Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kolla så du inte blir lurad under Black Friday

Nu är det snart Black Friday, en av årets allra största readagar. Den så kallade Black Week (tjuvstart på rean som många företag verkar ha anammat) är redan igång med många erbjudanden. Många vill fynda men man måste också se upp så att man inte blir lurad att köpa saker som inte är så billiga som man tror.

När det är rea förväntar sig folk att det blir billigare. Speciellt under stora readagar som t ex Black Friday, mellandagsrean osv. Detta är dagar då folk verkligen tror att de ska kunna fynda och spara stora pengar. Men frågan är om det verkligen går att spara så mycket som man tror och vad man ska tänka på när man handlar på rean.

Tyvärr många som luras på rean

Akta dig för att bli lurad under rean

Något som har blivit mer och mer klart är att det inte är helt rent spel på reorna under året. Det märks tydligt inför Black Friday exempelvis. Jämförelsesajterna Pricerunner och Prisjakt har båda prishistorik, där man kan kontrollera en varas priser i upp mot ett år tillbaka i tiden. Där kan man se vad sakerna har kostat och vem som har höjt och sänkt sitt pris (av de säljare som jämförs på sidan).

Nyligen sa folk från Pricerunner i en artikel att de kan se att det finns ett utbrett fusk bland e-handlare där de höjer priserna på sina produkter under hösten, inför Black Friday och jul. Detta är för att de sedan ska kunna sänka priserna ordentligt under rean och kanske även för att de ska kunna sälja produkterna lite dyrare inför jul. Höjningarna finns säkerligen kvar tills efter mellandagsrean åtminstone.

Detta är givetvis inte ok. Det är helt klart ett brott mot reglerna angående reor och extrapriser. För att det ska vara en riktig rea ska priset som visas vara nedsatt gentemot ett ordinarie pris som produkten har haft under en längre period. Det kanske är en gråzon här eftersom vissa butiker kan höja sina priser några månader i förväg och till sitt försvar kommer de säga att priserna alltid går upp och ner beroende på olika faktorer som konkurrens.

Visst kan detta stämma i viss utsträckning men det är inte samma sak som systematisk höjning av priser på populära produkter inför en större rea. Det är ganska uppenbart i vissa fall när någon har höjt priset på en tv med ett par tusenlappar under hösten, trots att priset innan dess har legat still på ett lägre pris. Jag har själv hittat flera exempel på att detta har gjorts och det är faktiskt Elgiganten som jag i första hand har sett fuska på detta vis.

Det är tråkigt när detta sker och det är som sagt ett regelbrott, men säkerligen svårt att utreda. Tydligen ska man framöver skapa en större grupp med folk som utreder just sånt här och få bukt med problemet, men tills dess gäller det att själv vara uppmärksam och titta på priser och jämföra innan man köper något.

Annat sätt att luras

Ibland kan det vara så uppenbart att en butik höjer priset med några tusenlappar innan rean för att sedan rea ut produkten med 2 - 3000 kr rabatt. Då kan de ha rea utan att direkt förlora så mycket på det. Det är ett dåligt men också uppenbart sätt att göra det på. Det finns dock andra sätt som är mer luriga.

Vissa butiker har stora rabatter på vissa produkter, som får det att låta mycket bra. T ex har Komplett nu en 65 tums tv från LG som de säljer för 6 990 kr med ordinarie pris 14 990 kr. Det är en rabatt på hela 53 procent. Visst låter det bra. De har inte heller sänkt sina priser precis inför rean vad jag kan se, men de har däremot hela tiden hållit ett mycket högt pris på denna produkt.

Man kan genom en enkel sökning se att andra butiker under hösten har sålt samma tv för runt 9 990 kr. Detta pris har funnits hos både Media Markt, CDON och ProShop hela hösten. Men hos Komplett kostar visst samma tv istället 14 990 kr i ordinarie pris. Det är klart så att inte alla håller samma pris på samma produkter och att vissa ibland är markant dyrare. Men detta är ganska extremt. 

Deras pris är 50 procent högre än de flesta andras, varför det inte känns som ett representativt pris för denna tv. Det gör att även om de har sänkt priset med 53 procent nu under Black Week så är det egentligen bara ungefär 30 procent om man jämför med ett mer rimligt och normalt pris. Det är fortfarande en ok rabatt, men inte alls så fantastisk som Komplett vill få det att se ut som.

Det man ska ta med sig från detta exempel är helt klart att det viktigaste inte är hur många procent en vara har sänkts i pris i en viss butik. Det viktiga är vad reapriset är och om det är lägre än det pris som de billigaste butikerna normalt har för samma produkt. Om man jämför på det viset kan man åtminstone se vad den riktiga rabatten hamnar på.

Allmänna tips vid reor

För att undvika att bli lurad att köpa något som är dyrare än man har tänkt sig eller som har mindre rabatt än man trodde, så är det en stor fördel om man kan planera sina köp i förväg. Klura ut vad du vill ha och kolla upp priser i förväg. Gör lite research och ta reda på några alternativ som du kan tänka dig och kolla vad dessa har kostat en bit innan rean, tidigare under året.

Då vet du vad som är ett bra pris och vad som bara är lockpriser eller annat lur. Detta gör även att du enklare kan undvika att köpa en produkt som du inte verkligen vill ha. Ofta kan man lockas att köpa något som har mycket rabatt och som har ett högt ordinarie pris. Det är lätt att förföras av riktigt stora rabatter, vilka man tycker automatiskt är ett kap eftersom man sparar så mycket pengar.

Men de saker som har stor rabatt brukar ofta också ha det av en anledning. Det kan vara äldre modeller eller speciella modeller som kanske har sålt dåligt av en eller annan anledning och som nu samlar damm på lagret, eller en specialmodell som butiken har fått en bra deal på. Det kanske inte alls är en produkt som du egentligen är intresserad av och då ska du också låta bli att köpa.

Köp de saker som du verkligen vill ha och undvik det andra. Speciellt när det gäller dyra prylar. Det är bättre att hoppa att köpa än att köpa något för dyra pengar som egentligen inte har de funktioner osv som du är ute efter. Då kan du hellre vänta någon månad / månader till och försöka hitta ett bra pris på något som du faktiskt vill ha.

Följ oss på Facebook