Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Svenskarnas ekonomiska orosmoln

Nordea har nu för tredje året i rad gjort en undersökning av vad vi svenskar oroar oss för när det gäller privatekonomi. De har skapat ett Trygghetsindex som tar upp en del intressanta saker och som avslöjar vad vi är mest oroliga för ekonomiskt under 2011. I toppen av listan för saker vi är oroliga över ligger energipriserna.

Överst på listan är alltså energipriserna (38 %). Svenskarna är oroliga över de höga priserna på el och att det är svårt att veta hur mycket elen kommer att kosta varje månad. Energipriserna har ökat i år och dessutom har den långa kalla vintern bidragit till höga priser under de senaste månaderna, vilket säkert har bidragit till en större osäkerhet bland folket.

Nästa orosmoln på listan är bensinpriserna (33 %), som även de har blivit ganska höga. Tredje plats går till oro över att förlora sin ekonomiska buffert (31 %). Det finns fortfarande kvar en viss nervositet sedan finanskrisen och man litar inte riktigt på finansmarknaden. Det är även många som är lite oroliga över ränteläget (30 %) och därför kommer högre räntor också med på topplistan. Har man stora bolån kan det finnas bra skäl att hålla ögonen på räntan.

I övrigt kan vi även få fram lite andra intressanta saker från Nordeas Trygghetsindex. Exempelvis planerar hela 58 % av svenskarna att öka sitt sparande under året och så många som 32 % är också villiga att arbeta lite mer eller hitta ett extrajobb för att öka sina inkomster. Vi får även reda på att kvinnor oroar sig mer för ekonomin än män.

Nordeas Trygghetsindex 2011, hela undersökningen >>

Följ oss på Facebook