Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Big Mac Index visar prisskillnader i världen

McDonalds finns i ungefär 120 länder runt om i världen och är den absolut största restaurangkedjan. De säljer sina hamburgare i väldigt många olika länder och deras storsäljare Big Mac finns i de flesta länder, även om den kan ha lite olika namn. Big Mac Index är ett lite roligt sätt att jämföra priser i olika länder och eventuellt även hur olika länders valutor står i förhållande till varandra.

Big Mac Index "uppfanns" av finansmagasinet The Economist 1986. Tanken är i princip att eftersom priserna på en Big Mac skiljer sig från land till land så kan man använda priserna för att räkna ut ifall en viss valuta är övervärderad eller undervärderad i förhållande till en annan.

Samtidigt inser man att det finns problem med att räkna på det här sättet eftersom det är ganska många olika faktorer som spelar in på priset på hamburgare - exempelvis lokala löner eller att McDonalds inte räknas som en billig restaurang i all länder. Dessutom spelar konkurrens, efterfrågan på Big Mac och liknande också in.

Det man kan säga är alltså att Big Mac Index är en hyfsad indikation på hur dyrt det är i olika länder runt om i världen, men sen får man inte glömma att lönerna skiljer sig ganska mycket länderna emellan och i Sverige har vi t ex klart mer pengar att röra oss med än t ex i Kina.

Sverige och nordiska länder dyra

Man kanske inte blir direkt förvånad när man ser att Sverige hamnar högt upp på listan över de länder där en Big Mac är som allra dyrast. Det är faktiskt så att Sverige ligger på plats nr 3 över dyraste Big Mac i världen. Listan över dyraste Big Mac i övrigt är som följer:

  1. Schweiz - $6.81
  2. Norge - $6.79
  3. Sverige - $5.91
  4. Brasilien - $5.68
  5. Danmark - $5.37

Siffror från januari 2012. (Detta var innan McDonalds sänkte priserna på olika menyer inkl Big Mac efter att vi fick lägre moms på restaurangmat. Det nya priset på en Big Mac är 38 kr (ca $5.50).

Bland de länder där en Big Mac är som allra mest prisvärd kan vi hitta exempelvis Ukraina, Kina, Hong Kong och Sydafrika. Ukraina har den allra billigaste hamburgaren som bara kostar $2.11 (ca 14,50 kr).

Det är ganska skoj att kunna jämföra priserna på det här viset. Man kan både se vilka länder som är billiga respektive dyra men även få en ganska bra uppfattning om i vilka länder man tjänar mycket pengar och i vilka länder som man har låga löner. I de länder där lönerna är låga är normalt även mat, hyra och liknande klart längre. En svensk turist skulle alltså enkelt kunna åka till exempelvis Ukraina och där kunna leva riktigt bra medan en ukrainare nog skulle få större problem att åka till Sverige på semester och leva livet.

Att Sverige hamnar så högt på listan känns ju lite tråkigt på ett vis men det visar alltså samtidigt att vi har allmänt höga löner och tjänar bra med pengar jämfört med många andra länder. Vi håller en allmänt hög nivå. USA är t ex inte med i topp 5 trots att det finns väldigt många som har mycket pengar. De har dock även ganska många människor som inte tjänar så mycket vilket kanske då leder till att McDonalds håller lägre priser.

Följ oss på Facebook