Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Välj e-sport om du vill tjäna de stora pengarna

Det finns många sporter i världen och en del är lite mer udda än andra. I vissa fall vill en del människor kalla något för sport medan andra inte tycker att det kvalificerar sig som en sport. En sådan genre är e-sporten, där man tävlar i att spela datorspel och tv-spel, kanske framför allt strategispel med inslag av action. Oavsett om man tycker detta är en värdig sport eller ej finns det en stor och ständigt växande scen och mycket pengar för de bästa.

Säga vad man vill om e-sport och dess vara eller inte vara som sport - det finns mycket pengar att tjäna om man är bland de bästa. E-sport handlar om att tävla i olika typer av dator- och tv-spel som gör sig bra för ändamålet. På senare tid har e-sport blivit lite av ett modeord och det har till och med blivit så stort att svenska tv-kanaler börjat sända matcher från större turneringar.

De spel som får mycket fokus är vanligen spel med stora inslag av strategi men där man fortfarande spelar i realtid och alltså även får in en stor mängd action. Det är t ex spel som Starcraft 2, League of Legends och Dota 2 (ifall du inte har någon som helst aning om vad detta är för spel kan du googla och läsa lite mer). De två sistnämnda är lagspel där man spelar fem personer i varje lag medan Starcraft 2 är ett individuellt spel.

När man säger e-sport har folk väldigt olika reaktioner. Först och främst kanske väldigt många inte alls förstår vad det är och ifall de får det förklarat för sig eller har lite koll kan det mycket väl tänkas att de säger att det är löjligt att datorspelande förknippas med sport över huvudtaget.

Många tycker att en sport ska vara något som kräver en fysisk prestation men andra kanske tycker att exempelvis schack kan räknas som en sport. E-sport är när det gäller strategispelen väldigt likt schack, men det krävs egentligen mycket mer av spelaren. Förutom att vara smart och kunna tänka strategiskt krävs att man är snabb i fingrarna, kan göra många saker samtidigt, är kvicktänkt och snabb på att reagera på oväntade situationer och att man (i vissa spel) kan arbeta bra ihop som ett lag.

Oavsett vilken åsikt man har om e-sport går det inte att förneka att det finns ett stort och växande intresse för detta, speciellt bland unga, och där det finns en stor publik finns det även mycket pengar. Det finns ett väldigt stort underhållningsvärde i e-sporten och många unga (och en del äldre också) tittar på de stora turneringarna antingen live, t ex på Dreamhack och andra arenor, eller via streaming på nätet.

VM i Dota 2 betalade miljoner

Nyligen avgjordes VM i Dota 2, vilket är ett actionstrategi-spel där två lag med fem spelare i varje möter varandra på en arena där de alla styr varsin "hjälte" och målet är att tillsammans sakta men säkert ta sig närmare fiendens bas och förstöra den. Det är mycket strategi - i allt från val av hjälte till övergripande spelplan och hur man agerar i olika situationer samt teamwork.

Turneringen hade den största prispotten i e-sportens historia för ett och samma event - hela 18 miljoner kronor totalt skulle delas ut till de deltagande lagen. Vinnarna skulle få gå hem med ca 9 miljoner kronor. Det slutade också lyckligt för ett svenskt lag. The Alliance hette svensklaget som vann hela rasket och fick dela på de 9 miljonerna efter en jämn final i Seattle i USA.

Vi är på väg mot en annorlunda framtid

Oavsett man man tycker att e-sport och spelande är löjligt eller ej kan man inte förneka att det finns pengar att tjäna för dem som är riktigt bra. Världseliten i stora vanliga sporter kan tjäna riktigt bra med pengar (exempelvis i fotboll och hockey etc) men för sporter som inte har lika många följare blir det kanske inte heller lika mycket pengar. Är man i absoluta toppen som orienterare, spjutkastare eller simhoppare, hur mycket pengar har man då i sikte?

Det som styr inflödet av pengar är nästan enbart hur populär en sport är och hur många som kollar och är intresserade. Det innebär att tuffa sporter som kräver mycket tid, dedikation och kanske även stor risk för skada etc inte alls nödvändigtvis betalar några större summor ens till de som är bäst i världen. Samtidigt kan man via sin dator spela in miljoner genom att vara bäst på ett spel där man huvudsakligen använder hjärnan och fingrarna.

Jag gillar e-sport då jag tycker att det är underhållande och det kräver klart mer av dig än vad man kan tro. Det krävs kanske inte så mycket fysiskt om man ser till att vara vältränad men det krävs dess då mer mentalt och det är inte enkelt att vara en av de bästa. Med hjälp av Internet är det underhållning som i princip alla har tillgång till och det är också en något som nästan vem som helst kan delta i på någon nivå, även om man inte är atletisk eller råkar ha andra handikapp.

Idag är det inte längre alls lika töntigt och nördigt att spela dator- och tv-spel och det är inte bara barn som spelar utan också många äldre. Det har blivit vanligare och mer accepterat och e-sporten är också ett bevis på att spelandet är mer legitimt än någonsin. Nu finns det även mer och mer pengar att hämta för dem som vill göra mer än att bara spela för skojs skull och jag gissar att det bara kommer bli större med tiden.

Följ oss på Facebook