Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Här är maten billig och dyr

Pensionärernas riksorganisation eller PRO som man normalt kallar dem har återigen gjort en undersökning där man kollat hur mycket en vanlig matkasse kostar i olika matbutiker runt om i landet. Föga överraskande skiljer sig priset på den dyraste och den billigaste matkassen en del och det är inte heller på något vis överraskande att det är dyrast med mat i Stockholm.

Den hypotetiska matkassen som PRO jämför runt om i Sverige innehåller 60 basvaror av olika slag. Det är sådant som folk normalt köper som t ex kattmat, toalettpapper, olivolja och diskmedel. De kollar på hur dyr exakt samma matkasse är i olika matbutiker, både i samma kommun och sen i olika kommuner runt om i landet. Alla jämförelser är på ordinarie priser. 1181 butiker ingick i jämförelsen så den är ganska omfattande.

Dyraste matkassen hittar man som vanligt i Stockholm, där den kostar i genomsnitt 1554 kr och billigast är återigen Södra Älvsborg där matkassen går på 1317 kr. Skälen till att maten är dyrare i Stockholm är många men det beror delvis på vanliga problem i storstäder så som längre öppettider, högre personalkostnader och dyrare lokaler etc. Sen kanske man även kan tillskriva delar av skillnaden till att Stockholm är Stockholm och ofta ganska dyrt jämfört med mindre städer.

Annat som är intressant i undersökningen, men inte speciellt överraskande, är att stora butiker är klart billigare än de mindre. Det kan skilja rejält mycket mellan olika butiker så det är viktigt att tänka på var man handlar. Vill man handla billigt är det i princip alltid mer prisvärt att åka till t ex en stor City Gross eller ICA Maxi butik. I Stockholm var det som billigast på City Gross i Sollentuna (1107,65 kr) och som dyrast på Ica Nära i Tallkrogen (1990,69 kr).

PRO's undersökning är säkerligen ganska rättvisande när det gäller prisskillnader mellan olika delar av landet men det finns en stor nackdel med deras undersökning. Det är nämligen så att de alltid meddelar i förväg när de ska komma och göra sin kontroll, vilket ju ger alla matbutiker chansen att eventuellt sänka priserna i förväg. På så vis kan man komma undan med att verka billigare än man verkligen är. För att en undersökning av detta slaget ska vara riktigt effektiv bör man inte säga till innan. Vi får väl se om det blir bättre nästa år.

Följ oss på Facebook