Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Snart kan du betala med mobilen

Google ska precis lansera något som de kallar för Google Wallet som i princip ska fungera som ett sätt att betala saker i vanliga butiker med sin mobiltelefon. Man behöver bara hålla upp telefonen och trycka på en knapp på mobilen så betalar man precis som man annars skulle ha gjort med ett betalkort. Den nya appen ska lanseras i USA och börja testas i New York och San Francisco i sommar.

Det hela är ett samarbete mellan Google, Mastercard, Citibank och operatören Sprint. I nya Android-mobiler finns ett trådlöst chip av samma typ som en del bankkort har och detta kan användas för att betala saker på samma sätt som man betalar med ett betalkort / kreditkort. Nu tycker Google att det vore skoj att kunna använda sin smartphone för att betala varor i vanliga butiker så att man slipper gå omkring med pengar eller kort i plånboken.

Det är meningen att det ska gå att betala med Google Wallet på 120 000 olika ställen till att börja med vid lanseringen och det är USA som först får prova på tjänsten. New York och San Francisco blir först med att få prova och sedan räknar man med att kunna köra vidare med fler platser runt om i USA och senare även andra delar av världen. När tjänsten dyker upp i Sverige är det ingen som vet i dagsläget.

En del undrar över säkerheten men tekniken ska tydligen vara i princip samma som används av kreditkort redan idag så det bör vara lika säkert att betala med sin mobil. Om det är fungerar låter det ju som en intressant utveckling och ännu en smidig sak man kan göra med sin smartphone. Kombinera detta med möjligheten att enkelt kolla hur mycket pengar man har på kontot och att kunna föra över pengar etc (vilket man ju kan i sin Internetbank) så blir det en intressant lösning.

Dock skulle jag inte vara helt nöjd med att helt överlåta mina pengar till mobilen istället för mitt kort eftersom det t ex bara fungerar så länge det finns batteri kvar. Det är ju även viktigt att man kan betala med Google Wallet överallt och inte bara på utvalda ställen. När tekniken väl kommer till Sverige är kanske detta inget problem. Behovet av kontanter minskar ännu lite mer.

Följ oss på Facebook