Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Svenskarna sjätte rikast i världen

Banken Credit Suisse som ligger i Schweiz har gjort en rapport där man kollar på förmögenheter runt om i världen. Rapporten heter Global Wealth Report och tar t ex upp genomsnittsförmögenheter i olika länder och en del annat intressant. Enligt banken hamnar alltså Sverige på en trevlig sjätteplats när det gäller genomsnittsförmögenhet, där vi ligger på 1,9 miljoner kronor per vuxen 2011.

Listan toppas av just Schweizarna som har skramlat ihop en genomsnittlig förmögenhet på 3,6 miljoner per vuxen och därefter har vi australier, norrmän, fransmän och singaporianer. Efter dem kommer då alltså vi svenskar och detta är ju en ganska trevlig lista att ligga i topp på.

Tittar man på ett globalt genomsnitt ligger förmögenheten per vuxen endast på 340 000 kr. Det är ju dock så att vissa personer är väldigt rika medan det även finns många som är mycket fattiga. Det är en enorm snedfördelning då ca 30 miljoner personer som har en förmögenhet på minst en miljon dollar står för hela 38,5 procent av världens totala förmögenheter. Det går alltså ganska enkelt att säga att det fortfarande finns väldigt många fattiga människor och en rejält stor klyfta mellan dem och de få som är riktigt rika.

En intressant notering är att det finns ungefär 29 000 personer som har en förmögenhet som övergår 100 miljoner dollar och ca 2700 personer som har en förmögenhet på minst 500 miljoner dollar.

Det finns även en del annan intressant information att hämta in från rapporten. T ex kan man se att förmögenheterna runt om i världen har ökat med ca 14 procent i år och absolut bäst tillväxt kan man se i Asien. USA har dock fortfarande en väldigt stark position och står för den största delen av världens tillgångar. Asien är som sagt på framfart och även Afrika hakar på och ökar förmögenheterna mest procentuellt jämfört med andra delar av världen.

Följ oss på Facebook