2020 - ett ovanligt år på börsen
- Kategori: Investering
- Publicerat den 05 februari 2021
2020 var ett mycket omtumlande år, och samhällets förmåga att hantera en krissituation fick bekänna färg. Nästan alla delar av samhället upplevde ett svårt år, förutom aktiemarknaden som gick mot strömmen och nådde nya höjder när året var slut. Detta trots ett turbulent år.
I samband med att pandemin accelererade i början av året rasade börserna kraftigt runt om i världen, med fall på cirka 30%-40%. Men de återhämtade sig nästan lika snabbt och avslutade året på nya rekordnivåer, även om detta kändes väldigt avlägset när det gick som sämst i slutet på mars.
Det var stundtals väldigt hög volatilitet och kraftiga svängningar, men generellt var fallet i aktiemarknaden betydligt mindre än finanskrisen 2007/08, då fallen var runt 50%. Under 2020 har centralbanker runt om i världen fortsatt med den rådande penningpolitiken som präglat det senaste decenniet. Genom att stimulera ekonomin med fortsatt låga räntor och enorma kvantitativa lättnader, för att hålla aktiemarknaden flytande.
Reell ekonomi vs Aktiemarknaden

Ibland har den reella ekonomin ett dysfunktionellt förhållande till aktiemarknaden, vilket var extra tydligt under 2020. Aktiemarknaden nådde nya rekordnivåer, till synes helt frånkopplad från omvärldens situation, samtidigt som tillväxten i den reella ekonomin tvärbromsade. I samma veva såg vi även kraftigt ökande arbetslöshet, i takt med att väldigt många företag tvingas stänga sin verksamhet.
Låga räntor och stimulanspaket främjar främst fasta tillgångar som aktiemarknad och fastighetsmarknad. Övriga delar av samhället har inte alls haft samma gynnsamma prisutveckling under den rådande penningpolitiken som tillämpats det senaste decenniet.
Om den reella ekonomin tar fart och börjar växa, resulterar det sannolikt i högre räntor, som i sin tur är negativt för aktiemarknaden, då kapital hittar bra avkastning även på annat håll. Förhoppningsvis utvecklar den reella ekonomin och aktiemarknaden ett förhållande där båda har samma incitament, och kan växa i symbios.
Inför valet i USA talades det mycket om att aktiemarknaden skulle reagera negativt om Joe Biden stod som segrare, men aktiemarknaden har inte visat en tillstymmelse av tveksamhet och har fortsatt att klättra högre. Senaste veckan har vi kunnat se att börsen snarare har varit positiv till en framtid med Biden som president.
Stabilitet, lugn och förutsägbarhet som Biden står för verkar väga tyngre än Trumps allmänna vilja att pumpa upp börsen och ekonomin. Ett talande exempel är när Stockholmsbörsen nådde en ny högsta notering, samtidigt som Capitolium stormades, och säkerheten i världens ledande stormakt starkt ifrågasattes. Vi blickade framåt, mot fyra kommande bättre år, snarare än att titta på vad som hände just för dagen.
Den digitala sektorn hade stark utveckling
Ingen är säkert förvånad över att den digitala sektorn hade en gynnsam utveckling under 2020. I en värld där medborgare nästintill tvingades till användning av digitala hjälpmedel, fick den digitala revolutionen att avancera med jättekliv. Användning av många digitala hjälpmedel har under året normaliserats bland många konsumenter som tidigare aldrig haft en tanke på att handla, eller betala räkningar på nätet m.m.
Många digitala industrier påverkas, och gynnas av varandra. Betallösningar på nätet är en industri som direkt gynnas av andra digitala industriers framgång. PayPal är en industriledare i sin bransch sedan ett par decennier tillbaka, och hade sitt bästa kvartalsresultat någonsin under 2020. Rekordtillväxt brukar oftast förekomma under ett företags mest expansiva tillväxtfas, inte i mogen ålder.
Vi kan se liknande exempel på många olika ställen, där pandemin och följande restriktioner och problem har lett till att bolag gjort klart bättre vinster än de annars gissningsvis skulle ha gjort. Netflix drog till med rekord i antal nya användare och Zoom, som erbjuder program för videokonferens / videochat gick urstarkt.
E-handeln slog nya rekord. Aldrig tidigare har fler människor handlat på nätet som i november 2020. Enligt E-barometern handlade 85% av alla människor i åldrarna 18-75 på nätet under november månad. Det återstår att se om det är en tillfällig ökning inom e-handel, eller om ökningen består även efter pandemin.
