Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vi svenskar verkar slippa korruptionen

Korruption är inte något bra direkt, det kan nog de flesta hålla med om. Det har nyligen gjorts en undersökning av hur korrupt den publika sektorn uppfattas vara i olika länder I den här undersökningen visas det tydligt att Sverige känns som ett land utan mycket korruption medan en del andra länder får klart sämre betyg.

Undersökningen har lett till vad som kallas för Corruption Perceptions Index 2012 och är gjord av en organisation som heter Transparency International. De jobbar med att motverka korruption i såväl regeringar som företag och i samhället rent allmänt.

Undersökningen som har gjorts säger inget om hur korrupt den publika sektorn verkligen är i olika länder utan bara hur korrupt den uppfattas. Det vore lite väl svårt att med säkerhet ta reda på hur utbredd korruptionen i ett visst land faktiskt är. Undersökningen bygger på data från flera olika organisationer som specialiserar sig på att analysera klimatet i regeringar och företag runt om i världen och har sammanställts under 24 månader av Transparency International.

Resultatet

Det finns både goda nyheter och ganska dåliga nyheter i den här undersökningen. De goda nyheterna är att Sverige klarar sig riktigt bra och uppfattas som ett land med väldigt lite korruption. Vi tar plats nummer 4 totalt i världen, utav 174 länder / territorier. De tre länder som klarat sig bättre än oss är Finland, Danmark och Nya Zeeland, som alla fick samma poäng. Sverige var dock bara några få poäng efter.

Som väntat är de nordiska länderna alla med i toppen när det gäller att vara fria från korruption. Västeuropa i övrigt har också bra betyg tillsammans med t ex Canada, Singapore, Hong Kong, Barbados och Japan. Dock är det faktiskt inte så värst många länder som har de riktigt bra betygen utan det faller ganska snabbt. 100 är det bästa betyget medan 0 är sämst och det är faktiskt bara 15 länder av 174 som har över 80 i betyg.

Många länder får dåliga betyg

Den dåliga nyheten är att väldigt många länder uppfattas som relativt korrupta och en lite väl många länder som väldigt korrupta. Det är givetvis en ganska stor bredd på betygen men det kan vara intressant att veta att två tredjedelar av alla länder som var med i undersökningen har ett betyg under 50.

Den här undersökningen visar att det tyvärr finns många länder som uppfattas som riktigt korrupta och att väldigt många länder ser ut att ha en korruptionsnivå som är klart högre och värre än vad åtminstone jag någonsin kunnat tro. När så många länder får så låga betyg och det är så många länder som har riktigt, riktigt kassa betyg blir man både besviken och orolig.

De länder som har absolut sämst betyg är Somalia, Nordkorea och Afghanistan. Sedan har vi även länder som Sudan, Irak, Venezuela och Haiti med bland de 10 sämsta. Om jag själv skulle välja ut ett par länder som hade överraskande låga betyg skulle det nog då vara Grekland som kommer på en 94:e plats och kanske Nepal på en 139:e plats. Jag vet iofs inte så mycket om Nepal men av något skäl trodde jag nog att de inte låg så illa till.

Du kan kolla in hela undersökningen och all information runt den (och även mer info om Transparency International på deras webbsida.

Följ oss på Facebook