Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Mat-utmaning - Live below the line - Dag 5

Idag var sista dagen på min mat-utmaning som går under namnet "Live below the line". Där ska jag äta mat för 65 kr totalt i fem dagar och då räknas både frukost, lunch, middag och eventuella andra prylar man vill äta in. Dagens mat var i mitt eget tycke tråkig men det fanns inte så värst många rätter att välja på. Jag blev åtminstone mätt och det kunde varit klart värre.

Maten jag åt idag var återigen havregrynsgröt för ca 1 kr (en stor portion / dubbel portion och ingenting till utom lite kanel och socker) och pasta med simpel pastasås till middag. Pastasåsen gjorde jag bara på lite krossade tomater, en halv lök och salt, peppar och oregano.

Kostnaden för middagen blir bara ca 4 kr. Det var givetvis ingen intressant middag alls men det var minsann inte dyrt heller. Detta är mat som man kan äta om man vill spara in lite pengar en vecka så att man har extra pengar nästa vecka, om man nu lever på 65 kr varje vecka och inte bara en enda vecka som jag gjorde.

Middag dag fem blev pasta med pastasås

Då har man kanske råd att köpa ett stort paket av t ex mjöl eller något annat som jag tyvärr inte hade råd med denna gång, vilket kan spara in en del pengar i längden. Vill man äta riktigt billigt över en lång period så ska man givetvis försöka köpa de stora billiga paketen istället för att tvingas köpa vad som nu får plats i en budget på 65 kr, som jag tvingades göra.

En sammanställning av veckans kostnader

Min budget för fem dagar var 65 kr och då skulle all mat ingå i dessa pengar. Det enda jag inte räknade in var kryddor där jag räknade salt och peppar som helt fria och resten försökte jag använda med måtta. De kryddor jag använde förutom salt och peppar var oregano, kanel och lite cayennepeppar. Jag hade också väldigt lite socker till gröten.

Mina 65 kr gick åt i måndags när jag handlade allt jag skulle äta. Jag måste betala för hela paket pasta och liknande och kan alltså inte köpa ett stort paket och sen räkna ut bara portionskostnaden. Jag måste lägga in hela paketet i min budget. Jag har dock inte använt all mat eftersom vissa saker så som pasta och havregryn kom i större paket än vad jag behövde.

Lägger jag ihop kostnaderna för maten jag ätit blir det en bra bit under 65 kr faktiskt. Frukost / lunch varje dag var bara gröt vilket gick på ca 1 kr per måltid. Det blir 5 kr för dessa fem dagar. Middagarna varierade men låg ofta under 10 kr. Lägger jag samman de belopp jag beräknat för middagarna blir det ungefär 35,84 kr (jag räknade inte på grammet). Lägger man till frukosten blir den totala kostnaden för den mat jag faktiskt åt under veckan alltså 39,84 kr.

Det jag inte använt under veckan är ca 2/3 av ett paket pasta (500 g), ca 1/2 paket havregryn, 1/2 burk Ravioli, 1/2 lök. Detta kan man spara till nästa vecka om man nu lever billigt konstant. Dock ska man inte spara Raviolin för länge givetvis då den blir dålig. Skulle man leva så här billigt varje vecka skulle man alltså nästa vecka slippa köpa både havregryn och pasta, vilket skulle fria upp pengar till annat.

Sammanfattning av utmaningen och lite tankar

Första tanken jag har är att man faktiskt blev mer mätt och nöjd än jag hade trott. Det gick bra att äta för så lite pengar. Jag gjorde ju faktiskt bara av med ca 40 kr på mat och jag var sällan speciellt hungrig. Jag hade kunnat ta lite extra gröt om jag kände stort behov, vilket jag dock aldrig gjorde.

Det som påverkades mest av min snåla budget var, vilket jag sagt tidigare, variationen i maten. Det blev mycket saker med samma grundingredienser. Eftersom det fanns så lite pengar och att jag dessutom var tvungen att köra på hela paket så var jag tvungen att satsa på vissa saker som bas, t ex pasta, krossade tomater och lök. Det temat återkommer i många rätter.

Det som också påverkades var att jag inte hade råd till nåt kött över huvudtaget. Det fanns aningen i min Ravioli men det var inte mycket och Raviolin i sig tyckte jag var väldigt tråkig och smaklös. Kött saknar man ju som köttätare men det går att klara sig utan som alla vegetarianer vet. Man ska dock se till att få in en del protein i sin kost.

Att köpa hela paket

Att köpa hela paket och få in dessa kostnader i sin budget på 65 kr var lite lurigt eftersom det gjorde att jag måste hitta väldigt billiga paket och att jag var tvungen att hoppa över stora paket som skulle haft ett billigt portionspris men som var för dyra att köpa för just dessa fem dagar endast. Det var spännande att göra utmaningen på det här viset enligt reglerna men det har också en del nackdelar, t ex att det kanske inte helt korrekt visar hur det är att leva billigt under en lång period.

Kryddor fick man räkna in portionspris på men inget annat. Det gjorde att man kunde använda lite kryddor, vilket delvis räddade min mat. Vid nåt tillfälle måste man ju dock även ha köpt in dessa kryddor och den gången var ju engångskostnaden troligen en lite väl stor del av veckobudgeten (en kryddburk kanske kostar upp mot 10 kr).

Överraskande billig mat

Något som jag också blev lite förvånad över var hur billigt man egentligen kan äta. Det blev en del goda rätter trots att det var riktigt simpla och billiga ingredienser. Nu föreslår jag inte nödvändigtvis att man ska äta dessa rätter hela tiden men det skulle vara väldigt lätt att modifiera dem lite med t ex lite köttfärs eller skinka eller andra tillbehör som egentligen inte behöver kosta så mycket.

Det skulle alltså kunna gå bra att äta riktigt goda och ordentliga måltider för kanske 15 kr / dag. Utan att offra kött eller liknande. Bara man tänker efter, planerar och använder billiga råvaror som grund kan man spara mycket pengar. Det är ett bra tips för den med lite pengar men även för den som vill ha ett bra spartips. Du kan t ex köra två billigare middagar i veckan och spara ganska mycket.

Sammanfattat tycker jag "Live below the line" gick bra. Jag var mätt, variationen var dålig men jag lyckades ändå göra en del olika rätter som kändes tillräckligt olika för att det skulle vara ok. Jag saknade kött men det kanske man kan få råd till om man bara äter för ca 40 kr så som jag gjorde denna vecka. För alla er som är sugna på att prova, gör det gärna. Det är enklare att göra det i grupp men man måste inte.

Följ oss på Facebook