Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Låt dig inspireras av nya ettan bland världens rikaste

Bill Gates har länge hållit fast vid sin position som världens allra rikaste person. Ett tag tappade han sin förstaplats till Mexicos rikaste man Carlos Slim, som tjänat sina pengar på olika sätt men en stor del är mobiloperatören America Movil. Gates lyckades åter erövra sin plats som nummer ett under en period, men nu är det alltså en helt ny herre på täppan.

Världens rikaste person heter numer Amancio Ortega. Detta är ingen nykomling på topplistan utan han har varit där ett bra tag och nosat. Ortega är en modemogul som skapade och äger majoriteten av Inditex, som i sin tur äger ett antal olika klädkedjor där Zara är ett av flaggskeppen. Han har även en del andra tillgångar men det är framför allt inom mode han har sina största positioner.

Enligt Forbes senaste lista har Ortega just nu en förmögenhet på ca 676 miljarder kronor och Bill Gates ligger inte speciellt långt efter med ca 662 miljarder kronor. Detta är givetvis en lista som kan skifta lite fram och tillbaka beroende på hur börsen går och hur bra olika viktiga företag så som Microsoft och Inditex går, men just nu är det alltså en ny etta.

Fantastiskt exempel på någon som skapat sin egen förmögenhet

Det som är så coolt med just Amancio Ortega (och även Bill Gates för den delen) är att han har skapat sin förmögenhet från ingenting. Han startade ett företag och arbetade sig uppåt sakta men säkert. Han tog inga genvägar utan öppnade en butik och sen ytterligare en och så vidare tills han idag är världens allra rikaste, med en enorm förmögenhet.

1963 började Ortega tillverka badrockar till kvinnor tillsammans med sina syskon och sin blivande fru. På den tiden tillverkade dem kläderna för hand i sitt egna hem. Det tog sedan ca 12 år innan han kunde öppna den första Zara-butiken och efter det byggde han sakta upp sitt imperium. Ungefär tio år senare skapade han Inditex som fungerade som ett holdingbolag för Zara.

Amancio Ortega nu rikast i världen

Efter detta började han expandera till olika länder i Europa och även i USA och snart startade han även nya klädkedjor så som Pull & Bear och Bershka. Dessutom köpte han upp t ex Massimo Dutti och Stradivarius. 2001 börsintroducerades Inditex och sedan dess har dett gått riktigt bra. T ex har företaget gått upp över 50 % på börsen bara det senaste året.

Man kan inte säga annat än att Ortega har gjort ett fantastiskt jobb med att bygga upp sitt imperium och man blir givetvis imponerad. Förutom att man tittar på en sådan man med beundran så blir man även inspirerad. Det kanske inte är så att man själv räknar med att kunna skapa en lika stor förmögenhet eller bli lika framgångsrik, men han är ett levande bevis på att det går att lyckas.

Du behöver inte ha speciellt mycket från början om du bara är villig att jobba och kämpa för din vision. Detta tillsammans med lite bra timing och bra idéer och du kan komma väldigt långt. Många vill säkerligen att framgången ska komma direkt, utan fördröjning, men så enkelt är det oftast inte. En och annan har turen att hitta ett sätt att tjäna pengar väldigt snabbt men oftast tar det tid att bygga en förmögenhet. Tålamod är en viktig egenskap.

Inspireras att hitta din egen nisch att lyckas inom

En stor del av att lyckas så som Amancio Ortega har gjort är att hitta en bra nisch att satsa på. För att det ska vägen behöver du en bra affärsidé, som ligger rätt i tiden. Mode är en ganska bred nisch där det finns plats för många aktörer men det räcker inte bara att ge sig in i modebranschen utan man måste även hitta sin unika vinkling. Helst något som är annorlunda än vad alla andra gör.

Ifall du vill göra samma som andra redan gör måste du försöka göra det bättre eller smartare, så att du antingen sticker ut på det viset eller kan hitta något sätt att överleva i den tuffa konkurrensen. Det finns dock väldigt många olika områden att utforska och många nischer där det är lite mindre konkurrens, så du behöver inte nödvändigtvis ge dig in i en väletablerad bransch. Det är när man kan hitta något nytt och annorlunda att erbjuda som det brukar gå bra.

Poängen är i grund och botten att du har möjligheten att bli framgångsrik om du bara vågar satsa och arbetar hårt. Att hitta en bra affärsidé och en möjlighet är viktigt men det är minst lika viktigt att våga ta steget och framför allt är det viktigt att man arbetar hårt och inte ger upp. Det tar i de flesta fall tid att bygga sin framgång, så tålamod och vilja att kämpa är av stor vikt.

För mig som är egenföretagare känns det väldigt inspirerande att läsa om någon som Armancio Ortega. Jag kommer säkerligen inte komma i närheten av hans framgångar men jag vet åtminstone att det finns en chans för mig att lyckas som företagare. Om jag bara kämpar och håller i så kan det tids nog bli riktigt bra.

Alla ni andra som har egna företag och som varje dag kämpar hårt och jobbar långa timmar kanske också kan få lite inspiration. För dig som ännu inte vågat ta steget och prova att driva ett eget företag - det är givetvis inte för sent. Även du kan prova på att göra det om du bara har någon idé som du tror på och är villig att lägga tid och kraft på att lyckas.

Vi har tidigare skrivit ett blogginlägg om olika personer från listan av världens rikaste som har skapat sin förmögenhet själva (Amancio Ortega var med även i detta inlägg) tillsammans med lite bra tips och tankar. Där kan du låta dig inspireras ytterligare.

Följ oss på Facebook