Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Slöseri med pengar - BIG TIME

Man ska inte slösa pengar i onödan, det är en filosofi vi tror på starkt. Då och då hamnar man dock i en situation där man inte har så jättemycket att välja på, men det är inte roligare för det. I Las Vegas spenderade man 8,5 miljarder dollar på att bygga det nya hotellet Harmon Tower bara för att sedan komma på att det inte skulle klara en jordbävning på grund av en felkonstruktion.

På grund av konstruktionsfelet har man alltså beslutat att riva hela anläggningen, som ligger i City Center i Las Vegas, innan det ens haft premiär. Felet upptäcktes av en konsultfirma och skulle tydligen ta 12 till 14 månader att fixa och det skulle självklart även kosta ett antal miljoner dollar. Man väljer alltså istället att helt enkelt spränga hela anläggningen i luften och eventuellt börja om från scratch.

Detta kan man väl säga är ett oturligt sätt att slänga pengar i sjön. I ett tidigare blogginlägg tog vi upp att vissa saker inte är värda pengarna, och där hade en kommun byggt ett utsiktstorn som inte hade någon utsikt eftersom det var för lågt. I det fallet handlade det mycket om dålig planering och man hade nog mått bra av att fråga sig själv ifall det verkligen är någon vits att försöka med en budget som man borde ha insett var för liten.

I det här fallet är det ganska annorlunda. Här har man självklart inte haft någon som helst aning om vilket problem som funnits och man hade nog inte heller haft några problem att slänga in några fler miljoner för att fixa till problemet under byggandets gång. Nu i efterhand är det enormt mycket svårare att fixa men trots det undrar man ju självklart varför man väljer att bara spränga allt istället för att lägga lite tid på att fixa konstruktionsfelet.

Man kan väl säga att poängen här är att man alltid ska försöka tänka igenom sitt projekt i förväg så att man inte senare står med något som inte går att använda. Man har då slängt iväg en massa pengar och i princip inte fått någonting för dem. Harmon Tower kanske inte är det bästa exemplet men det är ett väldigt bra exempel på att det går att slänga en väldig massa pengar på något utan att faktiskt få någonting för pengarna i slutändan. Man måste alltid vara försiktig och tänka en gång extra innan man investerar i något och noggrannhet är aldrig fel.

Följ oss på Facebook