Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Högre pris på mellandagsrean än innan jul?

Vi svenskar brukar av tradition handla som galna på mellandagsrean. Vi sparar alla våra inköp av t ex elektronik och kläder etc till mellandagarna eftersom priserna då är klart mycket lägre och alla affärer rear ut ordentligt. Men är priserna verkligen lägre under rean och gör man verkligen några riktiga klipp? Svaret är att man kan fynda men att man bör försöka ha koll på läget, för man kan aldrig vara säker.

I en artikel från Aftonbladet står det om en man från Borås som tittat på en ny kyl innan jul men som bestämt sig för att helt enkelt vänta på mellandagsrean och försöka fynda sin kyl till ett bättre pris. När han innan jul tittade på kylen kostade den 5495 kr och detta ville han självklart sänka lite genom att handla under rean istället. När han sedan kom tillbaka under mellandagarna fick han en liten chock när han såg att priset på exakt samma kyl nu var 6195 kr, och då stod det ändå att den var på rea!

Han hade tagit en bild på kylen och priset innan jul för att komma ihåg vad den kostade och tog även en bild på det nya dyrare priset som bevis. Den kyl som han var intresserad av hade alltså blivit 700 kr dyrare på mellandagsrean jämfört med det tidigare priset. Självklart tyckte han att det verkade ganska konstigt och tycker att butikerna gillar att lura oss konsumenter.

Kommentaren från El-giganten, som alltså är boven i det här dramat, är att det antigen beror på ett misstag, att varan tidigare var på en kampanj som tog slut eller att priset matchats upp på grund av lokal konkurrens. Vad ska man då säga om detta?

Är det ett misstag så borde ju killen få köpa kylen för det gamla priset minus rabatten, och då är det ju lugnt. Är det så att varan tidigare var på en kampanj som gjorde att den blev billig och att kampanjen sedan tog slut innan mellandagsrean satte igång så är det ju mest oturligt och kanske lite fult av El-giganten. Det där med att man matchar upp priserna låter dock skumt. Vad innebär det egentligen? Att man insett att man säljer kylen klart billigare än t ex Media Markt och att man kan sälja den lika dyrt och tjäna mer pengar? Är det så känns det ju lite tråkigt men det är ingen hemlighet att allt handlar om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Kunden kommer inte direkt alltid i första hand.

Luras vi av mellandagsrean?

Man ska väl börja med att säga att självklart inte alla prylar får ett högre pris på rean än de hade innan jul. I de flesta fall innebär säkerligen reapriserna att man sparar pengar men man ska inte ta för givet att man gör ett kap bara för att den produkt man tittar på är märkt med en lapp som säger att det är sänkt pris / rea. Det är viktigt att man har koll på priserna och inte tar något för givet.

Det är lätt att handla som en galning bara för att det är rea. Vi lockas av låga priser och rabatter och köper då mer än vi behöver för att det känns som att vi sparar mycket pengar. Ofta gör man bäst köp när man inte impulshandlar utan har en plan och vet vad man vill ha. Några bra tips när man är ute på mellandagsrean är följande:

  • Bestäm dig i förväg för vad du är ute efter och se till att endast köpa det. Köp inga onödiga saker som inte står på din lista. Dessa köp är oftast sådana saker du inte egentligen behöver och då har man inte sparat pengar även om det var billigt.
  • Kolla gärna innan jul hur mycket det kostar och titta upp priser t ex på nätet. Det finns många bra jämförelsesidor etc. Då vet du hur mycket rabatt du egentligen får på rean och hur mycket du sparar.
  • Köp inte på avbetalning om du inte vet att du verkligen har råd. Det kostar mer att köpa prylar på avbetalning än om du köper dem kontant så det är att föredra att betala allt direkt. En ny TV som råkar vara billig kanske inte blir så billig om du har dyr ränta på köpet.

Följ oss på Facebook