Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Nya sedlar och mynt

Snart är det dags för ett stort projekt som handlar om att byta ut de svenska sedlarna och mynten och i samma veva ska man även lägga till några nya valörer som kanske kan vara bra att ha. Det är ett enormt stort projekt att byta ut allt till nytt men samtidigt tror Riksbanken att det är värt allt arbete.

Projektet kommer att ta lång tid. Det kan ta till 2014 - 2015 innan man lyckats byta ut alla sedlar och mynt mot de nya varianterna. Skälet till att man vill byta ut de befintliga mot nya är framför allt att man vill skapa nya moderna sedlar och mynt som passar dagens samhälle och som har bättre säkerhet. Sedlarna ska även vara mer miljövänliga. Samtidigt vill man även passa på att minska antalet sedlar och mynt i omlopp.

I slutet av mars ska man ta några av de första besluten. Kanske kan man även börja besluta vad som ska vara på de nya sedlarna. Vi har ju nu de klassiska med Selma Lagerlöf, Carl von Linné och Gustav Vasa men frågan är vad som kommer att dyka upp på de nya. Detta är ännu inte bestämt och det kan bli allt ifrån fler riktigt kända svenskar så som Astrid Lindgren (som är en storfavorit bland folket) till uppfinnare eller sportstjärnor. Det kan till och med bli annat än människor, t ex djur eller arkitektur.

Det finns mycket kvar att bestämma innan bytet av pengar blir verklighet. Något man dock redan har bestämt är att några nya valörer ska införas. Dessa kan tillverkas redan nu men de lär troligen inte dyka upp ute i verkligheten förrän framåt 2015. De som man bestämt ska dyka upp är 2-kronan och en 200-kronorssedel. Dessa ska komplettera våra befintliga mynt och sedlar så att det blir lite lättare att komponera ihop rätt belopp. 2-kronan kommer dessutom bli mindre och lättare så att det blir smidigare att använda mynt.

Följ oss på Facebook