Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Semester i krisande Grekland - vad ska man tänka på?

Det ekonomiska kaos som just nu råder i Grekland och som delvis också smittar av sig i resten av Europa och till och med andra delar av världen är det väl få som har missat. Det finns mycket oro och spekulationer hur det ska gå men något som är intressant är ju också hur allt detta kaos påverkar er som ska åka på semester till Grekland i sommar. Vad ska ni tänka på?

Resa till Grekland trots ekonomisk kris?

Grekland har enorma skulder som förfaller till betalning, eller redan skulle ha betalats. De har inte råd att betala dessa skulder utan nya nödlån på enorma belopp. Det blev i början av veckan klart att grekerna i en folkomröstning röstade nej till att acceptera de villkor som långivarna har ställt på landet och det innebär i grunden att det blir svårt för dem att få fler lån. Samtidigt förfaller ett lån på hela 3,5 miljarder euro till den Europeiska Centralbanken redan den 20 juli.

Som det ser ut nu är läget inte det bästa för Grekland och det ser ut som att de närmar sig det som många har kallat för "grexit", att de blir tvungna att lämna valutasamarbetet och alltså lämna euron för att istället ha sin egen valuta. Till följd av folkomröstningen och det akuta läget har bankerna haft stängt sen i helgen så att folk inte ska kunna tömma dem på pengar, vilket hade kunnat leda till att pengarna tog helt slut och bankerna skulle tvingas till bankrutt.

Med dessa händelser som grund kan man ju verkligen undra hur det är att resa till Grekland som turist. Kommer det finnas några pengar att ta ut? Hur får man tag på dessa pengar ifall bankerna är stängda? Är allting jättedyrt i Grekland just nu? Hur påverkas min semester? Det är många sådana frågor som snurrar runt i huvudet på dem som sedan tidigare bokat in sina resor till det annars så härliga och välbesökta semesterlandet.

Som det ser ut just nu verkar det inte som att turisterna får lida så värst mycket av krisen. Turismen är viktig och den försöker man skydda så gott det går, så i de flesta fall kan du köra på som vanligt. Det kan dock tänkas att du märker av det en del, speciellt inom vissa områden.

Pengar och banker

De grekiska bankerna har hållit stängt över en vecka medan det var folkomröstning och sedan för att se till att grekerna inte helt tömde dem på pengar. Tanken var att de åter skulle ha öppnat igår, den 7:e juli, men detta har skjutits upp ytterligare. Det har också funnits en restriktion där greker som mest kan ta ut 60 euro per dag med sina kort i uttagsautomater.

För oss svenskar och andra turister är det inte så farligt. Restriktionerna med 60 euro per dag gäller inte oss utan bara grekiska bankkort. Det kan dock tänkas att det är lite svårare att lyckas ta ut pengar i landet, t ex på grund av långa köer eller att vissa bankomater är tomma på kontanter.

Rekommendationerna för resande till Grekland är att ta med sig extra mycket kontanter. Det är bra att ha och med tanke på att det kan vara lite krångligare att få ut pengar i Grekland så kan man med fördel växla mer euro hemma istället. Vidare är det bra att ha med så många olika betalningssätt som möjligt så som kontanter, kontokort och kreditkort. Då har man ett brett skydd.

En del butiker och restauranger tar givetvis kort så att du kan betala direkt med ditt eget bankkort / kreditkort men inte alla. Eftersom det är sådan brist på kontanter i landet så är det många som helst vill få betalt kontant. Om du är duktig på att utnyttja det här så kanske du kan ha möjlighet att pruta lite extra när du ska handla, ifall du kan erbjuda dig att betala med kontanter. Speciellt lägre valörer verkar vara eftertraktade.

Ifall det skulle bli värre att få tag i pengar och strikta kontantrestriktioner införs, som också påverkar turisterna, så kan det finnas möjlighet att få lite hjälp av ditt resebolag. Det kan tänkas att de kan agera tillfällig bank och förse dig med lite kontanter. Detta är givetvis ingen långvarig lösning men det gör åtminstone att du slipper akuta kontantbehov.

Butiker och restauranger etc

Många mindre butiker har stängt runt om i Grekland på grund av problemen men det är inte så ofta detta påverkar dig som turist. I turistorterna försöker man hålla öppet så att man inte mister de pengar som du kan tänkas spendera. Restauranger och turistbutiker ser ut att huvudsakligen hålla öppna, taxibilarna kör ungefär som vanligt och det bör inte märkas så mycket för dig ifall du inte tar dig in i de större städerna och bort från de vanliga turiststråken.

Det har funnits lite oro över att maten skulle vara på väg att ta slut i Grekland men det borde inte vara någon större risk. Enligt rapporter från t ex researrangörer finns det inga sådana problem då turismen är för viktig för landet. Så länge turisternas pengar fortsätter att flöda så kommer det finnas mat och annat viktigt.

Som jag skrev tidigare så är många väldigt sugna på att få tag på kontanter i Grekland eftersom det är väldigt svårt för greker att få ut pengar i och med de restriktioner som bankerna har gällande uttag och liknande. Därför är många butiker och restauranger säkerligen väldigt sugna på att du betalar kontant. Det kan tänkas att färre butiker än vanligt tar kort men som en liten fördel kanske du kan hitta utrymme för att pruta på priset lite om du viftar med sedelbunten.

Du som inte bokat nån resa men funderar på Grekland

Om du inte redan har din resa inbokad i sommar, kan du då fortfarande välja Grekland som resmål eller ska du titta åt något annat håll? Ifall du inte har något inbokat men funderar på t ex en restresa så kanske du inte heller bestämt vart du ska åka ännu. Grekland brukar ju normalt vara en stark kandidat eftersom det är god mat, fint väder och trevliga stränder osv.

Vad ska man då tänka just nu om detta land som resmål? Som vi skrivit tidigare är det inte så många saker som påverkar turisterna. I de flesta fall kan man ha samma semesterupplevelse som man skulle ha haft i normala fall, förutom att man kanske måste ta med lite mer kontanter och vara aningen bättre förberedd.

Det är dock fortfarande många som väljer bort Grekland, främst kanske på grund av ovissheten om vad framtiden har för överraskningar. Kommer det några mer omfattande restriktioner gällande kontanter, finns det mat att äta på restaurangerna osv? För att ta det säkra före det osäkra väljer många en annan destination tills dess att man vet lite mer.

Fördelen med detta kan vara att Grekland som resmål blir klart mindre populärt ett tag och därför kan dessa resor bli billigare. Det blir ju direkt billigare med t ex restresor så fort det är fint väder i Sverige och när intresset för att resa utomlands minskar. Om intresset för att åka till Grekland minskar så kan detta gynna dig som ändå vågar att åka dit trots den ekonomiska krisen. Då kan du få bättre pris eftersom de vill försöka locka fler resenärer.

Jag kan inte se någon större fara med att åka till Grekland utöver att du kanske behöver ha med dig mer kontanter och därför tänker jag inte rekommendera någon att resa till andra länder istället. Det går säkerligen hur fint som helst att vara turist där fortfarande. Jag tänker inte säga att de som väljer andra länder har fel i sina val heller, det är ju givetvis upp till var och en. Dock vore det ju lite tråkigt att missa en härlig semester i Grekland bara för att man är oroar sig för mycket.

Följ oss på Facebook