Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Snabbguide till att tjäna pengar på nätet - Del 2

I förra delen av den här guiden gick vi igenom lite olika sätt man kan tjäna pengar på nätet och vad som krävs för att komma igång. När man väl har valt vad man vill göra och fått upp sin webbsida så är det dags att fundera på hur man bäst tjänar pengar, hur man konverterar besökare till inkomster och sådant roligt. Det ska vi gå igenom i detta inlägg.

Besökare

Det allra viktigaste för att kunna tjäna pengar på nätet, genom t ex en webbshop eller en sida som ska tjäna pengar genom reklam, är att få in besökare. Ifall du säljer något måste du få in folk som vill köpa saker - på samma sätt som du vill ha folk in i en vanlig fysisk butik. Har du ingen som tittar på ditt utbud och blir sugen på att köpa så tjänar du inga pengar. Ifall du har en annan typ av sida, t ex med reklam så måste du få in folk som kan klicka på reklamen.

Bra innehåll lockar besökare

Att ha många besökare är A och O för en framgångsrik webbsida men det är inte heller speciellt enkelt att få in besökare hur som helst. För att skaffa besökare brukar man säga att det allra viktigaste är att man har en bra webbsida med bra innehåll och som erbjuder folk något unikt eller kvalitativt. Har du en webbsida med bra innehåll så är chansen mycket större att du drar till dig folk som vill läsa, köpa eller använda din tjänst.

Optimera din sida för att synas

Det andra du bör göra är att jobba lite med så kallad SEO (sökmotoroptimering). Det är vad man kallar arbetet med att försöka få sin sida att synas högt upp i sökresultaten i sökmotorer så som Google. Det allra enklaste sättet att få in besökare är att hamna högt i sökresultaten på sökord som många söker på, men det är svårt att hamna högt upp. Allt jobb du gör med sidan för att komma högre upp är SEO och det är ofta viktigt jobb.

Det man vanligen gör är för det första att optimera själva sidan mot de sökord man vill ranka högt på. Ifall du har en sida om blommor och framför allt kanske tulpaner så vill du försöka skapa en webbsida med bra innehåll och som har fokus på tulpaner. Få med sökorden i titlar och rubriker etc för att visa sökmotorerna att din sida handlar om detta. Du kan även försöka skaffa inlänkar från andra webbsidor (helst från webbsidor som handlar om något relaterat ämne). Länkar från andra sidor till din sida väger ganska tungt hos sökmotorerna och gör att du kan synas högre upp i resultaten.

Det bästa sättet att få inlänkar är att göra en väldigt bra webbsida som folk naturligt länkar till men det är också något som är svårt. Du kan försöka dig på länkbyten eller att marknadsföra din sida på olika sätt så att folk uppmärksammar den och länkar till dig. Se bara till att du inte skaffar dina länkar på ett sätt som t ex Google anser är dåligt, för då kan man bli straffad och försvinna helt i resultaten.

Reklam

Om du driver en webbsida som fokuserar på att sälja saker så har du förmodligen ingen reklam utan vill styra all uppmärksamhet mot dina produkter, vad det nu än kan vara. Då behöver du inte fundera på den här punkten. Ifall du istället tänkt tjäna pengar på att folk klickar på reklam på din webbsida så kan du läsa vidare och få lite tips.

Rätt reklam får fler klick

Ett första tips är att ha reklam som är relevant för dina besökare. Chansen att de klickar sig vidare på reklam är mycket större ifall du ger dem reklam som passar deras intressen. Detta är enklare ifall du har en webbsida som handlar om något väldigt specifikt, t ex blommor eller mobiltelefoner. När du har väldigt blandad målgrupp blir det svårare att anpassa reklamen men gör så gott du kan. Ifall du använder exempelvis Google Adsense (annonser från Google som du får betalt för) kan reklamen delvis automatiskt anpassa sig till dina besökare, vilket kan vara en bra sak.