Igaming-industrin hade också ett enormt bra år 2020, trots interna farhågor om svaga resultat i
samband med ökade restriktioner mot spelindustrin under våren. Företag som Betsson och Kindred ligger på listan över bäst presterande aktier 2020.
När restriktioner infördes mot igaming-industrin våren 2020, möttes det av högljudda protester om framtida vinstvarningar från många företag. Verkligheten blev dock helt motsatt, där Betsson presenterade ett andra kvartalsresultat med rekordvinst, från en tidpunkt när stora delar av Europa befann sig under karantän.
Igaming-industrin lär sannolikt ha ett bra år även 2021. Alla igaming-företag på nätet har en relativt likformig struktur där de förlitar sig på samma spel, speltillverkare, betalningsleverantörer osv. Företagen gör vad de kan för att differentiera sig, exempelvis genom att erbjuda sina kunder bäst casino bonus på marknaden. När grunden är ungefär densamma så måste man sticka ut genom att erbjuda något extra på de fronter där det är möjligt.
I övrigt har det varit lite blandade resultat för bolagen. Tesla har t ex haft ett fantastiskt år där de har gått upp närmare 750 procent. De har även slagit sig in på indexet S&P500, där man inte får vara med hur som helst. Elon Musk har tagit över kronan som världens rikaste där Amazons Jeff Bezos har fått kliva ner, även om Amazon också gick riktigt bra under 2020.
Läkemedelsbolagen trodde man kanske skulle gå väldigt bra under året eftersom de jobbade på att utveckla vaccin mot COVID-19 och de har ju även lyckats i slutet på 2020. Dock är det lite blandade resultat på börsen och man kan väl inte säga att de har varit sådana storvinnare som många andra bolag.
Moderna gick på en fin knock under året med uppgång på totalt ca 700 procent. Pfizer har dock inte haft en sådan utveckling alls, utom precis i slutet på året när vaccinet var klart. Men aktien gick sedan tillbaka till samma nivåer som tidigare ganska snabbt. AstraZeneca har i princip haft kräftgång under året och ligger bara plus några få procent totalt. Detta trots att deras vaccin nu är redo.
De mindre lyckligt lottade sektorerna
Det har säkert inte undgått någon att stadskärnorna har varit ovanligt tomma på folk. Butiksdöden var redan ett begrepp innan pandemin tog fart, följt av ett fjolår som blev nådastöten för många traditionella fysiska butiker.
För många butiker som kämpade på sedan tidigare var COVID-19 droppen som fick bägaren att rinna över och det har inneburit många konkurser och rekonstruktioner under året. Faran är inte heller över, vilket vi kan se nu i vinter, med restriktioner som är minst lika strikta som tidigare eller hårdare.
Arenaevenemang inom sport och underhållning hade ett svårt år utan publikintäkter. Men efter några månaders uppehåll kunde Sportevenemang återupptas, dock helt utan publik, men kunde på så sätt fortsätta få in tv-pengar. Artister inom musik och underhållning fick förlita sig på stödpaket från staten för uteblivna intäkter.
Restaurangbranschen har även den ett mardrömsår bakom sig, vilket har skapat stor debatt kring regeringens sätt att hantera krisande företag och industrier. Regeringen anses agera inkonsekvent, eftersom en del sektorer har haft betydligt lättare att få ekonomiskt stöd. Det talas nu om att ge mer konkret stöd till de som får lägre inkomster på grund av regeringens restriktioner osv, vilket nog är väldigt välkommet för många som har det tufft.
Flyg- och reseindustin har såklart haft det väldigt tufft också med alla restriktioner kring resor. De hade det lite tufft redan tidigare också och har inte fått någon bra resa under 2020. SAS har haft det kämpigt och Norwegian troligen ännu värre. De verkar ligga och balansera på gränsen till konkurs som det ser ut och i november ansökte de om konkursskydd, vilket innebär att de kan jobba med att hitta lösningar för att rädda bolaget.
Det finns även många andra offer för Coronapandemin och många av dem är småföretag och egenföretagare som inte finns noterade på någon börs. Alla dessa företag och privatpersoner som har det tufft ska man inte glömma bort heller. De är en stor och viktig del av vår ekonomi och sysselsätter många människor.
När dessa har det tufft blir det också sämre för hela landet, både i form av sämre tillgång till tjänster och mindre pengar för svenskarna att spendera för att hålla andra företag flytande. Allt hänger ihop och vi ska inte glömma bort dessa viktiga kuggar i maskineriet.