Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Se statsskulden växa i realtid

Sveriges statsskuld är inte så farligt hög jämfört med många andra länders och den har ingen speciellt brant ökning så som exempelvis Frankrike, Storbritannien och Spanien haft, framför allt sedan runt 2008. Rent allmänt är Sveriges statliga ekonomier ganska bra men trots det känns det lite svårt att greppa att statsskulden är hela 1 219 659 200 000 kr.

1 219 659 200 000 kr är ett massivt tal som är lite svårt för en vanlig person som mig (som definitivt inte är rik på något vis) att riktigt kunna omvandla till något mätbart. Det är alltså över 1 219 miljarder kronor. Vad kan man köpa för en sådan summa pengar? Tja, kanske exempelvis över 25 miljarder Big Macs, 134 miljoner Samsung 50" 3D-TV (ca 9000 kr st) eller fyra miljoner BMW 3-serie Touring (med lite extrautrusning). Inte ens när man bryter ner det på det här viset låter det som ett överskådligt belopp!

För dig som är intresserad av Sveriges statsskuld eller av Sveriges ekonomi och lite allmän statistik i samma anda finns det en rolig webbsida du kan besöka. Den heter helt enkelt statsskuld.se och där kan du se landets statsskuld i realtid, alltså inte bara hur stor den är denna veckan utan faktiskt konstant ökande varje sekund. Det är fascinerande och lite hypnotiskt att stirra på beloppet som hela tiden ökar med nästan 10 000 kr i sekunden.

På den här sidan finns förutom statsskulden även några verktyg för dig som vill kolla hur mycket du får ut i lön efter skatt och lite vad olika yrken tjänar runt om i Sverige. Det finns även valutakurser och kalkylator för att beräkna hur mycket man får om man växlar mellan olika valutor.

Det finns många intressanta och häftiga webbsidor där ute och det är inte dumt att tipsa om en och annan rolig eller nyttig sådan. Idag blev det alltså Statsskuld.se och nästa gång kanske vi tipsar om något helt annat. Det enda som är mer eller mindre säkert är att det kommer att vara något relaterat till ekonomi och att det kommer vara en sida som har någon nivå av nyttighet för er som läser bloggen.

Följ oss på Facebook