Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Årets julklapp - en dyr rekommendation

Att välja ut det som kallas för "Årets julklapp" är en tradition som återkommer år efter år. En produkt väljs alltid ut i god tid innan jul så det handlar inte om vad som faktiskt sålde bäst utan vad som kan tänkas sälja bra. Årets julklapp blev detta år den självgående dammsugaren.

Förutom att det ska vara en pryl som man tror kommer sälja bra så är de övriga kriterierna att det ska vara något som representerar den tid vi lever i just nu och det ska även vara någon typ av nymodighet som vi har upptäckt eller lärt oss uppskatta under året. I år blev årets julklapp som ni kanske vet en robotdammsugare.

Valet görs varje år av HUI Research som fram till 2011 hette Handelns Utredningsinstitut. Något som är värt att nämna redan nu är att HUI Research ägs av Svensk Handel, som är en branschorganisation vars uppdrag är att skapa en gynnsam miljö för handeln och de företag som den representerar. Så man kan väl i princip säga att deras uppdrag är att få oss konsumenter att handla mer och då är det också ganska klart att det här med årets julklapp är tänkt att få oss att spendera våra pengar.

Jag har personligen inte varit så förtjust i begreppet "årets julklapp" just eftersom det är så uppenbart att tanken är att locka oss till att köpa något, trots att vi kanske inte hade varit speciellt intresserade i vanliga fall. När någonting sätts på en piedestal på det här viset och marknadsförs som årets innepryl så blir ofta resultatet att folk köper det bara för sakens skull.

Årets julklapp är ofta en kortare fluga

Årets julklapp - robotdammsugare

Något som ofta är sant när det gäller årets julklapp är att det sällan blir någon hit på längre sikt. Den pryl som väljs ut kan givetvis ofta sälja riktigt bra till jul det året som den får äran att vara årets julklapp och kanske nästa år, men på sikt är det oftast ingen storsäljare. Det är snarare en fluga.

Det är kanske inte så konstigt att det blir så. Det blir ganska mycket hype när en produkt väljs ut som årets julklapp och alla butiker etc eldar på detta genom att göra reklam för den pryl som är utvald osv. Det leder till att många köper den just till den julen. Sen kanske hypen även hänger kvar ett tag efteråt.

Dock väljer man ju sällan ut något som redan är en stor grej utan man försöker välja något nytt och på så vis skapa mer intresse än prylen egentligen förtjänar. Efter att all uppståndelse lägger sig är det kanske en del av sakerna som står sig men de flesta förblir en kortare fluga som snart faller i relativ glömska.

Här är några av tidigare års utvalda produkter, som fick äran att vara årets julklapp:

  • 2014 - Aktivitetsarmbandet - Jag har ett och det har legat och skräpat i en låda efter att jag avänt det flitigt i några månader i början.
  • 2013 - Råsaftcentrifug - Hmm? Köpte någon verkligen en sådan?
  • 2012 - Hörlurar - Ett par vettiga hörlurar kan man ju givetvis ha nytta av och det är något som fortfarande är aktuellt. Ett ganska säkert kort att välja.
  • 2011 - Matkassen - Det är fortfarande inne att beställa hem färdiga matkassar med recept. Detta var ett helt ok val till årets julklapp som väl skulle spegla hur bekväma vi har blivit.
  • 2010 - Surfplattan - Vad man kan säga här. Surfplattan blev ju en stor hit och är fortfarande en storsäljare. Ibland är det enkelt att välja årets julklapp.
  • 2009 - Spikmattan - Det skulle vara så bra för kroppen att ligga på en matta som gjorde ont att ligga på tydligen. Det finns ingen bevisad effekt men det hindrade inte spikmattan från att vara populär några år innan folk gick vidare.

Några andra julklappar som är värda att nämna är t ex ljudboken, ett pokerset, mössan, kokboken, cd-skivan, wokpannan , boken och bakmaskinen (som valdes som första årets julklapp 1988). Vissa av dessa har ju gått bättre än andra och en del saker är ju sådana som alltid funkar att ge. Jag menar, en mössa och en bok kan ju vara utmärka julklappar år efter år till dem som vill ha eller behöver en mössa eller en bok.

Sätt att få oss att spendera pengar

Det finns inget tvivel om att vissa saker som har blivit årets julklapp också har varit riktiga monsterhits och har både sålt bra över jul och även hållit sig kvar som populära prylar många år senare. Sådant som cd-skivan, mobiltelefonen, platt-tvn och surfplattan är bra exempel. Andra saker har inte direkt hållit måttet.

Det man kan säga rent allmänt är att det stora målet är att få oss att spendera pengar. När det är Svensk Handel som ligger bakom så vet man att målet i grund och botten är att konsumenterna ska köpa mer och dyrare saker. Det är ju deras mål som organisation. Väljer man ut årets julklapp en månad innan julafton så räknar man med att locka folk att köpa det som man presenterar.

En del år har det varit billigare saker så som böcker, spikmatta, mössa, verktug eller pokerset som fått titeln årets julklapp och då är det kanske inte så farligt. Då har de flesta råd att köpa och ge bort en eller flera sådana klappar. När det är dyra saker så blir det även mindre bra. Plötsligt försöker man locka alla att köpa någonting som kostar flera tusenlappar.

Årets julklapp blev en robotdammsugare och det är en grej av de grejer som de har valt ut på senare år som känns sämst på något vis. Det är en väldigt dyr grej ( minst ett par tusenlappar och upp mot fem eller sex tusen utan problem) och det är en lyxpryl som man inte alls behöver. Att välja en sådan sak kommer bara att locka oss att spendera onödigt mycket pengar på något som vi lika gärna kunde varit utan.

Visst finns det kanske en och annan fördel med en robotdammsugare. De är säkert smidiga. Men finns det verkligen inget annat man kan ge titeln årets julklapp som är lite mer prisvärt och allmännyttigt än detta. Rädda Barnen försöker säga att årets julklapp är att ge "ingenting", vilket representerar att man ger en gåva till dem och ger denna gåva (med gåvobevis) som julklapp.

Det är kanske inte alla som tycker att detta är en rolig sak att ge eller att få, men det känns ändå som något klart bättre och viktigare att lägga pengarna på. Nu när det är flyktigkris kan man väl hellre spendera några hundralappar på att hjälpa folk än att lägga tusenlappar på en grej som gör det aningen slappare att städa. Att skänka pengar och att hjälpa folk ligger väl verkligen i tiden om något. Eller borde åtminstone göra!

Följ oss på Facebook