Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Från noll till världens rikaste

Har du någonsin tänkt att du gärna skulle vilja vara rik och framgångsrik men att det troligen inte kommer att hända dig eftersom du inte har rätt förutsättningar? Ifall du har fått för dig att man måste komma från en rik familj eller ha väldigt speciella förutsättningar för att lyckas och bli rik som ett troll ska du tänka om. Nästan vem som helst kan bli framgångsrik och det ska vi diskutera ganska mycket i detta inlägg.

Personer som visar att man kan få från inget till enormt framgångsrik

Många tänker nog att det är väldigt svårt att lyckas bli rik och framgångsrik ifall man börjar från noll. Utan att ha några pengar eller kontakter eller en fin utbildning. Och visst krävs det som sagt en del för att bli framgångsrik och alla lyckas självklart inte bli rika men det betyder inte att man inte ska göra ett försök. Det finns många väldigt bra exempel på personer som har blivit enormt framgångsrika och förmögna, som började utan någonting och som på egen hand har byggt upp sina företag och sina förmögenheter.

Vi tänkte här presentera en intressant lista med personer som just nu finns med bland de allra rikaste i världen och som har tjänat ihop sina förmögenheter helt på egen hand. Det är personer som inte hade rika familjer eller har fått ärva sina pengar och som har arbetat sig upp med hjälp av bra idéer och hårt arbete. Många av dem har idag väldigt framgångsrika företag som de varit med och skapat.

Bill Gates
1. Bill Gates (Ca 81,7 miljarder dollar)
Bill Gates är nog troligen det ultimata exemplet på en framgångsrik person som har skapat något från grunden och lyckats enormt väl. Han är just nu (och har ganska länge varit) världens rikaste person. Hans förmögenhet kommer huvudsakligen från Microsoft, mjukvarujätten som han var med och skapade.

Han har idag givetvis även satsat pengar i lite olika andra företag men väldigt mycket kommer från Microsofts framgångar. Bill Gates är känd som en tuff affärsman men även för att skänka mycket pengar till välgörenhet. Han har donerat mer än 28 miljarder dollar via sin och fruns välgörenhetsorganisation.
Carlos Slim
2. Carlos Slim (Ca 77,3 miljarder dollar)
Världens näst rikaste person har också byggt sin förmögenhet från grunden. Skillnaden från Bill Gates är att han inte har tjänat sina pengar på ett enda framgångsrikt företag och en enda affärsidé. Han har istället investerat i många olika saker som han har trott på genom åren och har på det viset lyckats bygga en bred och väldigt framgångsrik portfölj.

Han startade ett eget företag vid 25 års ålder (1966) och under den mexikanska skuldkrisen på 80-talet passade han på att investera i t ex tobak, koppar och gruvindustrin. Detta var lyckade investeringar och på 90-talet såg han chansen att investera i telekom då han köpte upp statliga telekombolaget Telmex. Sedan dess har han köpt upp olika telekombolag i Sydamerika som han slagit ihop med Telmex. Ett tag var han rikast i världen men Bill Gates har nu återigen gått förbi.
Warren Buffett
3. Warren Buffett (Ca 67,2 miljarder dollar)
Nummer tre på listan över världens rikaste har också skapat sin förmögenhet på egen hand. Han har alltid varit en driven person och han började med att studera vid Columbia University för att sedan jobba som aktiemäklare. Efter ett tag startade han sitt eget investmentbolag Buffett Partnership.

1962 köpte han upp aktier i textilföretaget Berkshire Hathaway och tog sedan över företaget. Han började använda det som ett holdingbolag, vilket helt enkelt investerade i sådant som Buffett trodde på. Han är känd som en väldigt duktig investerare och han har historiskt haft en avkastning på ca 20 procent årligen, vilket är fantastiskt bra. Buffett är känd för att investera på längre sikt och hans grundidé när det gäller investeringar är att satsa på företag vars affärsidéer är enkla och lätta att förstå sig på.
Amancio Ortega
4. Amanico Ortega (Ca 56,7 miljarder dollar)
Spaniens rikaste man och fyra på listan över världens rikaste har också skapat sin förmögenhet helt på egen hand. Han äger 59 procent av Inditex som är världens största klädföretag (som t ex är moderbolag till Zara). Redan vid 13 års ålder hoppade han av skolan för att arbeta som springpojke i en klädbutik och senare började han tillverka morgonrockar för kvinnor tillsammans med sina syskon och blivande fru.

