Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Mat-utmaning - Live below the line - Dag 4

Dag 4 är här och det går bra fortfarande. Inte så mycket att rapportera idag då jag ätit ganska lika med gårdagen. Utmaningen är som sagt att överleva på 65 kr i fem dagar när det gäller mat och det känns klart som jag kommer under detta då jag ligger under 10 kr varje dag. Det som gör att jag inte kan äta lite lyxigare är att jag var tvungen att få in kostnaden för hela paket i min budget.

Jag har insett att jag kommer äta för klart mindre än min budget om man ser till vad jag äter dagligen. Jag äter havregrynsgröt till frukost och lunch (sammanslaget) vilket går på ca 1 kr och middagen brukar ligga på runt 8 kr eller något sådant. Det varierar lite beroende på vad jag äter men det är nästan alltid ganska låga summor.

Det kommer att bli över av vissa saker som jag köpte så som pasta (jag köpte ett paket på 500 g och kommer inte använda mer än en tredjedel) och havregryn (där använder jag nog knappt halva paketet). Resterande saker har jag använt allt förutom halva burken Ravioli (som jag valde bort till fördel för chili) och att jag nog skulle få en minibaguette över om jag inte tar och äter två sådana till middagen imorgon.

Hade jag inte varit tvungen att lägga in kostnaden för hela paketen med pasta och havregryn t ex så hade jag haft mer pengar över att köpa mat för och då hade jag kunnat få lite bättre variation, alternativt köpt något att ha till min gröt så att den inte blivit så tråkig, t ex mjölk eller äppelmos.

Variation så gott det går

Det är grymt svårt att variera maten när man har så lite pengar. Jag var tvungen att basera mycket av maten runt just pasta och krossade tomater då det var saker jag kunde köpa billigt och göra en del olika saker med. Genom att ha detta som grund kunde jag t ex göra tomatsoppa, min egen variant av chili och pastasås och pasta.

Det blir givetvis inte den största variationen men jag är ganska nöjd med att ha kommit på fyra olika rätter att äta för fem dagar och då rätter som faktiskt inte blir för lika. Eftersom jag inte har något kött blir det ju lite tråkigt och det kommer ju tyvärr finnas en del likheter mellan tomatsoppan och pastasåsen eftersom det är i grunden samma ingredienser, men med begränsningarna jag har så är jag ganska nöjd ändå.

Middagen blev samma som igår

Igår gjorde jag min enkla variant av chili. Det kanske inte tekniskt sett var riktig chili eftersom jag inte hade någon faktiskt chili i och styrkan i rätten kom från lite cayennepeppar, men det var det bästa jag kunde åstadkomma med det jag hade och det blev faktiskt riktigt gott.

Middag dag 4 blev chili med potatis, morot och minibaguette igen

Eftersom jag hade två burkar med vita bönor och två burkar med krossade tomater så bestämde jag mig för att göra ganska mycket chili. Jag fick så pass mycket att det egentligen hade räckt till tre bra portioner men jag delade upp det på två och åt det både igår och idag. Kostnaden för en portion var 8,29 kr om jag inte minns fel och det var med både morot och baguette inräknat.

Bilden här är samma som gårdagens eftersom maten såg exakt likadan ut. När man har en begränsad budget kan man ibland få äta samma sak två dagar på en vecka och kanske även två dagar i rad. Det är väl dock inte helt ovanligt att man gör det även i vanliga fall, t ex att man gör ett storkok och äter några dagar eller att man får lite rester över som man mumsar i sig dagen efter.

Följ oss på Facebook