Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Matkassen är året julklapp - men inte billig

Tydligen har matkassen blivit utsedd till årets julklapp. För er som inte har koll på vad som menas med matkassen så är det helt enkelt så att man kan prenumerera på en matkasse i veckan som kommer hemskickad till dörren och då får man recept för en veckas maträtter plus de matvaror som krävs för att man ska kunna laga maten. Själva idén är inte helt dum då det underlättar när man har svårt att komma på vad man ska laga eller har lite dåligt med tid att lägga i mataffären, men samtidigt får man betala en del extra för den här tjänsten.

DN har gjort en undersökning av priser på olika matkassar. Det finns ett tjugotal olika såna här tjänster och en av de allra mest kända är Linas Matkasse. Enligt undersökningen är just Linas Matkasse faktiskt hela 41% dyrare än vad det skulle vara att köpa exakt samma mat själv i affären. Enligt Linas Matkasse skulle deras mat kosta 170 kr mer än i butik medan DN säger att skillnaden är 219 kr. Dock finns kommentarer från Linas Matkasse att vissa av varorna i jämförelsen inte är exakt likadana.

Även tv-programmet Plus på SVT har gjort en undersökning av priser på matkassar. De har jämfört fyra olika sådana tjänster och har kommit fram till att matkassar som levereras hem till dörren med tillhörande recept i genomsnitt kostar 50% mer än om man själv skulle köpa samma matvaror i butik. Portionspriset skulle även ligga på någonstans mellan 37,50 och 44 kr vilket inte är speciellt billigt för mat man lagat själv.

En tjänst för dem som har plats i sin matbudget

Att matkassar av det här slaget skulle vara dyrare än att handla varorna själv är väl ingen överraskning precis. Det får man räkna med. Förutom maten i sig får man ju även färdigplanerad mat med recept vilket är en tjänst i sig plus att man får maten levererad hem till dörren. Frakten måste ju självklart ingå på något vis och detta gör att matkassen blir dyrare.

Att välja en sån här matkasse framför att själv inhandla sin mat fokuserar alltså inte på att handla billigt utan att det ska vara smidigt. Om du känner att du har dåligt med pengar eller vill hålla din matbudget på en hyfsat låg nivå bör du nog inte köra på en hemskickad matkasse. Det är inte ekonomiskt helt enkelt. Men ifall du känner att du har pengar att lägga och vill utnyttja fördelarna med en matkasse kan det ju fortfarande vara intressant.

Fördelarna är ju för det första att man får recept för hela veckan och just den mat man behöver för att laga enligt recepten. Det kan vara smart för dem som aldrig kan komma på vad de ska laga eller ifall man bara lagar samma sak vecka efter vecka. En matkasse kan hjälpa dig till bättre variation och bättre kost. Sedan är det ju smidigt att få det hela hemskickat. Du slipper åka till affären och handla mat vilket sparar tid. Bor du långt från en vettig mataffär kan du även spara en liten slant i bensinpengar.

Följ oss på Facebook