Placering av reklam är viktig

När det gäller position på reklam är tipset att du lägger in den på sådana ställen där den syns väl men där den samtidigt inte stör så mycket. Målet är att skapa en webbsida som är snygg och användarvänlig men där reklamen ändå syns ganska tydligt och lockar till klick. Det är ibland svårt att hitta rätt balans för detta och många webbsidor går över gränsen (kvällstidningarna med sina jätteannonser överallt är ett bra exempel) men beroende på vilken typ av sida det är har besökarna kanske också lite högre tolerans. Tänk dock alltid på att reklamen inte för överskugga innehållet på sidan.

Fixa bra konvertering

Konvertering är att omvandla en besökare till pengar i fickan. Ifall du har 100 besökare en dag på din webbsida och en av dem klickar på reklamen så har du en konverteringsgrad på en procent. Ifall du har en butik som säljer något är det exakt samma ifall en av 100 genomför ett köp. Du vill så klart ha en hög konverteringsgrad eftersom det ger dig högre inkomster.

Ifall du driver en shop eller har någon slags tjänst som du vill att folk ska betala för att använda så är det väldigt viktigt med konverteringen. Det är en grundsten som du alltid måste arbeta med och ha med i beräkningen. Ifall du ändrar något på din webbsida - kommer konverteringsgraden öka eller minska?

Väldigt små saker kan påverka ifall folk genomför ett köp eller ej, t ex ifall varukorgen och kassan är enkel och smidig att använda. Ifall den innehåller ett steg för mycket kan man förlora många potentiella kunder och ifall den är krånglig att använda eller om man måste registrera sig för att kunna handla och så vidare. Tänk igenom alla delar av din webbsida för att försäkra dig om att den är enkel och smidig att använda och testa gärna lite olika saker för att se om det blir någon skillnad (ibland blir man överraskad när man ser vad som funkar och inte funkar).

När du har reklam på din sida är det lite svårare att styra över konverteringen. Det handlar då om att ha rätt reklam och att placera den bra så som vi tidigare pratade om. Ju mer man ser reklamen ju troligare är det att folk hittar till den och klickar men om den tar över för mycket så kommer folk inte vilja komma tillbaka till din webbsida eftersom reklamen förstör helhetsintrycket. Så försök hitta balansen. Testa även lite olika typer av reklam för att se vad som funkar bäst - textannonser, bildannonser, produktannonser eller en kombination.

Tänk på att inget är gratis, inte ens på nätet

Många tänker att Internet är ett smidigt sätt att tjäna lite extra pengar utan att göra för mycket jobb. Kanske tittar de på framgångar som Blondinbella eller någon annan som har lyckats väl och tänker att det ser ju ganska lätt ut. Sitta framför datorn någon timme då och då och dra in storkovan.

Det är dock inte så enkelt utan det kräver ganska hårt arbete, att man har en bra idé och en bra plan, att man samlar på sig kunskap och utvecklas. Man får heller inte ger upp utan kämpar vidare även om det går segt. Ingenting är gratis brukar det ju heta och det gäller här också. Man kan tjäna bra med pengar och det kan gå lätt att tjäna bra också, men det kommer inte utan att man får kämpa lite för det.

Tiden är din vän på Internet. Du kan inte räkna med att du ska få igång en framgångsrik webbsida på bara veckor eller månader. Det tar tid att bygga en bra sida och få upp besökarantalet. Du kanske får vänta ett halvår, ett år eller två år innan det kommer igång på allvar.

Du måste alltså ha tålamod när du jobbar online. Fördelen är att man ofta kan mäta sina framgångar i fler besökare, bättre position i sökmotorer, högre inkomster etc. Det gör att man får en känsla av att det går framåt och att man faktiskt kan se skillnaden. Det är riktigt trevligt att kunna se hur de projekt man jobbar med klättrar vidare uppåt.

Följ oss på Facebook