Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Använd mobilen försiktigt utomlands

Nu när väldigt många har smartphones som klarar av surfande och filmtittande etc är det även viktigt att man tänker efter hur man använder sin mobiltelefon när man är utomlands. Det kan nämligen bli väldigt dyrt om man inte aktar sig eftersom samtal och datatrafik kostar mer när man är i ett annat land. Har du otur och inte tänker efter när du surfar kan du ha en svindyr räkning som väntar på dig när du kommer hem igen.

Att ringa och ta emot samtal kan vara dyrare utomlands men den största boven är datatrafiken eftersom man betalar för varje megabyte man använder och det är mycket dyr datatrafik utomlands. Mycket av det du gör på din smartphone drar datatrafik så som att bara surfa in på svenska webbsidor med nyheter, att ladda ner mail, lyssna på musik via Spotify eller kolla på filmklipp på Youtube. Det är lätt hänt att man gör av med ett antal megabyte bara på att kolla på webbsidor och att streama videoklipp eller musik drar riktigt mycket, vilket innebär väldigt höga räkningar.

Du som ska utomlands ska alltså tänka på att vara väldigt sparsam med framför allt surfande och allting man kan tänkas ladda ner eller som drar datatrafik. Kolla gärna upp vilka spärrar som finns och tak för hur mycket man kan göra av med eller ta helt enkelt och spärra telefonen så att du inte kan surfa. Detta gör att du slipper vara på din vakt hela tiden och du har bättre koll på hur mycket det kostar.

Du kan även stänga av roaming på din telefon, alltså att telefonen byter till ett annat telenät när du kommer till utlandet. Ifall du inte vill stänga av denna funktion kan du istället se till att välja nät manuellt så att du inte kopplas upp på ett annat nät. I många fall kan det vara billigare att helt enkelt skaffa ett kontantkort i det land man besöker, så det är också ett alternativ att titta närmare på.

På semestern ska man ju slappa och ha det trevligt, inte samla på sig mobilräkningar på 10 000-tals kronor. Håll alltså ordning på mobilen och ta dig tid att kolla på vad man bör och inte bör göra innan du drar iväg utomlands, så är du säkrare och slipper överraskningar.

Följ oss på Facebook