1975 öppnade han den första Zara-butiken och efter ca 10 år av framgångar skapade han Inditex, som fick agera moderbolag, och började även köpa upp en del andra klädföretag så som Massimo Dutti och Stradivarius. 2010 hade Inditex över 5 000 butiker i 77 länder. Han har sedan även köpt upp massor av affärsfastigheter i Spanien, USA och övriga Europa.
Ingvar Kamprad
5. Ingvar Kamprad (Ca 41,3 miljarder dollar)
De flesta svenskar har nog koll på Ingvar Kamprad - IKEA's grundare och Sveriges klart rikaste. Han är dessutom åtta på listan över världens rikaste (och har varit ännu högre på den listan. Kamprad är ännu ett praktexempel på hur man kan börja med ingenting och arbeta sig upp till en enorm förmögenhet.

Han började redan som femåring med att sälja tändstickor till sina grannar och utvidgade sedan med lite andra saker så som pennor och juldekorationer. IKEA började i liten skala och sålde t ex pennor men tog 1948 även in möbler i sortimentet. Ungefär 10 år senare öppnar första butiken och då är möblerna den huvudsakliga delen av försäljningen. Folk gillade idén med prisvärda möbler och med tiden har IKEA växt väldigt mycket och är idag världens största möbelföretag.

Ingvar Kamprad har alltid setts som väldigt företagsam och kanske även sparsam (han flydde t ex Sverige och våra höga skatter för att bo i Schweiz). Hans ledarstil är nedtonad och han kallar sina anställda för medarbetare eller arbetskamrater. Han flyger ofta ekonomiklass av solidaritet till sina anställda. IKEA ska gärna kännas som en stor familj.
Mark Zuckerberg
6. Mark Zuckerberg (Ca 34 miljarder dollar)
Många känner nog igen Mark Zuckerberg då han är grudaren av Facebook och även en av de yngsta som finns med på listan över världens rikaste. Han återfinns på en 13:e plats. Zuckerberg är ett exempel på någon som tjänat sina pengar på ett specifikt företag och det är så klart Facebook, vilket nog de flesta känner till. Han är själv väldigt duktig på att programmera och har skapat Facebook tillsammans med tre kompisar medan han gick på Harvard University.

Facebook började som ett nätverk för elever på universitet och spred sig sedan till allmänheten. Nu har Facebook ca 1,3 miljarder användare varje månad. Webbsidan skapades 2004 och redan samma år nådde den en miljon användare. Zuckerberg lyckades då även skrapa ihop ca 500 000 dollar i riskkapital, vilket han behövde för att komma igång på större skala. Därifrån har det gått ganska bra kan man väl säga och på bara ca 10 år har Facebook lyckats hamna på ett värde runt 183 miljarder dollar (efter en börsintroduktion).
Larry Page
7. Larry Page (Ca 29,6 miljarder dollar)
It-företag är bra om man vill bli rik som ett troll. Larry Page är en av grundarna av Google som ju är världens största sökmotor och som även sysslar med lite andra blandade saker inom it. Han träffade 1995 Sergei Brin medan han jobbade mot ett doktorat på Standford University.

De arbetade med en ny variant av en sökmotor som 1998 blev Google. De kom igång på allvar efter att ha hittat en investerare som satsade 100 000 dollar på deras projekt. Google är idag världens största it-företag med en omsättning på ca 40 miljarder dollar årligen.
Stefan Persson
8. Stefan Persson (Ca 28 miljarder dollar)
Stefan Persson är ännu en svensk som lyckats skapa en stor förmögenhet. Han är största ägare och styrelseordförande i HM, som idag är ett väldigt stort klädföretag. I detta fallet har han dock inte gjort det helt och hållet från grunden då det var hans far som grundade Hennes & Mauritz redan 1947. Persson har dock sedan 1976 varit en del av HM och var VD från 1982 till 1998 då han istället blev ordförande.

