på hype och marknad istället för på starka bolag
När man är ny och inte så insatt i aktier och aktiemarknaden är det som sagt lätt hänt att man tittar på vad andra gör och hur de investerar istället för att göra en egen analys. Risken med detta är att man spekulerar en del utifrån hur populära vissa aktier är och hur aktiemarknaden rent allmänt går.
Många gånger baseras dessa saker på historik, alltså hur bra aktierna har gått tidigare. Det är lite samma problem som jag nämnde i första punkten, att man ser hur bra en viss aktier är och sen slänger sig över den bara för att den har gått bra och varit hypad tidigare. Men är den aktien verkligen stark i grunden?
Det bästa när man väljer aktier är att välja aktier som har ett bra grundläggande värde i form av att bolaget är starkt och har bra framtidsutsikter. Bara för att många köper aktier i ett visst bolag och snackar upp det betyder det inte att bolaget är starkt i grunden. Det kunde man t ex se med Fingerprint Cards.
Det pratas ibland om fundamentalt starka aktier och bolag. Det är bolag som visar sig starka på många olika vis. Det räcker inte att bolaget får in mycket pengar i investeringar utan det måste visa upp bra nyckeltal och ha ett bra skäl till att man ska tro att dess värde kommer att öka. Någon som verkligen förespråkar att satsa på fundamentalt starka aktier är aktieprofilen Kavastu (Arne Talving), som under många år har slagit index rejält med sin portfölj.
För att få reda på hur starka bolagen är kan man göra en fundamental analys, som går ut på att utvärdera bolaget mer på djupet. Man kollar nyckeltal som P/E-tal, soliditet, likviditet, direktavkastning osv. Man kan med fördel även kolla i årsredovisningar efter intressant info så som tillgångar, eget kapital, skulder, kommande ordrar osv.
Det är inte superenkelt att göra en bra fundamental analys utan att först lära sig vad allt detta betyder. Så det kräver att man har tid och kraft att undersöka dina aktier mer noga. Det tar mer tid men du kommer troligen också märka att du lyckas bättre ju mer du undersöker dina investeringar i förväg och ju mer du satsar på fundamentalt starka aktier istället för det som är “hett” just nu.
6. Blir för rädd vid nedgångar
Folk som handlar med aktier är ofta nervösa rent allmänt. Man blir orolig när börsen börjar gå ner och funderar konstant på om det är dags att sälja, för att aktien är på väg att rasa, eller om det bara är en tillfällig liten svacka innan det börjar gå uppåt igen.
Rent allmänt skulle jag säga att folk ofta blir allt för rädda när börsen går ner. Många börjar sälja, kanske inte alltid i panik nödvändigtvis men aningen skärrade över situationen. Risken är ofta att man köper och säljer aktier som en reaktion på hur börsen går istället för att avgöra hur starka bolagen är.
Om man gör på det viset kommer man alltid att vara lite för sent ute med sina affärer. Man kommer att sälja efter att aktien har börjat gå ner och där tappa lite och på samma vis även köpa efter att aktien har gått upp. Det gör att man helt enkelt oftast agerar vid fel tidpunkt och missar lite av uppgången eller får äta lite för mycket av nedgången.
Ifall man är lite kyligare kan man undvika att låta sig styras lika mycket av börsens psykologi och behöver inte bli lika rädd när det går nedåt. Detta gäller speciellt när man har en längre sparhorisont och inte behöver ta ut sina pengar på kort sikt. Då är det ännu bättre att våga vänta ut nedgångarna.
En annan del av detta är dessutom att man blir rädd för att investera pengar på börsen när det har varit stora nedgångar och börsen är låg. Det är egentligen vid detta tillfälle som man kan handla aktier billigt och med bra rabatt och därför bör man handla när det har gått ner mycket. Dock är många ofta så fega med sina pengar vid dessa tillfällen att de missar att utnyttja de rabatter som finns.
Detta är något som t ex Warren Buffett har sagt är ett allmänt problem för många som handlar med aktier. Han själv köper alltid extra mycket när börsen har gått ner rejält. Om du också blir lite mindre rädd när börsen är låg kan du kanske också göra lite klipp.