Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Så påverkar e-handeln våra butiker

Digitaliseringen påverkar alla delar av vårt samhälle, och kanske inte allra minst handeln. De senaste åren har försäljningssiffrorna hos stora butiker som H&M dalat, medan e-handeln ökar kraftigt. Det har fått handeln att utvärdera behovet av fysiska butiker.

Nyligen har andra stora butikskedjor som JC och Toys R Us fått stänga ner på grund av dålig ekonomi och MQ ligger illa till. Det är helt klart så att e-handeln har påverkat. Den som endast satsar på fysisk handel eller har en liten e-handel kommer tydligt att märka att de har färre besökare och säljer mindre.

E-handeln påverkar fysiska butiker

Det gäller verkligen att anpassa sin försäljning till vad folk gillar och hur de föredrar att göra sina köp. Det är givetvis jobbigt för gamla butiker, som har funnits länge och gjort sin grej, att behöva göra om sitt koncept för att matcha framtiden, men det är också en del av att överleva.

I ett samhälle där majoriteten av invånarna sköter sina vardagssysslor via mobiler och surfplattor är det viktigt för företag att hålla sig à jour med digitala trender, och satsa på modern teknologi. Vissa butiker har lyckats ta steget i tid och börjat med e-handel eller kanske gjort andra förändringar för att matcha hur folk handlar idag och dessa lyckas normalt också bättre.

En branch som ofta varit duktiga på att hänga med här är spelbranschen, vilka brukar ligga i framkant och pusha nya lösningar. Ett viktigt steg i denna riktning har varit att inkorporera Mobilt BankID i användarprocessen och det har gjort det snabbare och enklare att börja spela. Detta har gjort svenska spelautomater mer tillgängliga än vad de någonsin varit tidigare och man kan bara se på reklamen på tv att spel och casino är väldigt stort just nu.

Sverige har alltid varit i framkant när det gäller teknologi och tekniska lösningar men det gäller också att de svenska företagen hänger med och försöker hitta sätt att klara sig i en digital framtid. Det är en utmaning som inte är speciellt lätt, speciellt inte för dem som tidigare alltid byggt sin affärsidé på att sälja produkter i fysiska butiker. När nya butiker dyker upp överallt och som är optimerade från början efter just e-handel, blir det så klart en hård konkurrens.

Företag börjar utvärdera butiksbehovet

Andra svenska industrier börjar snabbt inse vikten av e-handel. I takt med att butiksförsäljningen minskar ökar e-handeln i rask takt.

Många svenskar köper dessutom sina varor utomlands, vilket innebär att svenska butiker numera inte bara konkurrerar med inhemska företag. De företag som drabbats hårdast är de som säljer hemelektronik, möbler och kläder. Det har fått många stora handlare att se om sina butiksbehov och jobba på nya försäljningsstrategier.

H&M kommer till exempel att börja installera skärmar i sina butiker, så att kunder kan köpa klädesplagg online i butikerna om de känner för det. Det finns alltså fortfarande ett behov av fysiska butiker men inte i samma utsträckning som tidigare. Det verkar dessutom gå bättre för specialgjorda butiker som satsar på upplevelsen och något annorlunda, istället för att bara vara ett ställe där man kan köpa varor som vanligt.

För att kringgå den minskande försäljningen har vissa handlare försökt göra butiksbesöket till en upplevelse. Hos IKEA kan kunder till exempel äta billig lunch och låta barnen leka i butikens lekområden och det finns många andra butiker och kedjor som installerat mindre caféer i sina butiker.

Man kan givetvis förstå att det är svårare för vissa att anpassa sig. E-handel kräver en helt annan plattform än att sälja i fysisk butik, framför allt med leveransen ut till kund och sen andra typer av lager och upplägg. Det krävs ny kompetens och nya idéer. Omställningen för de gamla hundarna som är vana vid ett annat upplägg tar tid och mycket jobb.

Det klassiska köpcentet står inför nya utmaningar

Fastighetsbranschen har givetvis lite samma problem som butikerna, eftersom många jobbar med att hyra ut butikslokaler osv. De jobbar aktivt med att utveckla köpcenter till upplevelsecenter och mötesplatser. Förhoppningen är att köpcentren kommer att locka fler besökare om det finns ett större utrymme för restauranger, caféer, spa och biosalonger.

Ett minskat behov av fysiska butiker kommer naturligtvis ha stor inverkan på de som sysslar med kommersiella fastigheter och hyr ut butikslokaler och liknande, vilka det gått mycket bra för tidigare år. Det verkar alltså som att vi kanske inte bara kommer se lägre bostadspriser i Sverige, utan även lägre hyror inom butikshandel.

I glesbygden blir effekten av e-handel större . I storstäderna går det fortfarande hyfsat bra för butikerna och dessa butiker kan därför också vara kvar. I mindre städer där det inte finns lika många människor som handlar från början, riskerar också butikerna en tuffare effekt.

Än så länge ligger alltså de största utmaningarna i mindre befolkade områden och småstäder men e-handeln påverkar helt klart butiker överallt. Många kedjor har redan börjat stänga på grund av dålig ekonomi och till stor del kan sådant också härledas till sämre försäljning i och med att folk börjar handla mer på nätet.

Framtiden kan innebära nya lösningar istället för vanliga butiker

Jag kan personligen tänka mig att det skulle finnas utrymme för nya typer av butiker, eller alternativ som egentligen inte är butiker alls utan mer ”show rooms”. När man köper saker har man fortfarande delvis ett behov av att kolla på saken fysiskt eller att prova ett klädesplagg. Det finns fortfarande många som vill kunna gå in i en butik och titta på något live.

Det är säkerligen inte ovanligt att folk går in och tittar på t ex skor eller vad det nu kan vara i en fysisk butik, kanske provar dem, och sedan går hem och beställer på nätet ändå. Detta är tråkigt för den fysiska butiken som inte fick sälja trots att kunden utnyttjat deras butik. Hela upplägget kommer med tiden att innebära att fler och fler fysiska butiker försvinner men även e-handeln har ett visst behov av att folk kan se och känna på saker live, vilket gör att de inte egentligen vill att alla fysiska butiker försvinner.

Lösningen kan möjligen vara att öppna gemensamma show rooms, t ex kan olika e-handlare som säljer samma typ av produkter öppna gemensamma butiker som framför allt är till för att visa upp produkterna. Det kanske inte finns möjlighet att köpa alla saker direkt i butiken utan tanken är att man tittar och känner men sedan beställer på hemsidan och får saken levererad hem. De som säljer inredning och designgrejer kan samarbeta och de som säljer kläder kan göra samma sak.

I princip skulle det kunna öppna för stora butiker eller show rooms  i stil med Åhléns City, som samlar många olika märken och områden. Då kan många olika e-handlare vara med och visa upp sina saker för dem som vill kolla på dem eller prova dem fysiskt innan de tar ett beslut om att handla. Det skulle även göra det enkelt för kunderna.

Genom att dela på ett show room kan ett antal olika e-handlare få billigare drift och alla besökare som vill kolla på heminredning, möbler och design gå till ett visst ställe istället för att kuta runt överallt. Det ska givetvis sedan finnas skärmar där man enkelt kan beställa varorna direkt i butiken, vilket redan som sagt har börjat implementeras hos t ex H&M.

Följ oss på Facebook