Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Mat-utmaning - Live below the line - Dag 1

Jag har som sagt satt igång med utmaningen Live below the line där man testar att leva på väldigt lite pengar till just mat i fem dagar. Jag har 65 kr att spendera på mat för fem dagar och då måste jag ha råd med hela paket av allt jag tänkt använda i min matlagning under dessa dagar.

Pasta kändes som ett givet val eftersom det är billigt och mättande och en bra bas att bygga olika rätter på. Jag har även köpt in tre burkar med krossade tomater då de är billiga och funkar till mycket. Just dessa saker blev huvudingredienser i dagens middag men först ska jag ta er igenom min grymt spännande frukost / lunch.

Första måltiden - gröt

Att ha råd till både frukost, lunch och middag är lite väl bra så jag har slagit ihop frukost och lunch till ett helt enkelt. Jag håller mig borta från mat direkt när jag vaknar och äter sen frukost som får fungera som lunch också. Det är ingen rolig historia utan helt enkelt en dubbel portion havregrynsgröt.

Jag köpte fiberhavregryn, 800 g för 8,80 kr. Det räcker mer än väl till fem stora portioner så att jag kan hålla mig ganska mätt under dagen. Det är dock en väldigt tråkig frukost / lunch eftersom jag inte hade råd att ha något till. Helst hade jag velat ha mjölk och något sött i form av sylt eller äppelmos t ex men det fick inte plats i min budget.

Jag mumsade alltså en stor portion havregrynsgröt och hade bara på aningen socker och kanel för att få nån liten smak. Jag tog inte så mycket sådant heller, för att hålla kostnaderna nere.

Middag i form av tomatsoppa

Till middag valde jag att köra på en tomatsoppa. Soppa är bra om man vill äta billigt och det är även lätt att laga och ofta gott. I min soppa fanns det inte många ingredienser men det räckte faktiskt fint för att det skulle bli gott.

Middag dag 1 - Tomatsoppa

Jag körde en burk krossade tomater a 400 g och sen fyllde ut med ca 3 dl vatten. Jag hackade en halv ganska liten lök och slängde i och kryddade med salt, peppar och lite torkad persilja. Låt det puttra ihop ganska länge för mer smak. Jag kokade även några nävar pasta, vilket kanske var knappt 100 g och slängde i detta i soppan när det var klart. Till detta fick jag en liten minibaguette från mitt sex-pack som gick på bara 6,95 kr totalt.

Det var gott faktiskt och med lite extra peppar fick det också aningen sting. Med hjälp av pastan blev det klart matigare och jag kunde bli ganska mätt och belåten på detta. Baguetten var pricken över i då det gärna behövs lite bröd till en soppa. Det passar så fint ihop. Det var ingen speciellt dyr måltid heller. Det kanske totalt sett gick på i närheten av 7,50 kr.

Än så länge lugnt

Det har inte gått speciellt långt på utmaningen ännu men min första tanke än så länge är att jag nog inte kommer gå speciellt hungrig men att jag kommer att vara ganska rejält trött på vissa saker så som havregrynsgröt, pasta och krossade tomater. Den stora nackdelen med att ha lite pengar är att man får väldigt enformig mat.

Jag har ju givetvis fått offra ett av de två första målen mat på dagen eftersom jag helt enkelt inte hade råd att köpa något där. Det är lite synd. Med lite mer pengar hade jag nog kunnat fixa mjöl och baka eget bröd plus något väldigt billigt att ha på, då hade det kunnat bli frukost. Eftersom jag äter så pass bra portion av gröten så känner jag mig ändå inte så farligt hungrig på dagen.

Häng med på min utmaning resten av veckan och se vad jag lagar för mat och vad det kostar, hur det funkar att ha mat för så lite pengar och hur galen jag blir av enformig kost.

Följ oss på Facebook