Under den tid som han skötte om HM har de gått från att vara en huvudsakligen svensk klädkedja till att vara en internationell klädjätte som finns runt hela världen. De är Europas näst största klädföretag efter Inditex. Tack vare omfattande expansion i många olika länder har Stefan Persson lyckats hamna på listan med världens rikaste som nummer 22. Inte dåligt alls.

Bästa vägen till framgång

Att starta ett eget företag är ett sätt att tjäna pengar på som alltid räknas som ett intressant alternativ. Det är inte direkt så att man automatiskt blir framgångsrik bara för att man väljer att starta eget men samtidigt måste man ju våga för att ha chansen att lyckas. Tyvärr händer det att företag misslyckas och att man tvingas lägga ner men å andra sidan händer det också att företag blir väldigt framgångsrika. Man ska inte låta sig skrämmas innan man har provat.

Ifall du är intresserad av att bli framgångsrik och kanske även rik kan ett eget företag vara något för dig (det är troligen bästa sättet att tjäna riktigt mycket pengar). Du behöver givetvis ha en bra affärsidé för att det ska gå vägen men ifall du har en affärsidé som du tror på ska du inte vara rädd för att pröva lyckan. Det krävs så klart hårt arbete och att man har en bra plan för hur man ska gå till väga för att förverkliga sin idé. Framgång kommer definitivt inte gratis! Eget företag kräver mycket av dig men potentialen är också klart större än ifall man är anställd hos någon annan.

Det finns olika typer av företag. Ifall du är väldigt bra på något eller har en väldigt bra affärsidé kan du satsa på att skapa ett företag som gör något lite mer specifikt och låta denna unika idé leda dig till rikedom. För att detta ska gå vägen måste du så klart ha en affärsidé som har mycket potential och du måste också jobba hårt för att förverkliga din idé.

Ett annat alternativ är att satsa på lite blandade saker. Du måste inte ha en superidé som blir en stor hit (i stil med Facebook) för att tjäna bra med pengar. Det skadar så klart inte, men du kan även tjäna pengar på andra sätt. Har du flera stycken ganska bra idéer kan dessa tillsammans göra dig rik om du bara hanterar ditt företag på ett bra sätt.

Du kan även välja att investera i andra företag eller områden som du har stor tro på. Det finns många exempel på personer som inte själva har några speciella kunskaper som de har byggt sitt företag på (så som kemi, programmering eller mode osv) utan de är helt enkelt duktiga affärsmän och investerare som är bra på att veta vad som är en bra deal och vad som inte är lika bra. En duktig investerare kan tjäna mängder av pengar - se bara på Warren Buffett.

De rikaste brukar ofta ha skapat sin egen lycka

Tittar man på de 100 rikaste i världen är det faktiskt väldigt många som har skapat sina förmögenheter på egen hand eller åtminstone gjort en stor del av jobbet själva. I vissa fall har de så klart haft lite bättre förutsättningar - t ex genom föräldrar som varit välbärgade eller genom att det funnits ett familjeföretag att arbeta med. I andra fall har det dock inte funnits några sådana förmåner alls, utan alla pengar har tjänats helt och hållet av personen i fråga, genom hårt arbete och starka affärsidéer.

Det är lätt att man ser på dessa personer som övermänniskor och att deras prestationer är ouppnåeliga för oss vanliga människor. Jag tycker dock inte man ska se på dem på det viset ut snarare som inspiration. Det går verkligen att lyckas om man vågar satsa lite och är villig att jobba för det. Ibland måste man börja från botten och arbeta sig uppåt. Det är inte säkert att man kan bygga upp en förmögenhet speciellt snabbt. Det kan ta 10 - 20 år (eller mer) av hårt arbete, men vill man lyckas så måste man även vara uthållig, kämpa på och aldrig ge upp.

Försök även du att se dessa framgångsrika personer som en inspirationskälla. De var bara vanliga människor så som du är. De hade inga speciella förutsättningar utan började från grunden och jobbade sig upp. En del hade uppenbarligen riktigt bra affärsidéer vid rätt tidpunkt, men det finns inget som säger att du inte också kan ha det. Du behöver bara komma på vad som är rätt idé i dagens samhälle och vad som kan bli morgondagens nästa stora grej. Så jag säger bara en sak - kör på och bli nästa svensk att hamna på listan över världens rikaste!

Följ oss på Facebook